Logistics and technology - trends for 2018

2017/ 24/10

A technológiai fejlődést megjósolni mindig nagy kihívás, hiszen egyes ágazatok rekord sebességgel fejlődnek, mások (a kedvező feltételek ellenére) lelassulnak. Íme 5 technológiai trend, amely szerintünk meghatározza majd a logisztikát 2018-ban.

A Régensnél már sokéves tapasztalatot szereztünk a logisztikai és szállítmányozási szektorban, és nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a jól bevált módszerek mellett a legújabb, innovatív technológiákat is bevessük munkánk során. Nem kérdés például, hogy az adatelemzés szerepe rendkívül megnőtt az utóbbi években, és ez nem kerülte el a logisztikát sem.

Bár nem könnyű megjósolni, mit hoz a jövő a technológiában. Vannak olyan trendek, amelyek még a vártnál is gyorsabban fejlődnek, így már jóval előrébb tartanak, mint azt előre sejteni lehetett. Azonban más technológiák, amelyeknek fényes jövőt jósoltak a kutatók, mintha megrekedtek volna - de csak azért, mert valami teljesen új lépett a helyükbe.

Logisztikai trendek 2018

 

Néhány változás azonban elég szembetűnő ahhoz, hogy merjünk következtetéseket levonni. A Régens tapasztalatai alapján tehát ez az 5 trend biztosan meg fogja határozni a logisztika és szállítmányozás következő néhány évét:

A vásárlók igényei fogják alakítani a folyamatokat

Általánosságban mondhatjuk, hogy az ügyfelek és a fogyasztók minden iparágban egyre központibb szerephez jutnak. A vállalatok kezdik felismerni, hogy a sikerhez nem elég a jó reklám, hanem az a legfontosabb, hogy maga a termék vagy szolgáltatás is az ügyfelek igényeihez igazodjon. Nincs ez másképp a logisztikában sem.

De mik a fogyasztók igényei?

Ismét nem lehet kikerülni a híres-hírhedt Z-generációt, akik a digitális korban, az okostelefonok és instant tartalmak világában nőttek fel. Hozzászoktak, hogy a számukra szükséges információk vagy akár termékek egy kattintással (vagy érintéssel) elérhetők.

Ebben pedig főleg a Big Data lesz segítségünkre. A szolgáltatóknak a prediktív analízis eszközéhez kell nyúlniuk, amely nemcsak abban segíthet, hogy a szolgáltatás jelenlegi állapotát felmérjük, de az adatok segítségével következtetéseket is levonhatunk azzal kapcsolatban, hogy a vevői igények hogyan fognak alakulni a jövőben, valamint könnyebben megjósolhatjuk egy-egy folyamat lehetséges kimeneteleit.

Az adatelemzések során levont következtetések arra ösztönözhetik a logisztikai és szállítmányozási szolgáltatókat, hogy újabb és újabb megoldásokat dolgozzanak ki. Egy kutatás szerint például a szolgáltatók 22%-a több mint 5 kiszállítási opciót tudott ajánlani a vásárlóinak 2013-ban (amely jelentős növekedés a korábbi évekhez képest). Ez a mutató pedig valószínűleg csak növekedni fog - hiszen ahogy korábbi cikkünkben is megírtuk, az online kereskedelem az egyik leggyorsabban népszerűvé váló trend a 2010-es években.

Megérkeznek az önvezető autók prototípusai

Már régóta zajlanak az önvezető autókkal kapcsolatos kísérletek, fejlesztések. Az amerikai kormány és a törvényhozó szervek már meg is kezdték a tárgyalásokat az önvezető autókkal kapcsolatos törvények kérdéseit illetően. Azonban valószínűleg ugyanolyan nehéz lesz a törvényhozásnak döntést hozni az ilyen járművekről, mint maga a tervezés folyamata. Hiszen egy ilyen törvénynek mindenre kiterjedőnek kell lennie: szabályoznia kell az autók lehetséges számát, a használandó és használható technológiákat; emellett figyelembe kell vennie mind a mérnökök, mind az autógyártók, mind a folyamatban részt vevő többi érintett jogait és kötelezettségeit is. Rengeteg mérnöki munkának és tesztelésnek kell megelőznie az autók tényleges forgalomba engedését.

