How to benefit from smart home technologies in 2022

2022/ 18/01

Az elmúlt néhány évben az okosotthonok technológiája egyre elterjedtebb, a korábban luxusnak számító megoldások ma már bárki számára elérhetővé váltak, gyártók széles köre kínálja termékeit az otthonukat „felokosítani” vágyók számára. 

 

Milyen eszközöket irányítanak az okos rendszerek?

Napjainkban szinte nem található olyan eszköz otthonunkban, aminek irányítására ne lenne már egy „okos megoldás”.

A technológia számos területen nyújt hasznos és kényelmi funkciókat: az otthoni biztonság kialakítására, a készülékek vezérlésére, az energiafelhasználás nyomon követésére, személyi asszisztensként kényelmi funkciókra, vagy akár az idősek vagy fogyatékkal élők gondozására.

Az alábbiakban megemlítünk néhány gyakran használt megoldást, melyek segítségével megszabadulhatunk a rutin-szerű feladatoktól, kialakíthatunk egy biztonságosabb és takarékosabb otthoni környezetet.

Milyen technológiákkal „okosíthatjuk” az otthonunkat?

Központi vezérlés: A központi vezérlés egy - általában falra szerelt terminálon keresztül működő - olyan otthonautomatizálási rendszer, amely mindent vezérelni képes az otthonunkban. Lehetővé teszi, hogy egyetlen forrásból vezérelje sok más berendezés mellett a világítást, a termosztátot, a locsolóberendezést, a telefont, a mosógépet, a szárítót.

Alkalmazás alapú rendszerek: Az alkalmazásalapú otthoni automatizálás okostelefonról, vagy más okos eszközön keresztül (smart touch and screen, smart tv, stb.) vezérelhető. Az alkalmazásalapú Smart-Home technológia az otthoni hálózatot használja a kommunikációra. A legtöbb alkalmazás alapú okoseszköz úgy működik, hogy az otthoni automatizálás- eszközöket Wi-Fi segítségével csatlakoztatja az otthoni hálózathoz.Az alkalmazásalapú otthoni automatizálásnak köszönhetően az intelligens otthonok a lakosság számára is elérhetővé váltak. Ezek az eszközök megfizethetőek, könnyen beállíthatók, használhatók és frissíthetők, napról-napra jelennek meg új termékek a piacon.

Az alkalmazásalapú vezérlők nagy hátránya, hogy a felhős infrastruktúrájuk miatt kockázatosak lehetnek adatbiztonsági szempontból, valamint folyamatos internetelérésre van szükség a működtetésükhöz. Néhány megoldás, például a magyar, angol német és spanyol nyelvekre optimalizált, integrálható Alirte© beszédfelismerő alkalmazás on-premises (helyszínre kitelepíthető) konstrukcióban offline is elérhető, biztosítva ezzel a biztonságos, stabil elérést.

Okosotthonok hangvezérléssel, virtuális asszisztensek

Okos eszközök széles köre biztosít kényelmi és biztonságtechnikai megoldásokat otthonunkban.
Az okos eszközök közül kiemelt szerepet töltenek be az intelligens hangszórók, melyek mintegy virtuális asszisztensként is funkcionálhatnak. Az ilyen eszközök képesek keresni az interneten, időjárást jelenteni, híreket közölni, személyi asszisztensként vagy központi vezérlőközpontként a smart home rendszer különböző eszközeit összehangoltan működtetni.A virtuális asszisztenseknek gépelés nélkül, beszéddel adhatók utasítások. Az okos eszközközökön beállított értékek, kért információ pedig legtöbb esetben a rendszer központi vezérlőegységén jeleníthető meg, illetve a touch screen kijelzőn is szabályozhatók a rendszerhez kapcsolt okos eszközök.

A virtuális asszisztens alapértelmezett nyelve beállítható, a techvállalatok folyamatosan fejlesztik az elérhető nyelvek számát, és törekednek a természetes beszéd minél pontosabb felismerésére és értelmezésére.

