How to generate subtitles to YouTube videos using artificial intelligence

2020/ 04/05

A videók feliratozása nem egy újkeletű találmány, mégis szükség volt a videó fogyasztási szokásokban végbemenő változásokra ahhoz, hogy elnyerjék jelenlegi fontosságukat. A feliratok létrehozása mindeddig hosszas és monoton munkával volt megvalósítható, de a mesterséges intelligencia ezt a folyamatot is nagymértékben leegyszerűsíti.

Miért érdemes feliratozni a YouTube videókat?

Megváltoztak a videó fogyasztási szokások

A YouTube felhasználó körének nagy részét teszik ki a 25 év alattiak és pont ez az a csoport, akik már nem úgy fogyasztják a videókat, mint szüleik vagy nagyszüleik. Jellemző rájuk, hogy napi szinten több órát is töltenek különböző közösségi felületeken, ahol számtalan videót osztanak és tekintenek meg. Sokszor csak átolvassák a számukra keresett kulcsszavak után kutatva a videóhoz tartozó leírást, vagy hang nélkül, a feliratot olvasva fogyasztják a tartalmat. Fontos tehát ezeket figyelembe venni és kiszolgálni ennek a korcsoportnak az igényeit, és elkészíteni a videó fel- és leiratot, hiszen tőlük származhat a megtekintések legnagyobb része.

Jelentősen javítható a keresőoptimalizálás

Közel sem elhanyagolható érv a feliratok mellett a videók keresőoptimalizálása. A Google és egyéb keresőmotorok sokkal könnyebben kategorizálják be egy adott témakörbe és azonosítják a releváns kulcsszavakat olyan videók esetében, amelyekhez felirat is hozzá lett adva. Ennek köszönhetően sokkal jobb SEO helyezéseket érhetnek el a feliratozott videók, amely megnövekedett organikus elérést eredményez.

Akadálymentesíthetőek a videós tartalmak

A YouTube és más videó tartalmak feliratozása mellett szól, hogy azok megtekinthetővé és érthetővé váljanak a hallási rendellenességben szenvedők számára. Az ügy társadalmi hasznosságának méretét mutatja, hogy a siketek és nagyothallók a világ népességének mintegy 5%-át teszik ki, Magyarországon hozzávetőlegesen 63 ezer érintettel.

Könnyebben érthetővé válnak a videók

Általánosságban elmondható, hogy a videók megtekintésének két fő oka van: szórakozás és információ szerzése. Bár a korábban említettek miatt mindkét típus feliratozása ajánlott, az ismeretterjesztő videók esetében még nagyobb fontossággal bírnak a feliratok. Az ilyen típusú videó tartalmakban rövid időn belül sok értékes információ hangozhat el, amelyet sokkal könnyebb befogadnia és megértenie a felhasználónak ha felirat kíséri végig az elmondottakat. Ez különösen igaz abban az esetben, ha a videó sok idegen, vagy a felhasználó számára ismeretlen szakszavakat tartalmaz. A feliratok összesítésével pedig remek jegyzet készülhet a videóban elhangzottakból, amely tovább segíti az információszerzést.

Hogyan készíthető felirat YouTube videókhoz?

Felirat elkészítése és időzítése a YouTube felületén belül

Ráfordítandó idő: időigényes | Elkészítés nehézsége: közepes

A YouTube lehetőséget biztosít a feliratok elkészítésére saját felületén belül. Ehhez bejelentkezés után a saját csatornára kell navigálni ahol a videó kezelőn belül választható ki, hogy mely videóhoz szeretnénk feliratot hozzáadni. A felirat nyelvének kiválasztása után megjelenik egy videó lejátszó. A videó megállításával az adott helyre illeszti be a feliratot a rendszer. Egy-egy felirat begépelése után megadható, hogy meddig jelenítődjön meg az adott szöveg. A begépelést és az időzítést mondatról mondatra elvégezve viszonylag pontos felirat készíthető, azonban ennél a módszernél jelen van az emberi hibázás lehetősége, amely főleg az időzítésnél mutatkozik meg.

Automatikus felirat generálása a YouTube által

Ráfordítandó idő: minimális | Elkészítés nehézsége: könnyű | Magyar nyelven nem elérhető

A YouTube videók feliratozásának legegyszerűbb módja, ha engedélyezzük a YouTube számára, hogy automatikus feliratot készítsen a videókhoz. Az így elkészített feliratok jól illeszkednek a videókhoz és viszonylag alacsony hibaszázalékkal fel is ismeri a rendszer a videóban elhangzott beszédet. Ellenben a magyar nyelvű tartalom készítők számára ez a megoldás nem elérhető, mivel a rendszer csak a kiemelt idegen nyelveket (angol, holland, francia, német, olasz, japán, koreai, portugál, orosz és spanyol nyelvet) támogatja. Éppen ezért ajánlott olyan külső beszédfelismerő rendszert használni, amely jól képes felismerni a magyar beszédet és időzített feliratfájl elkészítésére is alkalmas.

Feliratfájl készítése külső szoftverrel

Ráfordítandó idő: választott szoftvertől függő | Elkészítés nehézsége: választott szoftvertől függő

A YouTube felületén belül lehetőség van feliratfájl feltöltésére is. Ezáltal feltölthetők olyan feliratfájlok, amelyek külső szoftverrel lettek létrehozva. Fontos, hogy a feltöltéshez .srt fájlokat használjunk, hiszen csak ezek tartalmazzák a felirathoz szükséges időkódokat.

YouTube videók automatikus feliratozása az Alrite mesterséges intelligencia alapú beszédfelismerővel

Ráfordítandó idő: minimális | Elkészítés nehézsége: könnyű | Magyar nyelven elérhető

Bár a YouTube nem teszi lehetővé, hogy automatikus feliratot generáljunk mesterséges intelligencia segítségével magyar nyelvre, külső megoldások is tökéletesen alkalmasak erre a feladatra. Egy ilyen megoldás a Régens saját fejlesztésű beszédfelismerő megoldása, az Alrite. Az alkalmazás integrációs megoldásának köszönhetően külön lehetőséget kínál YouTube videók feliratozásához.

Az felirat elkészítéséhez mindössze a feliratozandó YouTube videó linkjét kell megadnunk. Ezután a Feliratozás gomb segítségével egyszerűen generálható a milliszekundumra időzített .srt fájl. A videó leírásához megadható akár a teljes videó leirata is, ehhez a Leiratozás gombra kattintva nyerhetjük ki a hanganyag .docx formájú leiratát. Ez a folyamat a videó hosszától függően néhány másodpercig vagy percig tart és már le is tölthető a kívánt fájl. Ugyan az alkalmazás rendkívül jól, általános szókincsen 90-95%-os pontossággal ismeri fel a magyar beszédet, érdemes átnézni és korrektúrázni a generált feliratot. A precíz időzítésnek köszönhetően ekkor már elegendő csak az esetleges elírásokat megvizsgálni, az időzítéssel már nincs további teendő.
A feliratnak a YouTube felületére történő feltöltésével el is készültünk a videó feliratozásával. 

Próbáld ki ingyenesen az Alrite beszédfelismerő alkalmazást! A próbaverzióban 1 órányi hanganyag le- és feliratozását tesztelheted, egyenként maximum 30 másodperces videókkal.

Regisztráció

 

Forrás: Techsmith, Rev

Try our AI-based speech recognition application for free!

Speed ​​up your work with artificial intelligence! With the help of Alrite, you can easily create Hungarian transcriptions and video captions for dictated or previously recorded audio and video materials. The application offers the ability to store files, edit and share transcriptions and captions, and perform advanced search options.

More information