Human vs. Robot: what will automation be capable of in the future?

2017/ 28/11

Népszerű kifejezés mostanában a “robotgeddon”, mely a robot és armageddon szó összevonásából született. Valóban átveheti a mesterséges intelligencia az ember helyét? Ennek jártunk utána.

A digitalizáció fénykorát éljük: az elmúlt években számos új technológia jelent meg, melyek közül számottevő a mesterséges intelligencia és az automatizáció. Ezek a rohamosan fejlődő területek az üzleti szféra szinte minden aspektusára hatással vannak. Ha a vállalatok sikeresen akarnak működni, akkor nincs más választásuk, mint lépést tartani a mesterséges intelligencia és az automatizáció trendjeivel.

Human vs. robot

Automatizáció vagy mesterséges intelligencia?

Először is fontos, hogy tisztában legyünk az automatizáció és a mesterséges intelligencia közti különbségekkel. 

Az automatizáció

Az automatizáció azt jelenti, hogy egy hardver (vagy szoftver) olyan tevékenységet végez automatikusan, amelyhez egyébként emberi erőre lenne szükség. Ezen a területen veszik a legnagyobb hasznát a robotikának is. A megfelelően beállított gép pontosan azt a feladatot fogja elvégezni, amelyre beprogramozták. Az automatizációnak köszönhetően véget vethetünk az unalmas, repetitív tevékenységeknek, amelyeket egyébként egy gép is hatékonyan el tud végezni helyettünk. Az automatizáció legfontosabb felhasználási területei a gyártási folyamatok, az online marketing és a sales-tevékenység.

A mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia oktatásra gyakorolt hatásairól már korábbi bejegyzésünkben olvashattatok. Idézzük fel, mit is jelent pontosan az AI. A mesterséges intelligencia nem más, mint amikor számítógépek végeznek el olyan számításokat vagy feladatokat, amelyek során emberi kognitív funkciókra lenne szükség (ilyen például a tanulás képessége).

A mesterséges intelligencia megváltoztathatja az oktatás jövőjét

A legfontosabb cégek, amelyeket számításba kell vennünk, ha mesterséges intelligenciáról van szó, a Google, a Microsoft és a Facebook. A legkiemelkedőbb feladatok, melyeket napjainkban a mesterséges intelligenciára bíznak, nem más, mint  képfelismerés, a gépi tanulás, a fordítás és az arcfelismerés.

Láthatjuk tehát, hogy bár vannak hasonlóságok a két technológia között, mégis felfedezhetünk egy jelentős különbséget is: míg a mesterséges intelligencia képes a tanulásra és a tanultak gyakorlatban történő alkalmazására, az automatizáció csak azokat  a monoton feladatokat tudja elvégezni, amelyekre be lett programozva az adott gép.

Napjaink lehetőségei az automatizációban

Manapság az automatizációt rengeteg vállalat használja különböző célokra – néhány tipikus példa:

Automatikus tesztelés

Az automatizációnak köszönhetően időt és emberi erőforrást, és ezzel pénzt is spórolhatunk a különböző tesztelési feladatoknál. Legyen szó szoftver- vagy weboldaltesztelésről, minőségellenőrzésről vagy linkek teszteléséről, az automatizálással működő tesztelésnek köszönhetően bármikor és bármennyi alkalommal lefuttathatjuk a kívánt tesztet. Nemcsak maga a tesztelés folyamata, de a riportok készítése is automatizálható. Ezzel nemcsak spórolhatunk, de a hatékonyság is növelhető.

Papírmentes iroda

A Régens maga is hisz a papírmentes iroda megvalósíthatóságában – ezért alkottuk meg többek között elektronikus iktatórendszerünket, és dolgozunk folyamatosan egyéb megoldásokon is. Most, hogy a NAV is kötelezővé teszi a bizonyos összeg feletti ÁFÁ-t meghaladó számlák azonnali továbbítását, mindennél fontosabb lehet az automatizáció. A dokumentumok és számlák elektronikus iktatása és feldolgozása nemcsak a befektetett emberi munkát redukálja, de a környezet szempontjából is ideális megoldás lehet.

