Uralkodó web design trendek - Így javíthatod a weboldalad felhasználói élményét 2021-ben

2021/ 06/01

Az internetről bárhol, bármikor, bármiről tájékozódhatunk, de nem mindegy, hogy milyen egy adott weboldal, felület felépítése, átláthatósága. A design maradandó élményeket, emlékeket okozhat a potenciális ügyfeleknek, ami alapján később a te vállalkozásodat, szolgáltatásodat választják, így egy megfelelő weboldal megalkotása mindenképp megéri az idő és pénz befektetését.

A különböző design elemek színesebbé, szórakoztatóbbá, vagy éppen letisztultabbá varázsolhatják weboldaladat, a lehetőségek tárháza végtelen. A következőkben a jelenlegi web design trendek közül mutatunk be párat, amelyek nem csak esztétikusak, de praktikusak is.

Sötét mód

A sötét vagy éjszakai mód az elmúlt pár évben hatalmas népszerűségre tett szert. Több közösségi média oldal és böngésző is bevezette, hogy a látogatók fekete vagy sötét hátterű, csökkentett fényerőjű felületet is használhassanak. A funkció használata sötétben igazán praktikus, kíméli a szemet, és csökkentheti a készülék energiafogyasztását is. Amellett pedig, hogy rendkívül hasznos lehet a használata, még izgalmas, esztétikus is a webes felület sötét hátterű megjelenése. Ezek miatt egyre több weboldalon válik elérhetővé az éjszakai mód, a látogatók számára a használatot kényelmesebbé teszi, valamint a választási lehetőség már önmagában is növeli a felhasználó élményt. 

Minimalista design

Napjainkban a minimalista design minden területen, így az online felületeken is hódít. Az egyszerű, letisztult formák, kevés szín, nagy terek használata jellemzi leginkább. Ezáltal egy weboldal nem lesz zsúfolt, az információk átláthatóan, jól elkülöníthetően jelennek meg a felhasználók/ügyfelek előtt. Az oldalon így könnyebb eligazodni, egyszerűbb adott termékekről vagy szolgáltatásokról információt szerezni, ami által a vállalat vagy szolgáltatás jobb benyomást kelt. A minimalista design azonban nem jelenti azt, hogy minden kreatív elemről le kell mondanod, épp ellenkezőleg: a látogatók figyelmét kreatívabb, furfangosabb módon kell fenntartanod, melyhez a továbbiakból is meríthetsz ötleteket.

Dinamikus design

Az dinamikus design interaktív elemek, befolyásolható ikonok vagy képek beépítésével jön létre, melyeket a weboldalak látogatói irányíthatnak. Például az egér mozgatásával, vagy görgetéssel lehet ezeket az animációkat befolyásolni, aminek következtében az adott oldal vagy kép változik. A dinamikus design alkalmazásával garantáltan megragadhatod a látogatóid figyelmét, és még jobbá teheted a felhasználói élményt, a szolgáltatásodat ennek következményeként pedig nagyobb valószínűséggel választják a későbbiekben.  Alkalmazása a figyelemfelkeltésen kívül is hasznos lehet, például egy termék ábrázolásakor. Például hasznos és kényelmes lehet ha egy terméket a nézelődő körbeforgathat, csupán az egér mozgatásával. Azonban vigyázni kell, nehogy túlzásokba essünk: ha túl sok mindent teszünk interaktívvá, akkor az oldal átláthatatlanná válhat, zavaró, ha az egér mozgatásával túl sok minden változik a weboldalon. Törekedjünk a kreativitásra, de ügyeljünk a mértékekre!

