Blockchain: past, present and future

2018/ 03/04

A Bitcoin mögött rejlő blockchain-technológia a mai napig sok kérdést vet fel. Reméljük, cikkünk segítségével választ adhatunk minden kérdésre a rejtélyes kriptovalutával kapcsolatban.

Az utóbbi időben a Bitcoin kriptovaluta árfolyamának változásától voltak hangosak a hírek – ez pedig sok embert késztetett arra, hogy belemerüljön a Bitcoin és a mögötte rejlő technológia, a blockchain rejtelmeibe. A technológiát, amelyről már mi is írtunk korábban, rengeteg területen fel lehet használni, hiszen nagyon biztonságos, és a hagyományos adatbázisokhoz képest szinte lehetetlen az adatvesztés. Ezért is kedvelik például a bankok vagy a bizalmas adatokat kezelő cégek a blockchaint.

blockchain

Először is fontos tisztázni, hogy a Bitcoin nem egyenlő a blockchainnel. A blockchain egy olyan technológia, amely lehetővé teszi a Bitcoin létezését. A technológia lényege, hogy az adatokat nem egy központi adatbázisban, hanem decentralizáltan tárolja. Így elkerülhető az, hogy az adatbázist teljesen ki lehessen törölni – ha egy bizonyos része el is vész, a blokkláncra felfűzött többi elem még mindig sértetlen marad.

Minden egyes tranzakció, amely az adatbázison belül történik, időrendi sorrendben felfűződik a blokkláncra. Majd a következő tranzakció szintén a láncra kerül, de már úgy, hogy az összes korábbi tranzakciót is reprodukálja. A műveletek biztonságát pedig a titkosítás biztosítja. Emellett a blockchain minden egyes elemét a blokkláncban részt vevő más felhasználóknak kell ellenőriznie és validálnia. Így ahogy már említettük, rendkívül nehéz dekódolni és emiatt hamisítani is a láncon szereplő adatokat.

A Bitcoin ezzel szemben a blockchain technológia által létrehozott nyílt forráskódú kriptovaluta – ez már a blokklánc innovációjának konkrét felhasználási módja. Mai tudásunk szerint a Bitcoin volt az első terület, ahol a technológiát sikeresen alkalmazták.

A Bitcoinnak számos előnye van. A legnagyobb természetesen a decentralizációban rejlik, hiszen így a tranzakciók rendkívül biztonságosak. Ráadásul a Bitcoinhoz nem szükséges más, mint egy pénztárca-alkalmazás, amelynek segítségével az összegyűjtött Bitcoinokat tárolhatjuk. A valutát pedig számos helyen használhatjuk fizetésre: többnyire internetes vásárlások során használhatunk Bitcoint számlánk kiegyenlítésére.

Blockchain: a Bitcoin mögötti technológiában több lehetőség van, mint egy új pénznem

Azonban nemcsak előnyök jellemzik ezt a kriptovalutát. Sajnos az internet mélyebb bugyraiban húzódó “dark weben” felismerték, hogy a tranzakciók ugyan biztonságosak, nem lehet őket visszakövetni. Ezért az ilyen oldalakon végzett vásárlások (pl. drog) során is Bitcoint használnak fizetésre. Sajnos a pénz útja csak addig követhető, amíg egy másik, valódi valutát Bitcoinra váltanak – utána azonban lehetetlen visszakeresni, hogy pontosan merre mozogtak bizonyos összegek. Emellett a Bitcoin-tranzakciók sajnos visszaéléseknek is teret adhatnak, pontosan amiatt, hogy egy-egy tranzakció nem visszakereshető, ha esetleg csalás gyanúja merül fel.

Múlt: hogyan kezdődött?

Ha vissza akarunk tekinteni a technológia születésére, egészen 2008-ig, a gazdasági válságig kell visszanyúlnunk. Ebben az évben jelent meg ugyanis az első publikáció a blokklánc technológiáról, valamint magáról a Bitcoinról is – ekkor még elméletben. A következő évben pedig ki is bocsátották a fizetőeszközt. A “feltaláló” kilétét máig is homály fedi – egyedül internetes álneve ismert: Satoshi Nakamoto.

