Digitális asszisztensek: az okos hangszórókat felváltják az okos kijelzők?

2018/ 26/03
A digitális asszisztensek mindenhol ott vannak: az okostelefonokon, okosórákon, okos tévéken. Most pedig már olyan típusok is elérhetők, amelyek a hangvezérlés mellett képernyővel is rendelkeznek. Mit adhat hozzá a vizuális élmény az eredetileg hanggal működő technológiához?

A digitális asszisztensek nem újdonság a piacon: mi is írtunk már az Amazon Echóval kapcsolatos tapasztalatainkról korábban. A régebbi, csupán egy mesterséges intelligenciából és egy hangszóróból álló asszisztensekhez képest azonban egy újítással jelentkezett nemrég az Amazon: bemutatták az Amazon Echo Showt, amelynek az a különlegessége, hogy a hangvezérlésű technológia mellett egy képernyővel is rendelkezik.

Élőben ugyan még nem sikerült kipróbálnunk, rengeteget hallottunk már az újításról, és természetesen arról, hogy hogyan reformál meg egy már létező, önmagában is innovatív technológiát egy képernyő. Az Amazon példáját természetesen követte a többi virtuális asszisztensekkel foglalkozó cég, mint például a Google Assistant.

smart screen digital assistant home Régens

Miben más?

Az első kérdés, amely felötlött bennünk, nem más, mint hogy miben különbözik egy kijelzővel és hangvezérléssel is rendelkező digitális asszisztens egy sima okostelefontól vagy tablettől. Hiszen gyakorlatilag ugyanaz a két dolog: mindkettő rendelkezik egy érintőképernyővel, hasonló a méretük, ráadásul egy okostelefonba is egyszerűen beépíthető egy digitális asszisztens (ennek klasszikus példája az androidos telefonokban lévő Google Assistant).

Először is egészen más a két eszköz kinézete: az Amazon Echo Show a képernyő nélküli Echótól megszokott anyagokból készült, csupán a formája más: úgy néz ki, mint egy digitális képkeret, így talán könnyebben bele is olvad a környezetébe, mint egy tablet. Ezt a trendet a legtöbb forgalmazó követi – nagyon hasonlóan néz ki a többi elérhető asszisztens is a piacon. Emellett a virtuális asszisztensre az sem jellemző, hogy az emberek magukkal akarnák vinni egyik helyről a másikra – legfeljebb akkor, ha valamilyen helyiségspecifikus tevékenységet szeretnének végezni a segítségével, mint például a főzés.

A képernyővel rendelkező asszisztenseknek a digitális képkerettel szemben is megvannak az előnyei. A képkeret is képes ugyanarra, mint a digitális asszisztens: be lehet állítani rajta egy háttérképet, illetve a kezdőoldalon megjelenhet mindenféle információ, amire kíváncsiak vagyunk (pl. időjárás). Azonban nehéz elképzelni, hogy valaki ezt egy digitális képkerettel akarja megoldani. Sokkal ésszerűbbnek tűnik az, hogy inkább egy olyan eszközt vásárolnak az emberek, amellyel többféle feladatot is egyszerre meg lehet oldani.

Mit tud egy ilyen asszisztens?

El is érkeztünk az effajta digitális asszisztensek használatához. Mit lehet kezdeni egy ilyen készülékkel, miben tudhat esetleg többet, mint egy hagyományos Amazon Echo? Először is természetesen amire az Amazon Echo vagy a Google Assistant képes, mindazt tudják képernyővel rendelkező társaik is: időjárás, hírek, vagy válaszok a kérdéseidre – ezek mind lehetségesek.

Az eddigi legjobb AI a piacon: kipróbáltuk az Amazon Echo-t

A különbség abban rejlik, hogy míg egy sima, képernyő nélküli asszisztens csak felolvassa a nap legfontosabb híreit, a képernyős változat az audio mellett videón is tudja mutatni az aktuális eseményeket. Az időjárás-jelentésnél nem muszáj végighallgatnunk a készülék mondanivalóját – elég csak egy pillantást vetni a képernyőre, és akár rögtön láthatjuk, hogy például az esti órákban milyen lesz az átlaghőmérséklet. Az alkotók természetesen odafigyeltek arra, hogy a személyes asszisztensek elsődleges célja nem a videónézés, ezért úgy alkották meg őket, hogy ne legyen muszáj odanézni, ha tudni akarsz a legfontosabb hírekről, de azért érdekesebb legyen képpel együtt.

