Objektum felismerő (képfelismerő) AI megoldásunk - bemutató videó

2019/23/01
Napjainkban szinte mindenki a mesterséges intelligenciáról beszél, azonban kevés konkrét gyakorlati példával találkozunk. Cikkünkben az AI egyik legfelkapottabb területe, a képfelismerés kapcsán, saját megoldásunkon keresztül mutatjuk meg, milyen konkrét felhasználási lehetőségek léteznek.

Mi az az objektum felismerés (képfelismerés)?

Az objektum felismerés - mellyel a köznyelvben képfelismerés, képelemzés, képfeldolgozozás néven is találkozhatunk - a mesterséges intelligencia egyik legnagyobb potenciált rejtő területe.

Lényege, hogy az objektum felismerő mesterséges intelligencia gépi látással az emberi látáshoz és gondolkodáshoz hasonlóan értelmezni tudja a számára elérhetővé tett képeket és videókat, és azokon felismerje a különböző objektumokat. Ehhez mély neurális hálók kialakítása szükséges, amelyek révén a gép a betáplált képen képes felismerni a tanítás során elsajátított mintázatokat, és ezek a mintázatok segítségével képes a képet egy előre meghatározott kategóriákba sorolni valószínűségek szerint. AI képfelismerés

Egyedi objektum felismerő megoldásunk

Megalkottuk saját képfelismerő mesterséges intelligenciánkat, amely alapját deep learning algoritmusok képzik. Az objektum felismerő alkalmazásunkhoz bármilyen egyedi adatbázis illeszthető, melynek segítségével adott üzleti területre specializálható a képelemző működése. Megoldásunkkal tetszőleges képen vagy videón, akár valós időben lehet azonosítani az azokon szereplő elemeket. Az alábbi két példából jól látható, hogy még a gyorsan mozgó tárgyak, vagy a rossz képminőség sem jelent gondot az alkalmazás számára.

 

képfelismerés objektum felismerés

 

képfelismerés objektum felismerés

Képalapú keresés mesterséges intelligenciával

Bizonyos feladatok esetén nem elég egy adott képet vagy videót előre meghatározott kategóriákba sorolni - például, ha egy konkrét fotó alapján szeretnénk keresni egy adatbázisban. Ebben az esetben az algoritmus a keresett képből kinyert mintázatokat veti össze egy adatbázis képeinek mintázataival, ahol az adott képhez leginkább hasonló képeket listázza a rendszer rangsorolva.

Az algoritmus számára kihívást jelent a kép háttere, és más, kevésbé releváns képi információk kiszűrése. Továbbá a rendszernek feladata a képen található fő tárgy azonosítása, hogy az adott tárgyat a rendszer akkor is megtalálja az adatbázisban, ha az egy másik pozícióban (pl. más szögből fotózva) szerepel.

Innováció az online vásárlásban - saját képalapú keresőt készítettünk

Alkalmazási területek

e-kereskedelem

E-kereskedelem

A képek általi keresés megrefomálhatja az online vásárlás menetét. A keresett termék kulcsszavakkal történő megfogalmazása helyett elegendő egy készített vagy interneten talált kép feltöltése a termék megtalálására. A mesterséges intelligencia alapú kereső pontos egyezés esetén a megfelelő cikket adja eredményül, annak hiányában pedig az ahhoz leghasonlóbbat, így a vásárlás az adott termék hiányában is elérhető.

AI autóipar

Autóipar

A képfelismerést széles körben alkalmazzák az autóiparban az alkatrészgyártás mellett az önvezető autók “látásának” kifejlesztésében is. Segítségével azonosítják az utakat, a táblákat, a közlekedés résztvevőit, és a forgalmi helyzetet. A képfelismerés segítséget nyújthat a parkolóházakban és az utcákon az üres parkolóhelyek monitorozásában is.

AI gyártás

Gyártás

Ipari képfelismeréssel létrehozható olyan mesterséges intelligencia, amely kiszűri a gyártószalag hibás termékeit. A program betanításához előre megadott képadatbázis szükséges hibás és megfelelő kategóriákba sorolva. A megoldással a termékek gyártásközi és végellenőrzésése is lehetséges, és elősegíti a selejtes termékek automatikus azonosítását.

AI biztonság

Biztonság

A képfelismerés a biztonsági szektor számos területén segíti a megfelelő védelmet. Az arcfelismeréssel ellátott biztonsági rendszerek csökkenthetik a beléptetési időt, vagy biztonságosabb elérést nyújthatnak a bizalmas dokumentumokhoz. A felhasználói tevékenységek monitorozásával kiszűrhetőek a gyanús tevékenységek.

AI egészségügy

Egészségügy

A technológia az egészségügyi területen kiválóan alkalmazható különböző orvosi felvételek (röntgen, MRI) kielemzésére és ezáltal a különböző betegségek azonosítására. Természetesen a mesterséges intelligencia nem tudja kiváltani az orvosi szakvélemény megalkotását, azonban gyorsítja, pontosítja és kiegészíti a diagnosztikai folyamatot.

AI marketing

Marketing

A felhasználók által a közösségi média platformokon megosztott képek analizálásával célzott hirdetések jeleníthetők meg, kiegészítve a meglévő optimalizálási lehetőségeket. A hirdetések népszerűségének mérésével megállapíthatóak az AI segítségével azok a képi elemek, amelyek a legtöbb kattintást eredményezik.

Felkeltettük érdeklődését?

Amennyiben szeretné részletesebben megismerni egyedi objektum felismerő megoldásunkat, illetve további mesterséges intelligencia alapú kompetenciáinkat (magyar nyelvre optimalizált hangfelismerés, szövegelemzés), látogasson el AI szolgáltatásainkat bemutató oldalunkra!

ÉRDEKEL

Probieren Sie unsere AI-basierte Sprachanmeldungsanwendung kostenlos aus!

Beschleunigen Sie Ihre Arbeit mit künstlicher Intelligenz! Mit Hilfe von Alrite können Sie ganz einfach ungarische Transkriptionen und Video-Untertitel für diktierte oder bereits aufgezeichnete Audio- und Videomaterialien erstellen. Die Anwendung bietet die Möglichkeit, Dateien zu speichern, Transkriptionen und Bildunterschriften zu bearbeiten und gemeinsam zu nutzen sowie erweiterte Suchoptionen durchzuführen.

Weitere Informationen