A Satoshi Nakamoto nevű személy vagy csoport találmánya a Bitcoin-bányászat is. Ennek lényege, hogy a bányászok számítógépei egységesen egy szoftverrel validálják a létrejött tranzakciókat a blokkláncon, ezért pedig bizonyos mennyiségű kriptovalutával lehetnek gazdagabbak – ez a folyamat a bányászat.

A Bitcoin azóta soha nem látott árfolyam-növekedésen ment keresztül – jelenleg egy Bitcoin értéke 10.000 amerikai dollár körül mozog.

Jelen: hol tart most a blockchain?

Maradjunk egyelőre a kriptovaluták világában: a Bitcoin az egyik legnehezebben megjósolható árfolyam napjainkban. De mindenképpen figyelemre méltó, hogy az árfolyam növekedése hihetetlen mértékű volt. A kezdetek kezdetén még egy amerikai dollárt sem ért egy Bitcoin, azonban idén már 10.000 dollár körül mozog az értéke. Így azok, akik még az innováció megjelenésekor befektettek a technológiába, most nagyon jól járhatnak.

Sokan gondolják úgy, hogy mivel a Bitcoin egy véges erőforrás, az értéke még tovább növekedni fog. Mások jóslatai alapján azonban ez a növekedés először stagnálni kezd, majd a “Bitcoin-lufi” (hasonlóan az ingatlanpiac összeomlásához) kipukkad, és rohamosan lezuhan a kriptovaluta értéke.

Azonban a blokklánc technológiát nem csupán a Bitcoinnal kapcsolatban lehet használni, hanem rengeteg lehetőség rejlik benne mind az üzleti szférában, mind a mindennapi életben. Az egyik legfontosabb lehetőség, amelyet mi a Régensnél a technológiában látunk, természetesen a szakterületünkhöz tartozó szerződések és logisztika. A blokklánc segíségével egyszerűen nyomon követhető például a kiszállított termék útja a gyártótól egészen a megrendelőig. Emellett fontos felhasználási mód lehet a különböző szerződések kezelése. Egy központosított rendszer hiányának köszönhetően a bizalmas adatok kezelése biztonságos formában történhet. Ha nem is veszi át teljesen a blockchain a hagyományos adatbázisok szerepét, mindenképpen érdemes elgondolkodni, hogy biztonsági tartalékként a blokkláncot is beépítsük stratégiánkba.

A jövő: merre tartunk?

Az olyan fejlesztők, akik képesek a blockchain technológiában fejleszteni, nagy becsben vannak tartva – hiszen ez az egyik legkomplexebb fejlesztési forma a szakmában. Így az egyik dolog, amelyet szinte biztosan állíthatunk, az az, hogy a blokklánccal foglalkozó fejlesztők egyre keresettebbek lesznek a különböző szektorokban.

Arra is számíthatunk, hogy egyre több és több területen fog megjelenni ez az innováció. Hiszen ne feledjük, hogy maga a technológia az első időkben kizárólag a Bitcoin fejlesztésére irányult – ma pedig már az üzleti szféra egyre több területén használják.

A blokklánc olyan technológiának bizonyult, amely akár teljesen átalakíthatja a mindennapi életünket, az üzletet, de akár a politikát is. Azonban egyrészt rengeteg türelem szükséges ahhoz, hogy ezek a fejlesztések végbemehessenek, valamint hogy egyáltalán észrevegyük az újabb lehetőségeket, amelyek a blockchainben rejlenek. Másrészt pedig még ha egyelőre nem is ismerjük behatóan a technológia működését, muszáj már most lefektetni az alapokat ahhoz, hogy később a blokklánc életünk meghatározó trendje lehessen.

 

Forrás: Medium, Forbes, Fintricity, Fintech Világa

Try our AI-based speech recognition application for free!

Speed ​​up your work with artificial intelligence! With the help of Alrite, you can easily create Hungarian transcriptions and video captions for dictated or previously recorded audio and video materials. The application offers the ability to store files, edit and share transcriptions and captions, and perform advanced search options.

More information