Az alábbiakban összeszedtük a legnépszerűbb virtuális asszisztenseket, vezérlőket:

Google Nest Hub (2.generáció): A Google Asszisztens által vezérelhető központi egység és kijelző többezer eszközzel kompatibilis, képes rugalmasan kezelni a különböző gyártók eszközeit, így akár minden okoseszköz egy helyről irányítható. A Google Asszisztensnek jelenleg angol, német, spanyol, francia, olasz, japán, koreai, norvég, svéd és dán nyelveken adhatunk utasításokat.

Apple Homekit: A HomeKit az Apple intelligens otthoni platformja, amelynek célja, hogy Apple-eszközökkel az internetre csatlakoztatott otthoni eszközök - a termosztátoktól és konnektoroktól kezdve a redőnyökön és villanykörtéken át egészen az ablakokig - vezérelhetők legyenek. A beállított vezérlő eszköz az Apple virtuális asszisztensével, a Siri-vel vezérelhető. A vállalat 2021-ben jelentette be, hogy az adatbiztonság érdekében elérhetővé teszik az asszisztens offline verzióját is, így a Sirinek adott utasítások anélkül áramlanak például a HomePodra, hogy az információ harmadik fél szervereire kerülne.

Amazon Echo (4.generáció): Az Amazon a versenytársaihoz hasonlóan képes általános információkat nyújtani például az időjárásról, zenét lejátszani az Amazon Music, az Apple Music, a Spotify vagy a SiriusXM kínálatából, különböző intelligens otthoni eszközöket vezérelni és telefonhívásokat bonyolítani. Az Amazon Echo hangszórónak adott utasítások és szabályozások az Echo Show okos kijelzőn jeleníthetők meg, ezen keresztül indíthatunk videókonferenciát vagy nézhetünk például streaming videókat a Prime Video applikációban. Az Alexával jelenleg angol, német, spanyol, francia, portugál, olasz és hindi nyelven irányíthatók a kompatibilis eszközök.

Intelligens otthonok, okos megoldások a hétköznapokban

Az okos eszközök többnyire virtuális asszisztenseken keresztül hangvezérléssel vagy a központi egységgel néhány gombnyomással vezérelhetők, e mellett az egyes eszközök önállóan is irányíthatók. A közismertebb intelligens eszközökön túl, mint például az okostévék, termosztátok, robotporszívók és locsolóberendezések mellett sok különféle megoldás létezik már, amivel időt és energiát spórolhatunk.

Világítás

Intelligens konnektorok: Az okos konnektorok képesek egy tárgyat „intelligenssé változtatni”. Az ilyen konnektorokhoz csatlakoztatva bármi, ami áramot kap tőlük, könnyen be- és kikapcsolható az okoseszközről.
Fényautomatizálás: A világítás drágább és egyedibb automatizálása az intelligens villanykapcsolók telepítésén keresztül történik. Az intelligens villanykapcsolók nemcsak egy alkalmazással vezérelhetők, de sokan számos világítási lehetőséget, például fényerőszabályozást is biztosítanak. A kedvezőbb intelligens világítási lehetőség az intelligens izzók használata, amelyek többnyire valamilyen távirányítóval szabályozhatók.

Háztartási berendezések

Az intelligens hűtőszekrények figyelmeztetnek, ha nyitva maradt az ajtó, értesítenek, hogy milyen termékeket kell beszerezni, néhány modell még tévéadásokat is képes közvetíteni a monitoron. Egyes hűtők az információkat közvetlenül a készüléken jelenítik meg, mások pedig az összes információt egy alkalmazásba küldik.

Intelligens sütők: Az intelligens sütők lehetővé teszik, hogy bárhonnan irányíthatók legyenek. Egyes sütők hangvezérléssel is irányíthatók, más alkalmazások pedig lehetővé teszik azt is, hogy recepteket keressünk, és beállíthassuk az időt és hőmérsékletet.

