The Internet of Things in healthcare: opportunities and boundaries

2017/ 05/04
Mióta létezik az IoT, szinte minden iparágban felütötte a fejét - és mindben hatalmas változásokat is hozott. Az utóbbi években elkezdtük felismerni a technológia nyújtotta előnyöket az egészségügyben - és azóta is rohamosan fejlődik a MIoT, vagyis a Medical Internet of Things. Nézzük, hol tartunk most.

Az egészségügyi ellátásban nem ismeretlen fogalom az Internet of Things - bár nem mindig hívták így. Régen is szükség volt a páciens számos adatára és egészségügyi állapotára, amelyeket természetesen különféle eszközök segítségével tudhattunk meg. Azonban azzal, hogy bejött a képbe az Internet és nagyobb mennyiségben jutunk hozzá a páciensek információihoz, nagyobb lehetőségek és értékek rejlenek ezekben az adatokban, mint hinnénk.

Jelenleg a három legfontosabb terület, ahol az IoT-t már sikeresen alkalmazzák, vagy kísérleteznek vele:

  • Idősek gondozása:
    Rendkívül hasznos, hogy az idősebb betegek adatait már nemcsak közvetlenül, de a távolból is monitorozni tudjuk. Több példa is volt már arra, hogy egy okos eszköznek köszönhetően derült fény valamilyen rendellenességre, amely megmentette a páciens életét. Emellett a demenciával küzdők - akik előfordul, hogy eltévednek vagy nem emlékeznek arra, hogy hol laknak - orvosainak, ápolóinak is megnyugtató segítség, hogy mindig tudják, hol van a beteg.
  • Adatgyűjtés és -feldolgozás
    Nem szabad alábecsülni a Big Datában rejlő lehetőségeket. Azzal, hogy az okos eszközök segítségével egyre több adathoz van hozzáférésünk (pl. szívritmus, EKG-eredmények), következtetéseket is egyre könnyebb levonni az adatokból. Ez pedig ahhoz vezet, hogy a minták és az előforduló betegségek alapján diagnózist és prognózist is sokkal könnyebb lesz felállítani.
  • Kórházi ellátás:
    Egyre könnyebb és egyre olcsóbb a kórházakban odafigyelni arra, hogy egy bizonyos páciens hol van, miért van ott és mivel kezelik. Bizonyos szenzorok azt is segítenek megállapítani, hogy milyen gyógyszereket szed az illető és ezeket hogyan kell nap mint nap adagolni.

MIoT - a lehetőségek

Ugyan még csak néhány éve felkapott téma az egészségügy és az IoT, a benne rejlő számos lehetőség miatt ez lett az egyik legrohamosabban fejlődő ág. Nézzük, hogyan használható ki maximálisan a technológia.

Prevenció

Ha egészségügyről van szó, a legtöbb embernek rögtön a kórházak és a vizsgálatok jutnak eszébe. Azonban az IoT nemcsak a beteg embereknek nyújthat hatékony segítséget, de a megelőzésben is nagy szerephez juthat. Gondoljunk csak a szívritmust mérő okosórákra és az azzal összekötött sportos applikációkra.

De ennél merészkedjünk messzebbre: amerikai kutatások igazolják, hogy a krónikus megbetegedések a halálesetek 65-70%-át okozzák. Ez pedig annak köszönhető, hogy az ilyen betegségben szenvedők nem kapnak megfelelő visszaigazolást, vagyis nem tudják, hogy milyen típusú és mennyire súlyos a problémájuk - így változtatni sem tudnak életmódjukon, ha ezt egészségük megkívánja. Még ha ideig-óráig sikerül is rávenni őket, hogy éljenek egészségesebben, visszaigazolás nélkül nagy az esélye, hogy hamarosan vissza fognak térni eredeti életvitelükhöz.

Az IoT és a hordható technológia segítségével elejét vehetjük mindennek. Az I-es típusú (inzulinos) cukorbetegek mindig rögtön tudják, hogy éppen milyenek a vércukor-értékeik. Akik gyógyszereket szednek, értesítéseket kapnak, ha nem vették be a napi adagjukat (ez pedig egy okos eszközzel szintén monitorozható). Az IoT segítségével tehát nemcsak a betegek gyógyulása, hanem egy egészségesebb, fittebb életforma is megvalósítható.