Beágyazott videók

A weboldalba beágyazott videók nagyszerűen használhatóak egy vállalkozás vagy szolgáltatás bemutatására, de akár csak design elemként is megállja a helyét, így az alkalmazása az elmúlt évben nagy népszerűségre tett szert. A videók a képeknél sokkal több információt közvetíthetnek, szélesebb körű tájékoztatást adhatnak. Például egy vállalkozás bemutatkozásakor jobb benyomást kelthet, mint a sima képek, könnyebben közvetítheti a vállalkozás értékeit is. A fejlécekbe, oldalszélekbe tökéletesen beágyazhatóak ezek a videók, így az oldal szövegének olvasását nem zavarják. A videók a dinamikus mozgáshoz hasonlóan felkeltik a figyelmet, az oldalon tartják a látogatókat. Fontos azonban, hogy itt se essünk túlzásokba, a rövidebb, tömörebb videók több esetben jobban hasznosíthatóak, mint hosszabb társaik.

3D elemek

A 3D-s elemek használata is divatba jött az elmúlt időszakban, egyszerűségükkel pedig könnyedén beilleszthetők bármilyen webes felületre. A térbeli alakzatok jól ráirányíthatják a figyelmet a kiemelt információkra, például egy térben előrébb elhelyezkedő szövegdoboz tartalmát nagyobb valószínűséggel olvassa el a látogató, mint a többit. A 3D-s weboldal rendezés izgalmasabbá teszi az oldal olvasását, megfelelő használatával pedig jól átláthatóvá tehető a felület. 3D-s elemek jó elválasztásként is szolgálhatnak, akár térbeli szövegdobozokként, akár egyszerű 3D-s ikonok, testek beillesztésével.

Hozzáférhetőség

A technikai fejlődéseknek köszönhetően a fogyatékossággal élő emberek, is egyre szélesebb körben férnek hozzá az internethez, és egyre több weboldal is hozzáférhető a számukra. Fontos, hogy a weboldaltervezésnél a sérült emberek csoportjára is gondoljunk, hiszen sajnos sok látogató közéjük tartozik. A gyengén látóknak segíthet, ha a weboldal háttere és szövege közt nagy a kontraszt, a színek jól elkülöníthetőek valamint, ha kerüljük a nagyon kicsi betűméretet. A látássérültek által használt felolvasást segíti, ha nem minden kép rendelkezik „alt text”-tel, csak a lényegesek, amelyek fontosak a szöveg mellett is. Az automatikus felolvasójuk a képeket helyettesítő szövegek előtt közli velük, hogy egy kép helyén található szöveget olvas, így ne mindig kezdjük úgy az „alt text”-et, hogy „A képen…látható”, mert megtöri a felolvasás menetét. Emellett jól használható nekik, de mindenkinek hasznos lehet, egy tartalomjegyzék, ami az oldal címszavait tartalmazza linkekként, amelyek a szöveg adott pontjára irányítanak minket. A látássérülteknek ezáltal nem kell végighallgatni egy egész szöveget, ha valamit célzottan keresnek. A hallássérültek számára készítsünk a videókhoz feliratot, a hanganyagokhoz mellékeljünk leiratot.

A mesterséges intelligencia alkalmazása is nagyban hozzájárulhat a weboldalak hozzáférhetővé tételéhez. Például a videókhoz leiratot a Régens saját fejlesztésű Alrite beszédfelismerője is tud készíteni, valamint a weboldalra való beépítésével a látássérülteket is segítheti. A beszédfelismerő által gépelés helyett diktálással lehet az oldalon keresni, vagy akár egy űrlapot kitölteni. Ez a funkció nem csak a fogyatékossággal élőket támogathatja, hanem bárki életét kényelmesebbé teheti, több helyzetben válhat hozzáférhetővé az adott tartalom, weboldal.

Probieren Sie unsere AI-basierte Sprachanmeldungsanwendung kostenlos aus!

Beschleunigen Sie Ihre Arbeit mit künstlicher Intelligenz! Mit Hilfe von Alrite können Sie ganz einfach ungarische Transkriptionen und Video-Untertitel für diktierte oder bereits aufgezeichnete Audio- und Videomaterialien erstellen. Die Anwendung bietet die Möglichkeit, Dateien zu speichern, Transkriptionen und Bildunterschriften zu bearbeiten und gemeinsam zu nutzen sowie erweiterte Suchoptionen durchzuführen.

Weitere Informationen