Emberi erőforrások és munkaerő-felvétel

A legtöbb munkahelyen vagy külön erre a feladatra felvett HR-esek végzik az új munkatársak toborzását, kiválasztását és interjúztatását, vagy más, erre a feladatra kijelölt dolgozók. Az automatizáció segítségével ha teljesen nem is lehet megszüntetni az emberi erőforrás használatát a HR-folyamatokban, lényegesen be tud segíteni abban. Többek között a monoton feladatokat bízhatjuk egy automata szoftverre, mint például a jelöltek önéletrajzainak kiválogatását vagy a személyre szabott, de automatikusan generált emailek kiküldését.

Adatvizualizáció

Ezzel a témával is foglalkoztunk már korábban egy blogbejegyzésünkben. Arról azonban nem sok szó esett, hogy az automatizáció hogyan segít az adatvizualizáció területén. Gyakran megesik, hogy az adatelemzőknek olyan hatalmas mennyiségű adattal kell dolgozniuk, hogy csupán emberi beavatkozás segítségével szinte lehetetlen lenne mindet feldolgozni – az ábrázolásról már nem is beszélve. 

Adatvizualizáció - mert hiába a Big Data, ha nem tudjuk értelmezni

Egy automatizált szoftver segítségével a nagy mennyiségű és gyakran egymásra nem is hasonlító adatot is fel tudja dolgozni és vizualizálható formába tudja hozni. Az összegyűjtött adatokat pedig akár egy algoritmus segítségével is vizualizálhatjuk, amely azt is segít eldönteni, hogy milyen formában érdemes ezt megtenni.

További lehetőségek

Természetesen itt nem áll meg az automatizáció lehetőségeinek sora: nap mint nap bukkannak fel újabb és újabb területek, ahol hasznosítani lehet ezt a technológiát. Az egyik kedvenc példánk a Google DeepMind és az Oxfordi egyetem kollaborációja, amely a BBC által biztosított adatok felhasználásával létrehozott egy professzionális szájról olvasó programot, amely a nagy mennyiségben rendelkezésre álló adatnak köszönhetően sokkal pontosabb, mint egy ember, akinek ez a foglalkozása.

Tehát a robotok elveszik majd a munkánkat?

Ez a téma több írót, tudóst és filmkészítőt is megihletett már, és láthatunk is hasonló tendenciát, különösen azok között a munkák között, amelyekhez nem kell magas képzettség és különösebb analitikus gondolkodás. Gondoljunk csak az automatából vehető jegyekre vagy a bevásárlóközpontokban található önkiszolgáló pénztárakra.

Aggodalomra azonban semmi ok. A Forbes összefoglalja a legnagyobb paradoxont, amely az automatizációt és a mesterséges intelligenciát övezi. Általánosan elterjedt az a nézet, hogy egy szoftver sokkal kisebb hibaszázalékkal és hatékonyabban végezheti el egy ember munkáját. Ha ezt az élet minden területére alkalmazzuk, az azt jelenti, hogy a robotok még magában az emberek oktatásában és a gyerekek felnevelésében is jobbak. És itt a paradoxon: ha az embereknek valóban ilyen okos gépekkel kell versenyezniük, akkor ezek között a gépek között ott vannak azok is, akik kiképezik az embereket, hogy a lehető legjobban kihasználhassák a már meglévő tudásukat (akik majd még tovább építik és még jobbá teszik azokat a robotokat, amelyek majd tanítják őket, és így tovább). Így már nem is olyan könnyű elképzelni, hogy a robotok egyszer elveszik a munkánkat, igaz?

Összegzésképp

Bár rengeteg disztópikus film és regény foglalkozik a gondolattal, hogy egy nap majd a robotok fogják uralni a Földet, az emberek pedig munka nélkül maradnak, fölösleges ezen aggódni. Az automatizáció és a mesterséges intelligencia inkább áldás, mint átok – hiszen nem elveszi az emberek elől a munkát, hanem segíti azt.

 

Forrás: McKinsey, Forbes, Computer Science Online, Dataversity, Ideyatech