Transcribing podcasts: more important than you think!

2021/ 20/09

A podcastek magával ragadó, informatív és szórakoztató élményt nyújtanak hallgatóik számára. Népszerűségük az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt, és az üzleti élettől kezdve a társadalmi kérdéseken keresztül a kultúráig minden témában hallgathatjuk már őket. Sajnos a podcastek fogyasztásának azonban csak egy módja van: a hallgatás. 

 

A podcast átiratok előnyei 

Ha szeretnéd bővíteni podcasted közönségét, érdemes megfontolnod, hogy azok leiratait, valamint a leiratok fordításait is rendszeresen közzétedd a hangfájlok mellett.  

Az egyes epizódok könnyebb elérhetőségén túl a podcast átirata több lehetőséget ad arra is, hogy nagyobb közönséggel lépjen kapcsolatba, ugyanis a hangfájlokkal ellentétben a szöveges fájl bárhol fogyasztható. Az olvasáshoz nincs szükség fejhallgatóra, csendes helyre, vagy megbízható internetkapocslatra, így, ha a lehető legtöbb emberhez szeretnéd eljuttatni az üzeneted, a szöveges fájlok kitűnő megoldásnak bizonyulnak. 

A keresőmotor-optimalizálás (SEO) szintén nagyszerű indok arra, hogy leiratozd podcastjeid. Az olyan keresőmotorok, mint a Google és a Bing nem tudják indexelni a hangfájlokat, de a podcast epizódok szöveges formátumú átiratát igen. A podcast átírása segíthet blogbejegyzések, e-mailek, infografikák és egyéb informatív tartalmak létrehozásában is. Ráadásul sokkal könnyebb más nyelvekre lefordítani.  

Miért érdemes beszédfelismerést alkalmazni a podcastek leiratozására? 

A podcast átirat készítése ugyanolyan, mint bármely más átiraté. A helyes elkészítéséhez sok időre, gyakorlatra és a megfelelő eszközökre van szükség. Természetesen bármikor megcsinálhatod magad is, ha bővelkedsz szabadidőben viszont a legegyszerűbb, legolcsóbb és leggyorsabb megoldás az, hogy egy leiratozó programra bízod a leirat elkészítését, így a végén már csak átolvasásra és minimális korrekcióra van szükség.

Podcastek hatékony leiratozása az Alrite segítségével 

Az Alrite mind asztali gépre, mind telefonos alkalmazásra optimalizált mesterséges intelligencián alapuló beszédfelismerő szoftvermegoldás, amely lehetővé teszi a hangfelvételek rögzítését és leiratozását, valamint az élő felvételek leiratkészítését mind magyar, angol, spanyol és német nyelven. Két módon is leiratozhatod podcast fájlodat: 

  1. Az ingyenesen letölthető Alrite mobilalkalmazás használatához nyisd meg az applikációt a telefonodon és indítsd el a felvételt, amikor elkezded a podcast felvételét a kedvenc felvételi szoftvereden. Mielőtt elkezdesz beszélni, válaszd ki a felvétel nyelvét. Ahogy beszélsz, a telefon mikrofonja rögzíti a hangodat, a felvétel befejeztével pedig az elhangzott beszédet automatikusan szöveggé alakítja. 
  2. A már felvett podcast hangfájlját egyszerűen feltöltöd az Alrite webes vagy mobilapplikációs felületére, kiválasztod a hangfelvétel nyelvét, majd az Alrite pár másodpercen belül elkészíti a felvétel leiratát. 

Mindkét esetben csak minimális utómunkára van szükség, ugyanis jó minőségű hanganyag esetén a szoftver rendkívül pontosan dolgozik. Az esetleges javításokat elvégezhetjük az Alrite felületén is, ahol a rendszer a bizonytalan szavak jelölésével segíti a korrekciót. Ezután docx. formátumban letölthetjük az elkészült leiratot. 

Mindemellett az Alrite számos előnnyel rendelkezik: 

  • Akár négy nyelven is használható. 
  • Akár három óra hosszúságú felvételt is képes leiratozni. 
  • Nyelvtanilag kiemelkedően pontos emellett a leiratot központozással látja el. 
  • Érzékeli, ha a szót egy másik személy veszi át és ezt külön jelzi is a leiratban. 
  • Felhasználóbarát felülettel rendelkezik. 
  • Összetett keresési funkcióval rendelkezik: ha egy elhangzott szót vagy kifejezést keresel, az alkalmazás keresési mezőjébe beírva minden olyan pontot megtalálsz a hangfelvételben és leiratban, ahol az adott szót vagy kifejezést hangfelvétel közben mondtad.  
  • A regisztrációval járó ingyenes 1 óra időkereten túl, a havonta megújuló Starter csomagunkkal további 30 perces ingyenes időkerettel próbálhatod ki és használhatod a beszédfelismerő megoldásunkat. 

 

Az Alrite beszédfelismerő szoftvermegoldásról további információ az Alrite weboldalon található. 

 

Forrás: Rev, RSS