7 megfontolandó szempont IT szolgáltató választásánál

2023/ 23/01

Volt idő, amikor egy kis- és középvállalkozás informatikai infrastruktúrája elférhetett egy szekrényben. A hálózati biztonság egyszerű volt, a karbantartás pedig minimális. Az IT szerepét az iroda technikailag legjobban képzett embere kapta, akinek az volt a fő feladata, hogy megmondja az alkalmazottaknak, hogy indítsák újra a számítógépüket, ha valami elromlott. Ez a forgatókönyv már nem létezik. Az infrastruktúra a felhőbe költözött, és a hálózatok sokkal összetettebbek. 

Manapság az üzlettulajdonosok felismerik, hogy a modern üzleti alkalmazásokat támogató, biztonságos és megfelelő hálózat tervezése, telepítése és karbantartása nem olyan dolog, amit házon belül lehet megoldani. Még a belső informatikai személyzettel rendelkező szervezetek is felismerik, hogy külső segítségre van szükségük a napi feladatokhoz, hogy a stratégiai kezdeményezésekre összpontosíthassanak. 

Mi az a menedzselt IT szolgáltatás?

A modern hálózat összetettségének és a házon belüli erőforrások hiányának leküzdése érdekében sok vállalat a menedzselt IT szolgáltatások modelljéhez fordult a hálózatuk folyamatos kezelése és biztonsága érdekében.  

A menedzselt IT szolgáltatók rendelkeznek a készségekkel, képesítésekkel, személyzettel és fejlett eszközökkel a hálózat távoli irányításához és felügyeletéhez. Emellett a legjobb IT-szállítókkal való szoros kapcsolatokat is ki tudják használni a szolgáltatásnyújtás optimalizálása érdekében. 

Természetesen az első lépés a megfelelő szolgáltató kiválasztása. Íme hét olyan jellemző, amelyet a döntés meghozatalakor feltétlenül szükségesnek kell tekinteni. 

7 megfontolandó szempont IT szolgáltató választásánál

  1. Megfelelő iparág, megfelelő méret 
  2. Felhőszakértelem 
  3. Testreszabhatóság 
  4. Megbízható támogatás 
  5. Megfelelőség-orientált szervezet 
  6. Kedvező SLA-k 
  7. Partnerség 

 

1. Megfelelő iparág, megfelelő méret 

A megfelelő menedzselt IT-megoldás egy 25 fős, két irodával rendelkező ügyvédi iroda számára egészen más lesz, mint egy 2500 fős, főhadiszállással, öt irodával és globális munkaerővel rendelkező vállalat számára. 

Ideális esetben olyan menedzselt IT szolgáltatót talál, aki az Ön iparágában hasonló méretű szervezetek kiszolgálásában szerzett tapasztalattal rendelkezik. Ha nem, akkor olyan szolgáltatót keressen, amely bizonyítottan segített a vállalatoknak hasonló problémák kezelésében és hasonló kihívások leküzdésében. 

2. Felhőszakértelem

Szinte minden szervezet használja valamilyen mértékben a felhőt, felhőszolgálatásokat. A legtöbbjük a nyilvános és a privát felhőre, valamint a helyi infrastruktúra kombinációjára támaszkodik, mindkét használata esetén hibrid architektúráról beszélünk.  

A menedzselt IT szolgáltatónak rendelkeznie kell a szakértelemmel és az eszközökkel az összetett környezetek kezeléséhez és felügyeletéhez, valamint a házirendek következetes alkalmazásához az összes hálózati eszközre, még akkor is, ha azok több felhőplatformon találhatóak. 

3. Testreszabás 

Nem létezik egyméretű, mindenre megfelelő menedzselt IT-megoldás, még az Ön iparágára szakosodott szolgáltató esetében sem. A menedzselt IT szolgáltatójának hajlandónak kell lennie arra, hogy az Ön egyedi igényeihez igazítsa a megoldását, és szükség esetén alkalmazkodjon.  

Ha úgy érzi, hogy meg kell változtatnia a működését, hogy alkalmazkodjon a menedzselt IT szolgáltató megoldásához, akkor valószínűleg ideje máshol keresgélnie. 

4. Megbízható támogatás 

A támogatás különböző dolgokat jelenthet a különböző szolgáltatók számára. Kérje ki a támogatás egyértelmű definícióját a potenciális menedzselt IT szolgáltatóktól. Járjon utána és vizsgálja meg a támogatási folyamataikat, az ott dolgozókat és a támogatás nyújtásához használt rendszereiket.  

Az üzleti zavarok minimalizálása érdekében győződjön meg arról, hogy a támogatási lehetőségeik és elérhetőségük megfelel az Ön üzleti igényeinek. 

5. Megfelelőség-orientált szervezet  

A szabályozási megfelelési követelmények száma és összetettsége folyamatosan növekszik. A megfelelés több mint egy éves audit, mindennapos felelősséggé vált.  

Az Ön által választott menedzselt IT szolgáltatónak be kell tudnia mutatni, hogy hogyan ellenőrzi az Ön IT-környezetét a megfelelőség szempontjából, és hogyan kezeli proaktívan a lehetséges problémákat.  

A menedzselt IT szolgáltatónak magának is meg kell felelnie a követelményeknek és képesnek kell lennie arra, hogy a megfelelőségét alátámasztó dokumentációval lássa el Önt. 

6. Kedvező SLA-k  

A legtöbb üzleti szerződéshez hasonlóan a szolgáltatási szintű megállapodásokat (SLA) általában úgy írják meg, hogy azok a szolgáltatónak kedvezzenek. Ennek nem szabadna így lennie a menedzselt IT szolgáltatójával.  

Győződjön meg róla, hogy a szolgáltatási kört, a szerepeket és felelősségi köröket, a teljesítménykövetelményeket, a problémakezelést, az eszkalációs folyamatot és még a kapcsolat megszüntetését is meghatározó SLA-k feltételei nem hozzák Önt hátrányos helyzetbe. 

7. Partnerség 

A megfelelő menedzselt IT szolgáltató valódi érdeklődést mutat az Ön szervezete és annak sikere iránt. Időt kell szánnia arra, hogy megértse az Ön céljait és kihívásait, és ennek megfelelően testre szabja azokat. Elérhetőnek kell lennie, amikor szüksége van rá. Ez akkor történik meg, ha Önre stratégiai partnerként, nem pedig ügyfélként tekintenek. 

A hosszú távú kapcsolat, amelyet a menedzselt informatikai szolgáltatóval kialakít, túl fontos ahhoz, hogy a döntés meghozatalakor kizárólag a marketing állításokra és az árcédulákra hagyatkozzon. Míg a megfelelő szolgáltató valódi versenyelőnyöket biztosíthat, a rossz szolgáltató lehúzhatja szervezetét. 

Gondoljon a fent említett tulajdonságokra. Keresse meg a cégének legmegfelelőbb menedzselt IT szolgáltatót. Ez a megközelítés hosszú távon kétségtelenül a legjobb szolgálatot fogja tenni Önnek. 

Probieren Sie unsere AI-basierte Sprachanmeldungsanwendung kostenlos aus!

Beschleunigen Sie Ihre Arbeit mit künstlicher Intelligenz! Mit Hilfe von Alrite können Sie ganz einfach ungarische Transkriptionen und Video-Untertitel für diktierte oder bereits aufgezeichnete Audio- und Videomaterialien erstellen. Die Anwendung bietet die Möglichkeit, Dateien zu speichern, Transkriptionen und Bildunterschriften zu bearbeiten und gemeinsam zu nutzen sowie erweiterte Suchoptionen durchzuführen.

Weitere Informationen