Emellett a képernyős megoldás több olyan funkcióval is felszerelt, amelyek ugyan nem szükségesek, de sokkal kellemesebbé teszik a felhasználói élményt. Ilyen például a zenehallgatás. Ennek során nemcsak maga a hang jut fontos szerephez, hanem (hasonlóan az okostelefonokhoz) a képernyőn is megjelennek bizonyos információk: az előadó további albumai, a dalszövegek vagy éppen maguk a gombok, amelyekkel a zenelejátszást kontrollálni tudjuk.

Az újfajta digitális asszisztensek pedig az eddigiekkel ellentétben videótelefonálásra is alkalmasak. Ráadásul a hangvezérlésnek köszönhetően akár olyan tevékenységek közben is kihasználhatjuk adottságait, amikor egy sima okostelefonét nem tudnánk – mint például a főzés. Szintén a konyhai munkában nyújt nagy segítséget maga a videólejátszás. Anélkül tudunk megállítani vagy éppen visszatekerni egy videót, hogy hozzáérnénk a képernyőhöz. Szerintünk egyébként itt fog a legjobban érvényesülni a technológiában megjelenő újítás.

Kérdések

Magunk is meglepődtünk, amikor megkérdeztük a régebbi Amazon Echótól, hogy kapcsolatban áll-e valamilyen nyomozóirodával vagy hírszerző ügynökséggel, és erre csupán hallgatás volt a válasza. Valószínűnek tartjuk, hogy ez csak egy fricska volt, amelyet csak a fejlesztők találtak ki (azóta ki is javították a “hibát”). Azonban még ha nincs is valódi veszély, természetesen felmerül néhány kérdés a biztonságot illetően.

Mivel a legtöbb ilyen digitális asszisztens kamerával van felszerelve, jogosnak tűnik a kérdés, hogy vajon biztonságos-e például a hálószobában vagy éppen az ágyunk mellett tartani az Amazon Echo Showt vagy a Google virtuális asszisztensét.

A Google egyébként felkészült a kérdésre: saját virtuális asszisztensük egy nyitható-csukható kis reteszt kapott a kamera fölé, amellyel egy mozdulattal eltakarhatjuk a kamerát, amely így természetesen nem láthat semmit, ami előtte történik. Ez biztonságot adhat azoknak, akik emiatt aggódnak – és még ha maga a gyártó vagy a CIA nem is kémkedik utánunk a digitális asszisztenseinken keresztül, megnyugtató, hogy egy hacker beleláthasson mindennapjainkba a készüléket feltörve.

Véleményünk szerint hasznos, bár nem nélkülözhetetlen kiegészítője a virtuális asszisztenseknek a képernyő. A legtöbb hasznát valószínűleg főzés közben tudjuk majd venni. Mondhatjuk, hogy egyetlen újítása a videólejátszás – amely bár ad egy érzékelhető pluszt a felhasználói élményhez, nélküle is megállják a helyüket a digitális asszisztensek.

Te melyikre szavaznál?

Források: The Verge, Lifehacker, Cnet

Probieren Sie unsere AI-basierte Sprachanmeldungsanwendung kostenlos aus!

Beschleunigen Sie Ihre Arbeit mit künstlicher Intelligenz! Mit Hilfe von Alrite können Sie ganz einfach ungarische Transkriptionen und Video-Untertitel für diktierte oder bereits aufgezeichnete Audio- und Videomaterialien erstellen. Die Anwendung bietet die Möglichkeit, Dateien zu speichern, Transkriptionen und Bildunterschriften zu bearbeiten und gemeinsam zu nutzen sowie erweiterte Suchoptionen durchzuführen.

Weitere Informationen