Mire számíthatunk a mesterséges intelligenciától 2018-ban?

2018/ 19/03
2018 az innováció éve lehet: alig kezdődött el az év, de már olyan technológiai újításokról hallhatunk, mint például egy autó kilövése a világűrbe. Mi még egy kicsit a Földön maradunk: megnézzük, mit hozhat az év a mesterséges intelligencia számára.

A mesterséges intelligencia már elkezdte átszőni az élet minden területét – mai cikkünkben természetesen az üzleti világra fókuszálunk. A te vállalkozásod már készen áll az újításokra?

1. Az új alkalmazottak már akkor találkozni fognak vele, amikor még ott sem dolgoznak

Az AI segítségével hosszú és unalmas feladatoktól kímélheted meg a HR-eseidet: a mesterséges intelligencia egy szoftver segítségével tudja elemezni az önéletrajzokat, amelyek közül így az inkompetens jelentkezők nagy részét képes kiszűrni. Ez pedig azt jelenti, hogy a tényleges HR-rel foglalkozó munkatársaknak több idejük és erőforrásuk marad, hogy egy kis számú, a munkára valóban alkalmas jelentkezők közül ki tudják választani a leendő kollégát.

A mesterséges intelligencia szerepe akkor sem szűnik meg ezen a területen, ha az új munkaerőt már felvették az adott csapatba. Ekkor ugyanis az AI abban tud segíteni, hogy folyamatosan, automatizáltan monitorozza a dolgozók teljesítményét. A Big Data segítségével pedig még következtetéseket is le tudunk vonni: megtudhatjuk, hogy a dolgozók milyen körülmények között teljesítenek a legjobban, így akár a munkahelyi környezetet is fejleszthetjük.

2. Az AI teljes értékű munkaerő lehet

A mesterséges intelligenciát és egyéb technológiai innovációkat is magába foglaló kifejezés a “workforce of the future”. Ahogy a kifejezés is mutatja, fel kell készülnünk rá, hogy a mesterséges intelligencia bizonyos területeken ugyanolyan értékkel bírhat a piacon, mint a humán erőforrás. A vállalkozásoknak arra is oda kell majd figyelniük, hogy megfelelően integrálni tudják az automatikus, gépi tanulás által végzett folyamatokat a már meglévő workflowkba. Ki kell dolgozni, pontosan mely folyamatok végezhetők automatizáltan, ki a felelős ezekért, és milyen hatással lesz a munkahelyre a feladatok szétosztása emberek és gépek között.

A mesterséges intelligencia megváltoztathatja az oktatás jövőjét

3. A kibertámadások erőteljesebbek, a kiberbiztonság szilárdabb lesz

A mesterséges intelligencia amellett, hogy nagyban megkönnyíti mindennapjainkat az üzleti életben, sajnos visszaélésekre is teret adhat. Hiszen a mesterséges intelligencia egyik legfontosabb ismérve az, hogy képes olyan mintákat is gyorsan észrevenni, amelyek emberi erőforrások számára sokkal több időbe kerülne. Így a gépi tanulás segítségével sokkal egyszerűbb megtámadni, feltörni egy hálózatot – tehát a mesterséges intelligenciával az “intelligens kibertámadások” ideje is eljött. A Big Data segítségével pedig még személyre is szabhatók ezek a támadások.

Azonban nincs minden veszve – hiszen ahogy a támadások minősége egyre jobb lesz az AI-nak köszönhetően, a biztonság is ugyanolyan könnyen növelhető. A mesterséges intelligenciát és a felhőtechnológiát kombinálva olyan rendszert hozhatunk létre, amely könnyedén azonosítja egy rendszer gyenge pontjait, és valós időben figyelmeztet egy esetleges kibertámadásra. Ez azt is jelenti, hogy egy rendszer nem válhat kétszer ugyanazon támadás áldozatává, hiszen a deep learning and AI technológiának köszönhetően rögtön észrevehető, ha már egy ismerős támadás érkezik a rendszer felé.

