Távoktatási útmutató

A 2020. március 16-tól életbe lépő távoktatás technológai támogatására felajánlottuk az általunk kifejlesztett mesterséges intelligencia alapú beszédfelismerő megoldásunk ingyenes használatát a felső- és közoktatási intézmények oktatói részére. A szolgáltatásról és a regisztráció menetéről tematikus oldalunkon tájékozódhat.

Annak érdekében, hogy felhasználóink minél gördülékenyebben kezdhessék el alkalmazásunk használatát, a lentiekben összeszedtünk néhány hasznos tanácsot a funkciók elsajátításához és az alkalmazás távoktatásban történő alkalmazásához.

 

Feliratkészítés

Időzített feliratfájl feltöltött hang- és videófájlokból (támogatott formátumok: .wav, .mp3, .m4a, .ogg, .mp4, .webm) készíthető.

Ez a funkció a Fájlfeltöltés menüből érhető el, ahol az Időzített feliratfájl generálás opciót kell válasszuk.

Ezt követően több módja is van annak, hogy a feliratozni kívánt fájlt a rendszerbe feltöltsük. Akár a feltöltés ikonjára, akár a Tallózás gombra kattintva kikereshetjük a gépünk mapparendszeréből a fájlt. Továbbá az adott videó- vagy hanganyagnak a felületre való húzása is tökéletes megoldás. A feltölthető maximális fájlméret 534 MB.

Ezután a felirat készítése azonnal megkezdődik. Ez a fájl méretétől, az internet sebességétől függően néhány percig is eltarthat.

Miután ez befejeződött, a rendszer a feltöltött fájl egyedi adatlapjára irányít automatikusan, ahol visszahallgatható az anyag, illetve olvasható a hozzá tartozó felirat.

Ezt a funkciót elsősorban azoknak ajánljuk, akik videókat szeretnének feliratozni, és számít nekik, hogy az adott szöveg mikor hangzik el az anyagban.

Szöveg szerkesztése

Előfordulhat, hogy a le- vagy feliratozott hang szövege utólagos javításra szorul, de erre is van lehetőség a felületünkön.

Alapértelmezett esetben a szöveg ún. Olvasó módban van. Ahhoz, hogy szerkeszteni tudjuk, Szerkesztő módba kell váltanunk, amelyet kétféleképpen tehetünk meg: a szövegmezőbe vagy a ceruza ikonra való kattintással.

Ezt követően a ceruza gomb helyett már egy és egy gomb válik láthatóvá, jelezve nekünk azt, hogy a Szerkesztő mód aktív.

Ha ez sikerült, akkor már tudjuk szerkeszteni a szöveget, javítani a hibákat. Amennyiben a változtatásokat szeretnénk megtartani, kattintsunk a gombra. Amennyiben a változtatásokat szeretnénk elvetni, semmissé tenni, kattintsunk a gombra.

Szövegverziók

Ha végeztünk a szövegben javításokat, és el is mentettük azokat, akkor automatikusan egy Szerkesztett verzió generálódik a szövegből.

Ezenkívül a rendszer által generált Eredeti verzió is visszaállítható, amennyiben esetleg újra szükségünk lenne rá.

Mindkét verzió megtalálható a  gombra kattintva. Ez a gomb csak Olvasó módban aktív, szerkesztés közben nem kattintható. 

Fontos megjegyezni, hogy amennyiben van már egy Szerkesztett verziónk, ennek ellenére az Eredeti verzióban kezdünk újra hibajavításba és mentjük el a változtatásokat, akkor a régi Szerkesztett verziót felülírjuk.

Szöveg és hangfájl letöltése

Ha már hibamentes a szövegünk, és szeretnénk nem csak a felületen elérni azt, hanem magán a számítógépünkön is, akkor lehetőségünk van lementeni a leiratot .docx, a feliratot pedig .srt formátumban.

Ebben a formában aztán tovább formázható, könnyen csatolható e-mail üzenetben, megosztható publikus felületeken vagy zárt csoportokban stb.

A szöveg mellett a hanganyag is letölthető .mp3 formátumban. Bármilyen formátumot is töltöttünk fel, a rendszer mindig átalakítja azt a fent említettre.

 

Keresés a szövegben

Rendkívül hasznos funkció, különösen hosszú szövegek esetén, hogy adott szövegre, szóra, szódarabkára is tudunk keresni a fájl adatlapján. Erre az itt található kereső mező van segítségünkre.

A kereső mezőbe kattintást követően be tudjuk írni a keresett kifejezést, majd az Enter gombbal már meg is kapjuk a találatokat.

Érdemes Olvasó módban keresni a szövegben, így az Enter gomb segítségével tudunk lépkedni a találatok között. Ha Szerkesztő módban tesszük mindezt, akkor az Enter gombra sorközt fogunk beszúrni.

 

Jegyzet/leirat készítése

Egyszerű szövegleiratot, jegyzetet mind fájlfeltöltés útján (támogatott formátumok: .wav, .mp3, .m4a, .ogg, .mp4, .webm), mind diktálás útján tudunk készíttetni a rendszerrel.

Ha diktált szövegből szeretnénk leiratot készíteni, akkor a Diktálás menüpontot válasszuk. A diktált szöveg felvételét a mikrofon ikonra kattintva indíthatjuk el. Legalább 3 másodpercnyi hanganyag rögzítése szükséges ahhoz, hogy leirat készüljön belőle. Első használatnál engedélyezni kell a böngésző számára, hogy elérje a használt eszköz mikrofonját. Erre legegyszerűbben az első diktálást követően felugró ablakban, vagy a böngésző beállításaiban van lehetősége.

Amennyiben inkább egy feltöltött fájlból szeretnénk leiratot generálni, akkor a Fájlfeltöltés menüből az Egyszerű szövegleirat készítés opciót kell válasszuk.

Ezt követően több módja is van annak, hogy a leiratozni kívánt fájlt a rendszerbe feltöltsük. Akár a feltöltés ikonjára, akár a Tallózás gombra kattintva kikereshetjük a gépünk mapparendszeréből a fájlt. Továbbá az adott videó- vagy hanganyagnak a felületre való húzása is tökéletes megoldás.

Ha a diktálást, illetve a fájlfeltöltés sikeresen befejeztük, a leirat készítése azonnal megkezdődik. Ez a fájl méretétől, az internet sebességétől függően néhány percig is eltarthat.

Miután ez végbement, a rendszer a diktált vagy feltöltött fájl egyedi adatlapjára irányít automatikusan, ahol visszahallgatható az anyag, illetve olvasható a hozzá tartozó leirat.

Amennyiben nem fontos számunkra, hogy a szöveg időzített legyen, akkor érdemesebb, hogy ezt a funkciót használjuk, és csak szimpla leiratot készítsünk a hang- vagy videófájlunkból.