NAV online adatszolgáltatás - folyamatos a készülődés

2018/28/02
Részt vettünk a NAV második, online számla adatszolgáltatás témakörben tartott fejlesztői konzultációján.

A 2018. július 1-jén bevezetésre kerülő online számla adatszolgáltatás hatalmas kihívás elé állítja a számlázó szoftvert fejlesztő cégeket, és minden olyan vállalkozást, aki ügyvitelét, adókezelését, saját fejlesztésű számlázási rendszerét az új szabályokhoz kívánja igazítani. Nem véletlen, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel a NAV által meghirdetett fejlesztői konzultáció 2018.02.26-án megismétlésre került. Az előző héten tartott fejlesztői fórumhoz hasonlóan szintén többszáz fejlesztő volt kíváncsi az eseményre.

Megkezdtük a felkészülést az online számla adatszolgáltatásra

Czöndör Szabolcs (NAV szakmai projektvezető), Mizsányi Attila (NAV Központi Irányítás Ellenőrzési Főosztály) és Rencenyi Dénes (NAV Informatikai Intézet) előadása mellett, mely a jogszabályi háttér bemutatására, valamint az adatszolgáltatás üzleti tartalmának és számlabejelentő interfészének kialakításra vonatkozott, elhangzott, hogy az online adatszolgáltatás rendszerének teljes funkcionalitása várhatóan március végétől tesztelhető majd.

Továbbá, a NAV munkatársai felhívták a szoftver fejlesztő cégek figyelmét, hogy a magyar vállalkozások rossz számlázási gyakorlata miatt érdemes lesz az üzleti folyamatokat újragondolni és újratervezni. A hibás bejelentések kiküszöbölése érdekében javasolták a cégek közötti szoros együttműködést.

Fontos információként elhangzott, hogy a NAV hivatalos online számla webes felületére néhány héten belül újabb részletes technikai, fejlesztői segédleteket publikál majd.

Készüljön fel időben a számla elektronikus adatbejelentésre!