Everything you need to know about speech recognition

2021/ 20/07

Érdekel a mesterséges intelligencián alapuló beszédfelismerés működésének módja, vagy szeretnél többet megtudni használatának előnyeiről vagy hátrányairól? A cikkünkben ezek mellett pár hasznos tanácsról is olvashatsz, hogyan hozhatod ki a maximumot az AI alapú beszédfelismerő megoldásokból! 

 

Hogyan működik a beszédfelismerés?

A beszédfelismerés technológiája a mai embernek már-már természetesnek és magától értetődőnek hangzik, miközben az igazság az, hogy több évnyi kutatómunka eredményeképp alkalmasak ezek a szoftverek és applikációk az emberi beszéd pontos leiratozására, legyen az videó-audió vagy élőbeszéd. Röviden összefoglalva a komplikált “deep learning”-en és NLP-n (natural language processing) alapuló technológia lényege az analizáció-szűrés-digitalizáció hármasán alapszik, vagyis az emberi beszédet a szoftver analizálja, majd leszűri, a program számára olvashatóvá alakítja át végül pedig a jelentés után kutat.  

Fontos hogy a szoftver „betanítási” ideje hosszú, a beszédfelismerő programok tanulási útja hasonló egy gyerek beszédértésének és kommunikációjának fejlődéséhez és nem alapulhat csak egy személy beszédére. Emellett a program könnyen összezavarható külső zajokkal, aminek szűrési finomítása szintén sok időt igényel. A beszédfelismerés módszerén számos szoftver és alkalmazás létezik, kezdve a Siritől és Alexától, a zenefelismerő Shazam-on át, a beszédet fordító és leiratozó Google Translate-ig vagy Alrite-ig. 

 

A beszédfelismerést alkalmazó technológiák előnyei: 

A beszédet leiratozó szoftverek amellett, hogy hatalmas segítséget jelentenek mozgásukban korlátozott, hallásukban vagy látásukban sérült emberek számára, a technológia használatát is nagyban segítik, sok folyamatot lerövidítenek alacsony áron és gyors sebességgel. A produktivitást is nagy mértékben képesek növelni, hiszen sok órányi monoton munkát képesek helyettesíteni, ezáltal több időt tudunk nagyobb kreativitást és produktivitást igénylő tevékenységekre fordítani. Emellett sok embernek kihívást jelent a helyesírás- ezek a szoftverek pedig erre a problémára is kitűnő megoldást nyújtanak. Természetesen a kényelem sem utolsó szempont, ha épp nem tudjuk a kezünket írásra vagy gépelésre használni, ezek a mobilalkalmazás verziók mindig kéznél lesznek. Nem beszélve arról, hogy az oktatásban is hatalmas segítség a diákoknak.  

 

Az NLP-n és deep learning-en alapuló beszédfelismerés hátrányai: 

A beszédfelismerő és leiratozó szoftverek hátrányai nagyrészt a tökéletlenségükből fakadnak, mint például az akcentusok nehezen felismerhetősége, vagy a beszédhibák és zajos beszéd megértése. Emellett egy szoftverrel nem lehet készíttetni egy lényegekre koncentráló, vagy intelligens jegyzetet, így jegyzetelési stílus váltásokra sem képes, továbbá még a legpontosabb szoftvereknél is előfordul, hogy egy számára még ismeretlen szót nem képes leírni, valamint kisebb nagyobb félreértések is előfordulhatnak a leiratozás során.  

Mindezek fényében állíthatjuk, hogy egy ideig még szükség lesz emberekre kiegészítésként ilyen feladatok ellenőrzésére, ha profi munkát szeretnék, habár könnyen lehet, hogy csak idő kérdése, mikor válnak annyira fejletté ezek a mesterséges intelligencián alapuló megoldások, hogy elégséges legyen csupán velük elvégeztetni a munkát.

 

Hogyan hozhatjuk ki a maximumot a beszédfelismerésből az Alrite segítségével? 

1. Ha diktálunk, próbáljuk meg zajmentes környezetben a hibamentesebb leiratozásért 

2. A valós idejű leiratozás funkcióval még nagyobb pontosságot és követhetőséget érhetünk el diktáláskor.  

3. Ha beszédfelismerő-leiratozó alkalmazást szeretnénk összekötni üzleti alkalmazással a nagyobb hatékonyság érdekében, az Alrite REST API-n keresztül ezt könnyen megtehetjük. Ez hasznos lehet például olyan esetekben, amikor egy ügyfélszolgálati rendszernél hatékonyabban szeretnénk visszakeresni a negatív hangvételű ügyfélpanaszokat. A szöveg alapú keresések mellett ilyenkor hangulatelemzésen alapuló színkódot is alkalmazhatunk. 

4. A nagyobb pontosság érdekében, különösen, ha a leiratozni kívánt hang és videó anyagaink egyedi szókinccsel rendelkeznek, lehetőségünk van az Alrite-ot saját hanganyagaink vizsgálatának segítségével optimalizálni és tanítani. 

5. Ha bizalmas adatokkal dolgozunk, és semmiképp sem szeretnénk, hogy azok harmadik illetéktelen félhez kerüljenek, a vállalatoknak lehetőségük van saját telephelyükre telepített szerver segítségével (on-premises) maximális biztonságban kezelni adataikat.

 

Beszédfelismerőnk kiegészítő szolgáltatásairól további információ az Alrite weboldalon található. 

 

Forrás: Summa LinguageTake Note