Szín alapú kereső fejlesztése a Magyar Nemzeti Múzeum adatbázisához

Partner:

Magyar Nemzeti Múzeum OMMIK

Domäne

Kundenspezifische Lösung

technologies

Szín klaszterező algoritmus

A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja egy olyan mesterséges intelligencia alapú megoldás kifejlesztésével bízta meg a Régenst, amely a múzeumok összesített műtárgy adatbázisában szín alapú keresést tesz lehetővé.

Kihívás

A MuseuMap portál összegyűjti és egy felületen teszi elérhetővé a programhoz csatlakozó muzeális intézmények digitális nyilvántartásának publikus műtárgy elemeit. A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja az ezen tartalmak közötti keresést a legmodernebb technológiákkal szerette volna megkönnyíteni, ezért egy olyan mesterséges intelligencia alapú kereső kifejlesztésével bízta meg a Régenst, amely elemzi a nyilvántartás elemeit és a képeken fellelhető színek alapján kategorizálja azokat, így megvalósítva a műtárgyak szín alapú szűrésének lehetőségét.

Megoldás

A Régens egyedi szín klaszterező algoritmust fejlesztett ki a kívánt szín alapú szűrés megvalósítására. Ez az algoritmus érzékeli a képeken fellelhető színeket, majd a rendszer mesterséges intelligencia algoritmusai eldöntik, hogy a feltérképezett színek közül melyek a megjelenítendő fő színek és hogy azok milyen prioritással jelennek meg a képen.

Eredmény

A kifejlesztett megoldás a MuseuMap találati listájának szűrő feltételei között és külön menüpontban is elérhető a felhasználóknak. Egy adott szín kiválasztása után a rendszer kilistázza azokat a műalkotásokat, amelyeknél jellemző színként észlelte az adott színt. A kiválasztásra egy előre meghatározott színpaletta áll rendelkezésre, amely összesen 81 színárnyalatot tartalmaz. A találatokat képes az alapján rendezni, hogy mekkora százalékban jellemző a képekre ez a szín. Mindemellett az adott színre történő szűrés után a rendszer lehetőséget ad arra is, hogy további színeket is meghatározzunk, és az összes kijelölt szín alapján tovább szűri az eredményeket. A szűrési feltételeknél felajánlja azokat a színeket, amelyek a keresési találatok között leggyakrabban fordulnak elő, majd a két (vagy több) szín együttes vizsgálatával rendezi a találatokat. A képek nagy száma és sokfélesége miatt a színre szűrés nagymértékben segíti a böngészést és a célirányos keresést.

Probieren Sie unsere AI-basierte Sprachanmeldungsanwendung kostenlos aus!

Beschleunigen Sie Ihre Arbeit mit künstlicher Intelligenz! Mit Hilfe von Alrite können Sie ganz einfach ungarische Transkriptionen und Video-Untertitel für diktierte oder bereits aufgezeichnete Audio- und Videomaterialien erstellen. Die Anwendung bietet die Möglichkeit, Dateien zu speichern, Transkriptionen und Bildunterschriften zu bearbeiten und gemeinsam zu nutzen sowie erweiterte Suchoptionen durchzuführen.

Weitere Informationen