A Cloud-óriások: Az AWS, Azure és GCP erősségeinek és dinamikájának kibogozása

2024/ 24/01

Ez a cikk az AWS, az Azure és a GCP bonyolultságát tárja fel, megvizsgálva erősségeiket, piaci dominanciájukat és egyedi tulajdonságaikat, amelyek a felhőalapú számítástechnika dinamikus terepén navigáló szervezetek számára a legjobb választássá teszik őket. Tartson velünk egy felhőutazáson, miközben feltárjuk e vezető platformok árnyalatait és megvizsgáljuk, hogyan alakítják a jelen és a jövő digitális infrastruktúráját.

A felhőalapú számítástechnika folyamatosan fejlődő birodalmában három óriás áll az élen, amelyek a digitális tájat alakítják, és számtalan online szolgáltatás alapjául szolgáló infrastruktúrát működtetik. Az Amazon Web Services (AWS), a Microsoft Azure és a Google Cloud Platform (GCP) a felhőszolgáltatások triumvirátusává vált, mindegyikük páratlan befolyással bír a technológiai ágazatban és együttesen a felhőpiac 64%-át teszik ki. A piaci részesedések tekintetében egyértelmű előnyben lévő AWS-t gyakran választják automatizálási képességei miatt, míg az Azure nagyobb nyereségességgel büszkélkedhet, a GCP pedig erős növekedési ütemet mutat. Mivel a vállalkozások egyre inkább a felhőalapú megoldások felé fordulnak a skálázhatóság, a rugalmasság és az innováció érdekében, az e behemótok közötti választás kulcsfontosságú döntéssé vált.

Amazon Web Services (AWS)

Az Amazon Web Services (AWS) úttörő szerepet tölt be a globális felhőpiacon. 2006-ban alapították, és jelenleg, 2023 első negyedévében 32%-os piaci részesedéssel rendelkezik. Az átfogó szolgáltatáscsomagjáról ismert AWS a kisvállalkozásoktól a nagyvállalatokig sokféle üzleti léptékű szolgáltatásokat nyújt. 

Az AWS a számítási erőforrások robusztus választékát kínálja, különösen az Amazon EC2 (Elastic Compute Cloud) révén, amely alkalmazások széles körére szabott, skálázható virtuális magánfelhőket biztosít. Az EC2 különféle, speciális munkaterhelésre optimalizált példánytípusokat kínál, például általános célú, memóriaigényes és GPU-alapú példányokat. Az AWS innovációját továbbfejlesztve az AWS Lambda segítségével bevezeti a szervermentes számítást, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a szerverellátás és -kezelés terhei nélkül hajtsanak végre kódot. 

Microsoft Azure

A Microsoft által 2010-ben létrehozott Microsoft Azure a második legnagyobb globális felhőszolgáltató, amely 23%-os piaci részesedéssel rendelkezik 2023 első negyedévében. Az Azure az AWS-hez hasonlóan széles körű szolgáltatáscsomagot kínál, de megkülönbözteti magát a Windows-alapú számítási rendszerekre és a Microsoft egyéb szolgáltatásaival való zökkenőmentes integrációra való összpontosítással. 

Az Azure számítási erőforrásai közé tartozik a virtuális gépek (VM) szolgáltatás, amely skálázható és rugalmas virtualizált számítási környezeteket biztosít. Az Azure Virtual Machines különböző munkaterhelés-követelményeknek felel meg változatos példányméretekkel, memória-, számítási és tárolásra optimalizált példányokat felölelve. Ezt kiegészítve az Azure az Azure Functions szolgáltatást kínálja a kiszolgáló nélküli számítástechnikához, lehetővé téve a fejlesztők számára, hogy eseményvezérelt funkciókat futtassanak anélkül, hogy a mögöttes infrastruktúra bonyolultságával kellene megküzdeniük. 

Egy McAfee-jelentés szerint a szervezetek 78%-a alkalmazza az AWS-t és az Azure-t is a hivatalos többfelhős stratégiája részeként. A felhőszolgáltatási statisztikák az Azure növekvő jelenlétére utalnak, különösen a Microsoft azon tervei miatt, hogy 17 európai régióban több mint 12 milliárd eurós beruházást tervez. 

Az AWS az automatizálásban jeleskedik, a nagyobb léptékű megoldásokat célozza meg. CLI-je és API-ja inkább a teljesítményre, mint az egyszerűségre összpontosít, a webes felhasználói felületet pedig a felfedezhetőségre tervezték. Ezzel szemben az Azure-t inkább a kisebb léptékű megoldásokhoz tartják alkalmasnak, és a Microsofttal való integrációja, valamint a felhasználóbarát felhasználói felület vonzó. Végső soron az Azure növekedése 2023-ban megelőzi az AWS-t, ami a versenyképes és dinamikus felhőalapú számítástechnikai tájképet jelzi.

Google Cloud Platform (GCP)

Végül a Google Cloud Platform (GCP), amelyet a Google 2011-ben indított el, a harmadik legnagyobb globális felhőszolgáltatónak számít, és 2023 első negyedévében 9%-os piaci részesedéssel büszkélkedhet. Bár a GCP az AWS-hez és az Azure-hoz hasonlóan széleskörű szolgáltatásokat kínál, kiemelkedik DevOps-barát megoldásaival, bár kevesebb adatközponttal. 

A GCP számítási erőforrásai a Google Compute Engine-en keresztül érhetők el, testreszabható VM-példányokat biztosítva. A felhasználók az előre meghatározott géptípusok és az egyéni géptípusok előnyeit élvezhetik, lehetővé téve az erőforrások pontos testre szabását a különböző igények kielégítésére. A szerver nélküli számítástechnikához a GCP bevezeti a Google Cloud Functions-t, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára az eseményvezérelt funkciók zökkenőmentes végrehajtását a szervermenedzsment bonyolultsága nélkül.

Lényegében az AWS, az Azure és a GCP triumvirátusa továbbra is alakítja a felhőalapú tájképet, mindegyikük egyedi erősségeit és újításait hozva a modern számítástechnikai megoldások élvonalába. 

Probieren Sie unsere AI-basierte Sprachanmeldungsanwendung kostenlos aus!

Beschleunigen Sie Ihre Arbeit mit künstlicher Intelligenz! Mit Hilfe von Alrite können Sie ganz einfach ungarische Transkriptionen und Video-Untertitel für diktierte oder bereits aufgezeichnete Audio- und Videomaterialien erstellen. Die Anwendung bietet die Möglichkeit, Dateien zu speichern, Transkriptionen und Bildunterschriften zu bearbeiten und gemeinsam zu nutzen sowie erweiterte Suchoptionen durchzuführen.

Weitere Informationen