Breakthrough in enterprise information technology: hybrid cloud

2017/ 13/11
Azt mondják, ez lehet az a technológia, amely belátható időn belül meghatározza majd a nagyvállalati informatikát. Mi az a hibrid felhő, és hogyan segíthet sikerre vinni vállalkozásunkat?

hibrid felhő

Mi az a hibrid felhő?

A hibrid felhő nem egy terméket vagy eszközt jelent, hanem inkább egy új megközelítést az IT és felhő technológiákhoz. A felhő két eddigi ismert formáját olvasztja magába: a privát és a publikus felhőt. Emellett a hibrid felhő azt is lehetővé teszi, hogy rugalmasan átjárhatók legyenek, és a megfelelő adatok és feladatok a legindokoltabb helyen tárolhatók. A hibrid felhőnek, definíciója szerint, úgy kell felépülnie, hogy a két vagy több különböző típusú felhőnek önállóan is meg kell állniuk a helyüket, viszont együtt egy olyan egységet kell alkotniuk, amely lehetővé teszi, hogy az egyes típusok tulajdonságait a lehető legjobban ki lehessen használni.

A hibrid felhőnél, mivel több típusú és többfajta technológiát használó felhőkből épül fel, a legnagyobb kihívás az integrálhatóság, hiszen az átjárást mindenképp biztosítani kell a felhők között. Ezek a felhők pedig valószínűleg nem is ugyanazon menedzsment alá tartoznak (hiszen ahogy említettük, mindegyiknek meg kell állnia a helyét önmagában is – ebbe pedig beletartozik az üzemeltetés is).

Instant app - mitől sikertörténet?

Viszont ha több, más által menedzselt felhő alkot egy hibrid felhőt, felmerülhet a probléma, hogy a felhő valós használójának nem áll rendelkezésére egy komplett kép a rendszerről és a komponensek állapotáról. Erre a problémára a legjobb megoldás egy “orchestration layer”, vagyis egy olyan réteg, amely API-n keresztül kommunikál minden egyes felhőszolgáltatással. Egy ilyen réteg segítségével irányíthatók és karbantarthatók az egyes rétegek egy központi irányítópultból.

Miért használjunk hibrid felhőt?

A hibrid felhő legnagyobb előnye a nagy fokú flexibilitás. A legtöbb vállalatnak rengeteg belső és külső folyamatot, adatot kell feldolgoznia, tárolnia. Ehhez pedig gyakran nem megfelelő ugyanannak a típusú felhőnek a használata. Az sem mindegy, hogy az egyes feladatok milyen arányban tárolódnak az egyes felhőkben. Gondolkodj el, a te cégednek mi lenne a megfelelő: ha inkább olyan folyamatok vannak nálad, amelyek akár a háttérben is futhatnak éjszaka, akkor a publikus felhőnek célszerű dominálnia. Azonban a valós idejű, nagy biztonságot igénylő feladatokhoz szerencsés inkább a privát felhőt választani.

Egy hibrid felhő nagyobb biztonságérzetet is ad a felhasználónak, hiszen még a legnagyobb (publikus) felhőszolgáltatóknál is lehetnek kimaradások vagy akár biztonsági rések. Megnyugtató az a tudat, hogy akár ilyen esetben sem kell abbamaradnia a munkának, hiszen a munkafolyamat egy része a privát felhőben található.

A multi-cloud – vagyis a multi-felhő

Ha nem csak egyféle felhőt szeretnél használni, akkor nemcsak a hibrid felhőt érdemes megfontolni, de egyre többen döntenek a multi-cloud, vagyis a multi-felhő mellett. Ennél a típusnál az a különbség a hibrid felhőhöz képest, hogy a publikus felhőszolgáltatások közül nemcsak egyet, hanem többet is alkalmazunk. Ennek pedig az lehet az előnye, hogy ha az egyik szolgáltató felhőszolgáltatása valamiért kimarad, még mindig használható a privát felhő illetve a másik szolgálttó tárhelye is. Emellett biztonsági szempontból is érdemes megfontolti a multi-felhőt.

A multi-felhő megoldás hátránya viszont az, hogy még több tárhelyet és infrastruktúrát kell menedzselni. Ehhez a szakértők tanácsa az, hogy sose vágjunk bele egyszerre több felhőszolgáltatásba. Kezdjük kicsiben, majd egyenként dolgozzuk ki a stratégiát a hálózat minden egyes elemére. Ha jól csináljuk, a végén mindet külön-külön és egyszerre is kézben tudjuk majd tartani.

Hogy lehet kihasználni a hibrid felhő adta előnyöket?

Néhány valódi példa az Upworktől, hogy hogyan lehet jól használni a hibrid felhőt:

  • Videószolgáltatóknál, ahol a szervezet saját infrastruktúrája nem “bírja el” a nagy számú felhasználót hétvégén, így ezekben az időszakokban inkább hibrid felhőre bízza magát, hogy szolgáltatásuk még akkor is elérhető legyen, ha egyszerre sokan használják a videóoldalt.
  • Egy e-kereskedelemmel foglalkozó weboldal publikus felhőt használ ahhoz, hogy menedzselje a cég CRM-rendszerét, saját privát felhőjük pedig abban segíti őket, hogy új termékeket készítsenek és teszteljenek a CRM-be beérkezett adatok alapján. Ebből a példából jól látszik, hogy miért kell a két felhőnek külön-külön, de egy egységet alkotva is tökéletesen működnie.

A biztonság kérdése

Mint láthattuk, a hibrid felhő technológiának számos előnye van, azonban több kérdést is felvet, hogy mire kell odafigyelni, ha az alkalmazása mellett döntünk. Ezek közül pedig a legfontosabb a biztonság.

Meglepő módon a hibrid felhő alkalmazásával nagy fokú biztonsággal számolhatunk. A különböző felhőtípusok használata során lehetőség van arra, hogy az egyes felhők külön belépési adatokkal és felhasználói jogkörrel rendelkezzenek – így sokkal egyszerűbb a cégen belül “kiosztani”, hogy ki mihez férhet hozzá. Emellett egyes szolgáltatóknál már olyan megoldás is elérhető, hogy a különböző eszközökön használt szerverek és felhőszolgáltatók egy privát csatornán keresztül kommunikálhassanak. Így a külön-külön működő megoldások helyébe a teljes integráció léphet.

 

Amint azt láthattuk, a hibrid felhőnek számos előnye van. Érdemes megfontolni a használatát akár középvállalatoknál, akár sok adattal dolgozó multiknál. A hibrid felhő lehet az a technológia, amelyet néhány éven belül mindenki használni fog, hiszen a digitális transzformáció jelentős építőköve.

 

Forrás: Upwork