Innováció az online vásárlásban - saját képalapú keresőt készítettünk

2019/25/02
A képalapú keresés nem számít vadonatúj felfedezésnek, mégis kevés internetes áruházban található képalapú keresési funkció. Így ez egy remek lehetőséget és versenyelőnyt jelenthet bármely online üzlet számára, amely úttörőként elsőként vezeti be azt piacán. Saját fejlesztésünkön keresztül szeretnénk bemutatni az efféle keresők hatékonyságát.

Képkeresés, képalapú keresés, vizuális keresés – Melyik mit jelent?

Nehézséget okozhat különbséget tenni a képkeresés, a fordított képkeresés és a vizuális keresés fogalmak között és ezt az a tény sem könnyíti meg, hogy nevükben és jelentésükben is hasonlítanak egymásra. Megértésükhöz a kulcs az, ha nem különálló fogalmakként, hanem egymás részeiként, alterületeiként tekintünk rájuk. A három fogalom közül a képkeresés felfogható egyfajta gyűjtő kategóriaként is. Képkeresésnek tekintünk minden olyan keresési tevékenységet, amelyben – függetlenül a bevitt adatok típusától - eredményként képeket kapunk. Ha bevitt adatként képet (vagy képre mutató URL-t) használunk, máris fordított képkeresést, vagy más néven képalapú keresést hajtunk végre. A különböző keresőmotorok más és más módszereket alkalmaznak a képalapú keresés megvalósítására. Gyakran metaadatokkal és kulcsszavakkal írnak le minden egyes képet, és az adott képhez hasonló tulajdonságúakat adják eredményül. Napjainkban azonban a legjobb és legpontosabb megoldás az, ha a mesterséges intelligenciát és a gépi látást hívjuk segítségül. Ezeket ötvözi a vizuális keresés, amely a fordított képkeresés megvalósításához pixel szinten vizsgálja meg a betáplált képeket és a pixelek között felfedezett mintázatokat használja az eredmények meghatározásának alapjául.

AI támogatott képalapú kereső megoldásunk

Saját képalapú kereső megoldást fejlesztettünk ki, amely képes egy megadott kép jellegzetességeit felismerni, majd egy termékeket tartalmazó adatbázisból ki tudja választani a hasonló jellegzetességgel rendelkezőket. Az Ön webáruházának termékkatalógusa is használható megoldásunk adatbázisaként, így az könnyedén optimalizálható és bárhol egyszerűen bevezethető.

Az online vásárlásban úttörő képalapú keresőnk szemléltetésére a rendszert egy cipőket tartalmazó adatbázisra tanítottuk be. Az alábbi képek jól szemléltetik a rendszer működését.

 


ai képalapú keresés

ai képalapú keresés

Mindkét esetben az első képek voltak azok, amelyekre rákerestünk, a továbbiak pedig a leghasonlóbb találatok a feltöltött adatbázisból. A képek felett a rendszer által jelzett hasonlóság mértékét jelenítettük meg, amely a találatok sorrendjének alapjául is szolgált.

A technológiával az egyszerű szöveges keresések is jól támogathatók, mivel a képi információk figyelembevételével pontosíthatjuk a találatokat. Például egy mobiltelefonra rákeresve sok kereső elkezdi kilistázni a telefon különböző tartozékait is, így a nem releváns termékmegjelenítések nagymértékben ronthatják a felhasználói élményt. Ellenben, ha kielemezzük a találatok képeinek tartalmait, máris kiszűrhetők azok a termékek, amelyekre eredetileg nem irányult a keresés.

 

 
 
Tegye élménnyé a weboldalán történő keresést az egyszerűen integrálható Seekra intelligens keresőmotorral!
 
 
 

 

Képalapú keresés webáruházakban az online vásárlások fellendítésére

A képalapú keresés egy olyan új üzleti eszközt jelent a webshopok számára, melynek eredményességét és hatékonyságát még csak most kezdik felismerni. Első körben a Pinterest és az Alibaba vezetett be képalapú keresési funkciót 2014-ben, azonban ők sem gondolhatták, hogy az ilyen mértékben megváltoztatja majd a látogatóik felhasználói élményét és keresési szokásait. Azóta sok másik cég, például az Ebay, illetve a nagyobb divatcégek (H&M, Tommy Hilfiger, ASOS) is kidolgozták saját vizuális keresés alapú megoldásukat. A technológia sikerességét és népszerűségét jól mutatja, hogy például az Alibaba képalapú keresőjét több mint 10 millió látogató keresi fel naponta. A funkció népszerűsége abban rejlik, hogy a felhasználók vágynak a keresett termékek minél gyorsabb és könnyebb megtalálására és pontosan ezen jellemző kihasználásával érhetnek el hatalmas üzleti sikereket a technológiát kiaknázó online üzletek is.