Így a Business Intelligence jóslata szerint még ha meg is születnek bizonyos törvények 2018-ra, az automata járművek logisztikában való használata még várat magára

Optimalizált útvonalak - gyorsabb és biztonságosabb szállítás

Korábban írtunk már a Big Data és a logisztika kapcsolatáról. Kiderült többek között, hogy a UPS szállítói nem fordulhatnak balra - hiszen az adatok elemzése során rájöttek, hogy ezzel jelentős számú kilométert és ezzel járó karbantartási- illetve benzinköltséget tudnak megspórolni.

Hogyan menti meg a logisztikát a Big Data?

Ha valaki kételkedne abban, hogy a Big Data mennyire lehet hasznos a logisztikában, elég az egyik közismert példával elmagyarázni: a UPS szállítóinak tilos balra fordulniuk.

Az adatelemzés és a machine learning tehát nemcsak a megrendelők szempontjából tartogat izgalmas megoldásokat - hanem magát a szállítás folyamatát is befolyásolhatja. Ehhez például nemcsak a régi adatokat lehet felhasználni, de a statisztikákat és elemzéseket valós idejű információkkal is kiegészíthetjük (pl. időjárás, forgalom, benzinárak stb.). Így a nagy mennyiségű adat és információ segítségével akár egy mesterséges intelligenciára is rábízhatjuk a kiszállítási útvonal megtervezését. Így nemcsak a minél gyorsabb és zökkenőmentesebb kiszállításra vágyó ügyfelek járnak jól, de maga a logisztikai vállalat is költséghatékonyabban, gyorsabban, és automatizáltan tudja elvégezni a feladatait..

A robotika térnyerése a raktározásban

Az automatizáció nem ismeretlen fogalom, ha raktározásról van szó. A Régens is számos megoldást kínál raktárnyilvántartó és - követő szoftverek terén, melyek segítségével automatizálhatjuk a folyamatokat, és könnyebben átlátható egy nagyobb raktár menedzsmentje. Azonban a legtöbb cég ennél nem megy tovább - pedig ezen a területen is kihasználhatjuk az innováció adta lehetőségeket.

A jövőben reméljük, megváltozik ez a trend, hiszen már egyre több külföldi multi és nagyvállalat vezeti be a robotikát a raktárkészlet-nyilvántartásban. Ezt többek között (a már említett) automata járművek és targoncák segítségével érhetjük el, melyek már egy ideje használatban is vannak a nagyobb cégeknél. Azonban teljes automatizáció csak akkor érhető el, ha a raktárban található eszközök valóban fel tudják ismerni, ki tudják választani a megfelelő árut - melyet aztán a folyamatban következő szállító eljuttat a címzetthez.

Az Amazon megállíthatatlan

Végül, de nem utolsó sorban nem feledkezhetünk meg az egyik legnagyobb amerikai cég, az Amazon térhódításáról sem. A logisztikai szolgáltatóknak fel kell ismerniük, hogy az Amazon több tekintetben is rendkívül előremutató, innovatív megoldásokat használ - elég csak arra gondolnunk, hogy már kísérleteznek a drónok általi kiszállítással.

Ez pedig azt jelentheti a szolgáltatóknak, hogy folyamatosan naprakésznek kell lenniük a nagyvállalat újításaival kapcsolatban, hiszen egyelőre ők diktálják a tempót. Az egyik legfelhasználóbarátabb megoldásuk például az, hogy egy olyan eszközt lehet megrendelni tőlük, amely egy gombnyomásra biztosít másnapi kiszállítást a legfontosabb termékekből (pl. mosószer, öblítő stb.) - így folyamatosan kiszorulnak a piacról azok a vállalatok, amelyek kevesebb szolgáltatást kínálnak, még kevesebb szállítási és testreszabási lehetőséggel.

 

2018 tehát sok szempontból a logisztika éve lehet - érdemes odafigyelni az újonnan megjelenő trendekre, innovációkra. Hiszen a technológia már adott - már csak a felhasználók igényeire kell odafigyelnünk, és egy jó fejlesztőcsapattal könnyedén az élvonalba kerülhetünk.

 

Forrás: Enterpreneur, Logistics Bureau, Cerasis

Try our AI-based speech recognition application for free!

Speed ​​up your work with artificial intelligence! With the help of Alrite, you can easily create Hungarian transcriptions and video captions for dictated or previously recorded audio and video materials. The application offers the ability to store files, edit and share transcriptions and captions, and perform advanced search options.

More information