4. A mesterséges intelligencia szerepe az üzleti tervezésben

A mesterséges intelligenciáról általában az jut először eszünkbe, hogy milyen jól lehet használni automatizált, az emberi erőforrásnak esetleg hosszadalmas és monoton munkákban. Azonban ennél sokkal több rejlik ebben az innovációban: mindenképp szót kell ejtenünk arról is, hogy milyen szerepe lehet egy stratégia megalkotásában. A PwC izgalmas kísérlete például azt tette lehetővé, hogy még azelőtt, hogy ténylegesen piacra lépnének, a mesterséges intelligencia több mint 200-féle eshetőséget figyelembe véve meg tudja jósolni, mi lesz egy új vállalkozás vagy termék sorsa.

5. Felhasználói élménytervezés okosan

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, mennyit jelent ma egy vállalkozás számára a felhasználói élmény és az ügyfélelégedettség. Egyre többen alkalmaznak külön UX csapatot, hogy a vásárlók és kliensek a lehető legjobb élményekkel távozzanak – ez pedig a cég bevételeire is szignifikáns hatással van. És hogy hogy jön a képbe az AI? A felhasználói élmény vizsgálata során felmerülhetnek olyan problémák vagy igények, amelyeket csak a mesterséges intelligencia tud megoldani. Ilyen például az önvezető autók esete: a gyártóknak meg kell küzdeniük azzal, hogy az emberek esetleg még nincsenek felkészülve a mesterséges intelligencia által hajtott járművekre – azonban egy olyan egyszerű kérdéssel, mint “Megengeded, hogy az autó útvonalat javasoljon?”, máris a felhasználó kerül a központba, az övé az irányítás. Így jobban meg is tud bízni a technológiában.

6. Új trend az átláthatóságban: explainable AI

Ma már szinte elvárás egy vállalat életében az, hogy működésük minél inkább átlátható legyen, hiszen ez határozza meg az ügyfelek és partnerek bizalmát egy adott cég felé. Nincs ez másként a mesterséges intelligenciánál is, hiszen egy különösen érzékeny és néha megfoghatatlan technológiáról van szó.

A technológiai innovációkat gyakran övezi kétkedés és kérdések. Ezek közül pedig a mesterséges intelligencia a legkevésbé érthető. Nem elég, hogy a gépi tanulás segítségével eljutottál valameddig. Ezeket az eredményeket meg is kell tudnod magyarázni, valamit érthetővé kell tenned a folyamatot, az algoritmusokat, amelyeket a gép használ, és természetesen azt is, hogy miért. Ezt szakmai körökben “black box”, vagyis feketedoboz-jelenségnek is nevezik.

7. Nemcsak a tech cégek tartoznak felelősséggel a mesterséges intelligenciáért

A kiberbiztonsággal és az átláthatósággal kapcsolatban is rengeteg kérdés van, amely a mesterséges intelligencia technológiáját övezi. Ki a felelős a mesterséges intelligencia cselekedeteiért? Mi a teendő, ha a technológia miatt veszélybe kerül a vállalkozásunk? Nem könnyűek ezek a kérdések, és egyelőre az sem tiszta, hogy ki tud vagy kinek kell rá válaszolniuk.

A tech cégeknek együtt kell dolgozniuk minden olyan érintettel, akinek köze van az adott technológiához (ezek közé tartoznak mind a felhasználók, mind a fejlesztők, mind az adott ország technológiáért való felelőse), hogy minél biztonságosabbá, sérthetetlenebbé, és természetesen hasznossá tegyék az AI-t minden azt használó számára.

Forrás: PWCPWC Blog(1)PWC Blog(2)

Probieren Sie unsere AI-basierte Sprachanmeldungsanwendung kostenlos aus!

Beschleunigen Sie Ihre Arbeit mit künstlicher Intelligenz! Mit Hilfe von Alrite können Sie ganz einfach ungarische Transkriptionen und Video-Untertitel für diktierte oder bereits aufgezeichnete Audio- und Videomaterialien erstellen. Die Anwendung bietet die Möglichkeit, Dateien zu speichern, Transkriptionen und Bildunterschriften zu bearbeiten und gemeinsam zu nutzen sowie erweiterte Suchoptionen durchzuführen.

Weitere Informationen