Kevesebb kórházba járás

A folyamatos monitorozás lehetőségének köszönhetően egyre kevesebbet kell majd kórházba mennünk: egy sima vérnyomás-mérés már az otthonunkban is elvégezhető, és az Internet segítségével orvosaink rögtön tudomást is szerezhetnek az eredményről. Mivel az orvosok és az ápolók korábbi adatokhoz is hozzáférnek, rögtön észrevehetik, ha valamilyen rendellenesség mutatkozik az értékekben. Így a technológia nemcsak a páciensek életét könnyíti meg, de csökkenti az emberi hibalehetőségek számát, és az orvosok is jobb ellátást tudnak biztosítani.

Még több adat, még egészségesebb élet

Rugaszkodjunk csak el a hagyományos orvosi mérőműszerektől - hiszen mint említettük, nemcsak a hagyományos kórházi vagy orvosi ellátásban lehet kihasználni az IoT-t. Mit szólnál, ha létezne egy olyan okos cipő, amely figyelmeztetne, ha rosszul csináltál egy gyakorlatot edzés közben? A legtöbb ember ugyanis nem figyel oda a tartására, így valamelyik lábára nagyobb súlyt helyez. Ez pedig edzés (vagy akár járás) közben is sérülésekhez vezethet.

Vagy ha a cipőknél maradunk: nemcsak maguknak a cipőt használóknak, de a gyártóknak is rengeteg hasznos információ érhető el. Például megtudhatják, hogy milyen útvonalakon és milyen terepen használják a cipőket, és azokon hol van sérülés vagy kopás - így sokkal jobb felszereléseket gyárthatnak a jövőben.

Az IoT által generált adatokban tehát nagyobb érték van, mint amit el tudunk képzelni - és ez még mindig csak a kezdet.

MIoT - a biztonság kérdése

A legnagyobb hátrány, amelyet az Internet of Things használata felvet, az adatbiztonság kérdése. Hiszen bizonyos - a jövőről sötét képet festő - regényekben már találkozhattunk hasonló szituációkkal: mindenkit megfigyelnek, rengeteg adathoz férnek hozzá akár a tudtunk nélkül is. Az IoT-biztonság az idei CeBIT-en is nagy hangsúlyt kapott - és itt azt állapították meg, hogy manapság még viszonylag könnyű feltörni az IoT rendszereket, és képzett biztonsági szakértőkre lesz szükség, hogy megfelelő védelmet biztosítsunk az adatoknak, a felhasználóknak és természetesen a pácienseknek.

6+1 dolog, amire szükséged van, ha mobil biztonságról van szó

Mivel az adatok az Interneten keresztül jutnak el az okos eszközt használótól az azokat ellenőrző és feldolgozó szakemberhez, nincs biztosíték, hogy az információt azok és csak azok láthatják, akiknek tényleg jogosultságuk van hozzá. Nem is beszélve arról, hogy ha valahol sérül a rendszer, akkor a hackerek több ezer páciens különböző adatához juthat hozzá. Emellett a jogi szabályozások sajnos nagyon lassan követik a technológiai innovációkat: jelenleg nincs törvényi szabályozás az egészségügyi adatok IoT-n keresztül való terjesztését, megosztását és feldolgozását illetően.

Ezért ezen a területen még bőven van hova fejlődnie a technológiának és a jognak is - de ha sikerül létrehozni egy olyan rendszert, amely biztosítja az adatok biztonságos tárolását és hozzáférhetőségét, és a páciensek bizalmát is elnyeri, az MIoT drasztikusan megváltoztathatja az egészségügy mai formáját.

Összegzésként

Szinte biztos, hogy az IoT és az okos eszközök hamarosan mindennapossá válnak az egészségügyi ellátásban. A technológia előrehaladásával egyre több és több eszköz köthető össze, amely átfogó képet biztosíthat egy-egy páciensről, vagy akár az egészségügy általános állapotáról. Az egyre több és egyre olcsóbban elérhető eszközök lehetővé teszik, hogy az egészségügyi központok több beteget szolgáljanak ki, ráadásul egyre jobban és jobban tegyék azt. Az adatok elemzéséből jobb diagnózisok és prognózisok készíthetők. Ha megoldódik az adatbiztonság kérdése, az IoT akár már néhány éven belül forradalmasíthatja az egészségügyi ellátás helyzetét.


Forrás: LinkLabs, ElectronicDesign

Try our AI-based speech recognition application for free!

Speed ​​up your work with artificial intelligence! With the help of Alrite, you can easily create Hungarian transcriptions and video captions for dictated or previously recorded audio and video materials. The application offers the ability to store files, edit and share transcriptions and captions, and perform advanced search options.

More information