How to generate subtitles to YouTube videos using artificial intelligence

2020/ 04/05

A videók feliratozása nem egy újkeletű találmány, mégis szükség volt a videó fogyasztási szokásokban végbemenő változásokra ahhoz, hogy elnyerjék jelenlegi fontosságukat. A feliratok létrehozása mindeddig hosszas és monoton munkával volt megvalósítható, de a mesterséges intelligencia ezt a folyamatot is nagymértékben leegyszerűsíti.

Miért érdemes feliratozni a YouTube videókat?

Megváltoztak a videó fogyasztási szokások

A YouTube felhasználó körének nagy részét teszik ki a 25 év alattiak és pont ez az a csoport, akik már nem úgy fogyasztják a videókat, mint szüleik vagy nagyszüleik. Jellemző rájuk, hogy napi szinten több órát is töltenek különböző közösségi felületeken, ahol számtalan videót osztanak és tekintenek meg. Sokszor csak átolvassák a számukra keresett kulcsszavak után kutatva a videóhoz tartozó leírást, vagy hang nélkül, a feliratot olvasva fogyasztják a tartalmat. Fontos tehát ezeket figyelembe venni és kiszolgálni ennek a korcsoportnak az igényeit, és elkészíteni a videó fel- és leiratot, hiszen tőlük származhat a megtekintések legnagyobb része.

Jelentősen javítható a keresőoptimalizálás

Közel sem elhanyagolható érv a feliratok mellett a videók keresőoptimalizálása. A Google és egyéb keresőmotorok sokkal könnyebben kategorizálják be egy adott témakörbe és azonosítják a releváns kulcsszavakat olyan videók esetében, amelyekhez felirat is hozzá lett adva. Ennek köszönhetően sokkal jobb SEO helyezéseket érhetnek el a feliratozott videók, amely megnövekedett organikus elérést eredményez.

Akadálymentesíthetőek a videós tartalmak

A YouTube és más videó tartalmak feliratozása mellett szól, hogy azok megtekinthetővé és érthetővé váljanak a hallási rendellenességben szenvedők számára. Az ügy társadalmi hasznosságának méretét mutatja, hogy a siketek és nagyothallók a világ népességének mintegy 5%-át teszik ki, Magyarországon hozzávetőlegesen 63 ezer érintettel.

Könnyebben érthetővé válnak a videók

Általánosságban elmondható, hogy a videók megtekintésének két fő oka van: szórakozás és információ szerzése. Bár a korábban említettek miatt mindkét típus feliratozása ajánlott, az ismeretterjesztő videók esetében még nagyobb fontossággal bírnak a feliratok. Az ilyen típusú videó tartalmakban rövid időn belül sok értékes információ hangozhat el, amelyet sokkal könnyebb befogadnia és megértenie a felhasználónak ha felirat kíséri végig az elmondottakat. Ez különösen igaz abban az esetben, ha a videó sok idegen, vagy a felhasználó számára ismeretlen szakszavakat tartalmaz. A feliratok összesítésével pedig remek jegyzet készülhet a videóban elhangzottakból, amely tovább segíti az információszerzést.

Hogyan készíthető felirat YouTube videókhoz?

Felirat elkészítése és időzítése a YouTube felületén belül

Ráfordítandó idő: időigényes | Elkészítés nehézsége: közepes

A YouTube lehetőséget biztosít a feliratok elkészítésére saját felületén belül. Ehhez bejelentkezés után a saját csatornára kell navigálni ahol a videó kezelőn belül választható ki, hogy mely videóhoz szeretnénk feliratot hozzáadni. A felirat nyelvének kiválasztása után megjelenik egy videó lejátszó. A videó megállításával az adott helyre illeszti be a feliratot a rendszer. Egy-egy felirat begépelése után megadható, hogy meddig jelenítődjön meg az adott szöveg. A begépelést és az időzítést mondatról mondatra elvégezve viszonylag pontos felirat készíthető, azonban ennél a módszernél jelen van az emberi hibázás lehetősége, amely főleg az időzítésnél mutatkozik meg.

Automatikus felirat generálása a YouTube által

Ráfordítandó idő: minimális | Elkészítés nehézsége: könnyű | Magyar nyelven nem elérhető

A YouTube videók feliratozásának legegyszerűbb módja, ha engedélyezzük a YouTube számára, hogy automatikus feliratot készítsen a videókhoz. Az így elkészített feliratok jól illeszkednek a videókhoz és viszonylag alacsony hibaszázalékkal fel is ismeri a rendszer a videóban elhangzott beszédet. Ellenben a magyar nyelvű tartalom készítők számára ez a megoldás nem elérhető, mivel a rendszer csak a kiemelt idegen nyelveket (angol, holland, francia, német, olasz, japán, koreai, portugál, orosz és spanyol nyelvet) támogatja. Éppen ezért ajánlott olyan külső beszédfelismerő rendszert használni, amely jól képes felismerni a magyar beszédet és időzített feliratfájl elkészítésére is alkalmas.

Feliratfájl készítése külső szoftverrel

Ráfordítandó idő: választott szoftvertől függő | Elkészítés nehézsége: választott szoftvertől függő

A YouTube felületén belül lehetőség van feliratfájl feltöltésére is. Ezáltal feltölthetők olyan feliratfájlok, amelyek külső szoftverrel lettek létrehozva. Fontos, hogy a feltöltéshez .srt fájlokat használjunk, hiszen csak ezek tartalmazzák a felirathoz szükséges időkódokat.

YouTube videók automatikus feliratozása az Alrite mesterséges intelligencia alapú beszédfelismerővel

Ráfordítandó idő: minimális | Elkészítés nehézsége: könnyű | Magyar nyelven elérhető

Bár a YouTube nem teszi lehetővé, hogy automatikus feliratot generáljunk mesterséges intelligencia segítségével magyar nyelvre, külső megoldások is tökéletesen alkalmasak erre a feladatra. Egy ilyen megoldás a Régens saját fejlesztésű beszédfelismerő megoldása, az Alrite. Az alkalmazás integrációs megoldásának köszönhetően külön lehetőséget kínál YouTube videók feliratozásához.

Az felirat elkészítéséhez mindössze a feliratozandó YouTube videó linkjét kell megadnunk. Ezután a Feliratozás gomb segítségével egyszerűen generálható a milliszekundumra időzített .srt fájl. A videó leírásához megadható akár a teljes videó leirata is, ehhez a Leiratozás gombra kattintva nyerhetjük ki a hanganyag .docx formájú leiratát. Ez a folyamat a videó hosszától függően néhány másodpercig vagy percig tart és már le is tölthető a kívánt fájl. Ugyan az alkalmazás rendkívül jól, általános szókincsen 90-95%-os pontossággal ismeri fel a magyar beszédet, érdemes átnézni és korrektúrázni a generált feliratot. A precíz időzítésnek köszönhetően ekkor már elegendő csak az esetleges elírásokat megvizsgálni, az időzítéssel már nincs további teendő.
A feliratnak a YouTube felületére történő feltöltésével el is készültünk a videó feliratozásával. 

Próbáld ki ingyenesen az Alrite beszédfelismerő alkalmazást! A próbaverzióban 1 órányi hanganyag le- és feliratozását tesztelheted, egyenként maximum 30 másodperces videókkal.

Regisztráció

 

Forrás: Techsmith, Rev