A vizuális keresést a webshopok két fő területen alkalmazhatják. Az első magát a keresést teszi lehetővé terméket, márkát, vagy mintát tartalmazó képek felhasználásával. A második releváns termékek ajánlásánál használ mesterséges intelligenciát a megtekintett és/vagy kedvelt képek közötti hasonlóságok felfedésére. Mindkét alkalmazási lehetőség célja, hogy olyan újabb és újabb termékeket jelenítsen meg a vásárlók számára, amelyek egyre jobban közelítenek az elképzelésükhöz.

A vásárlók sok esetben képtelenek szavakba önteni az elképzeléseiket és ez különösen igaz abban az esetben, ha idegen nyelven kell kifejezniük magukat. Képalapú kereséssel tehát hatalmas nyelvi akadályok küzdhetők le, amelyek megoldása a technológia nélkül nehezen lenne kivitelezhető.

Az is előfordulhat, hogy a vásárlók kedvenc hírességükön, vagy egyszerűen csak az utcán pillantanak meg egy olyan ruhadarabot, amely megtetszik nekik. Egy ilyen szituációban AI fejlesztésünk remek megoldást nyújthat: egy kép segítségével rákereshetnek az adott termékre a webshop kínálata között. Természetesen nagy eséllyel ugyanaz a ruhadarab nem szerepel az adott webshopban, így ilyenkor a program mérlegeli az egyezéseket és a legjobban hasonlító cikkeket listázza eredményül, ezáltal elősegítve a vásárlást.

Általánosságban elmondható, hogy offline vásárlások esetén sokkal nagyobb hangsúly kerül a vizuális tényezőkre, amelyeket a képalapú keresés remekül épít be online vásárlásainkba. Segítségével például nagyszerűen alakíthatók ki olyan szekciók, amelyek hasonló termékeket népszerűsítenek. Itt gondolhatunk a termékek alatt megjelenő, releváns árucikkeket hirdető részekre, vagy akár egy személyre szabott termékekből álló hírfolyamra is. Az ilyen felületek megtervezésénél nagy szerepet játszanak a felhasználói interakciók is, de a vizuális kereséssel tökéletes alapot biztosíthatunk egy ilyen típusú rendszernek.

 

 
 
Növelje webshopja népszerűségét képalapú kereséssel!
 
 
 

 

További AI megoldásaink

Kifejlesztettük AI beszédfelismerő megoldásunkat a magyar nyelvre optimalizálva

A mesterséges intelligencia segítségével a beszédfelismerő megoldások számtalan, még kiaknázatlan lehetőséget nyitnak meg minden üzleti szektorban. Az angol nyelvet felismerő szoftverek robbanásszerűen terjednek, azonban a magyar nyelv eddig háttérbe szorult. Mostanáig. Ismerje meg saját fejlesztésű, deep learning alapú, magyar nyelvre optimalizált beszédfelismerő megoldásunkat!

Objektum felismerő (képfelismerő) AI megoldásunk - bemutató videó

 

Napjainkban szinte mindenki a mesterséges intelligenciáról beszél, azonban kevés konkrét gyakorlati példával találkozunk. Cikkünkben az AI egyik legfelkapottabb területe, a képfelismerés kapcsán, saját megoldásunkon keresztül mutatjuk meg, milyen konkrét felhasználási lehetőségek léteznek.

Probieren Sie unsere AI-basierte Sprachanmeldungsanwendung kostenlos aus!

Beschleunigen Sie Ihre Arbeit mit künstlicher Intelligenz! Mit Hilfe von Alrite können Sie ganz einfach ungarische Transkriptionen und Video-Untertitel für diktierte oder bereits aufgezeichnete Audio- und Videomaterialien erstellen. Die Anwendung bietet die Möglichkeit, Dateien zu speichern, Transkriptionen und Bildunterschriften zu bearbeiten und gemeinsam zu nutzen sowie erweiterte Suchoptionen durchzuführen.

Weitere Informationen