Intelligens mosógépek, mosogatógépek: Az ilyen eszközök munkafolyamatának állapota ellenőrizhető, értesítést küldenek, ha elkészültek a feladattal.

Intelligens edények: Kaphatók olyan intelligens tányérok és villák, amelyek figyelik a kalóriabevitelt, és egy alkalmazással összekapcsolódva segítenek nyomon követni a táplálék-bevitelt.

Intelligens kávéfőző: A legtöbb kávéfőző időzítője állítható, hogy adott időben készítsen el egy kávét, de az okoskávéfőzők a mobilról is irányíthatók.

Intelligens etetők: Az intelligens etetők automatikusan adagolják az ételt, illetve a vizet a háziállatokszámára. Egy mobilalkalmazás segítségével ütemezhető az etetés ideje, és szabályozhatók a házikedvencek számára szánt adagok.

Intelligens szemetesek: Az intelligens szemetesbe érintésmentesen helyezhető hulladék, és szag-szabályozóval vannak ellátva. Egyes intelligens szemetesek vonalkódolvasóval vannak ellátva, így a csomagolón érzékelt kódot beolvasva hozzáadja azt az okoseszköz bevásárlólistájához.

Fürdőszoba

Intelligens WC-k: Az okos WC-k olyan alapvető funkciókat kínálnak, mint az érintésmentes öblítés, a fedelet nyitó/záró érzékelő és a szagtalanító, vagy akár a zenelejátszó.

Intelligens zuhanyzók: Az intelligens zuhanyzót be lehet kapcsolni az ágyból való felkelés előtt, és képes elmenteni a preferáltzuhanybeállításokat.

Biztonság

Videós ajtócsengő: A videós csengők nemcsak érzékelik és figyelmeztetnek, ha valaki a bejárati ajtónál van, hanem videofelvételt is tudnak mutatni arról, hogy ki csengetett.

Videófelügyelet: Egy alkalmazás alapú biztonsági rendszerrel otthonunkat a nap 24 órájában felügyelhetjük a távolból, és a riasztást saját magunk erősíthetjük meg, azáltal, hogy az okosezközön hozzáférhetünk a felvételekhez, és a helyiség bármelyik kamerájáról képet kaphatunk.

Érzékelők: Az érzékelőket leggyakrabban az ajtókon és ablakokon használják, amelyek potenciális belépési pontok lehetnek otthonunkban. Az alkalmazásalapú érzékelők riasztást küldhetnek az eszközre, amennyiben a belépési pontok egyikén valaki bejut az épületbe.

Automatizált zárak: Az automatizált zárakkal ellátott ajtók az okoseszközzel távolról is bezárhatók, elkerülve az aggodalmat, hogy az ajtó be lett-e zárva vagy sem.

Melyek az otthonautomatizálás kockázatai?

Nincs olyan technológia, amely 100%-ban biztonságos lenne, és ez az otthonautomatizálás esetében sincs másképp. Íme néhány dolog, amit érdemes szem előtt tartani, mielőtt az otthonautomatizálásba fektetünk.

Adatvédelem: Amikor az intelligens otthonokról van szó, valóban figyelembe kell vennie azt a tényt, hogy az ilyen mértékű összeköttetés lehetőséget ad a vállalatoknak arra, hogy adatokat gyűjtsenek.

Áramkimaradások: Minden olyan rendszer, amely az interneten keresztül működik, leáll, ha nincs áram. Az otthoni biztonsági és orvosi riasztórendszerek, amelyek tartalék akkumulátorokkal rendelkeznek az áramkimaradások esetére és működésük internetelérés nélkül is megvalósul, azok a rendszerek áramkimaradáskor sem állnak le.

 

Forrás: CNet;Techradar; AHS; SummaLingae