Mi az a "shadow IT"?

2023/ 27/11

A modern szervezetek dinamikus környezetében az árnyék informatika, shadow IT kifejezés jelentős kihívást jelent az informatikai és biztonsági szakemberek számára. Az árnyék-IT az informatikával kapcsolatos hardver vagy szoftver egy részleg vagy egyén általi, a szervezet központi informatikai vagy biztonsági csoportjának tudta vagy jóváhagyása nélküli használatára utal. Ez a jelenség a technológiák széles skáláját öleli fel, amelynek legelterjedtebb formája a felhőalapú szolgáltatások gyors elfogadása.

A shadow-IT különböző aspektusai

Felhőszolgáltatások

A felhőalapú szolgáltatások gyors bevezetése jelenti a shadow-IT kihívásának középpontját. A felhasználók az informatika fogyasztóivá válása révén hozzászoktak ahhoz, hogy az alkalmazásokat és szolgáltatásokat az informatikai osztály bevonása nélkül töltsék le és használják a felhőből. Ez a tendencia jelentős kockázatot jelent, mivel az érzékeny adatokat a szervezet biztonságos infrastruktúráján kívül tárolhatják és dolgozhatják fel.

Szoftver és hardver

A shadow-IT nem korlátozódik a felhőszolgáltatásokra; kiterjed a szoftverek és hardverek szervezeten belüli jogosulatlan használatára is. Az alkalmazottak olyan alkalmazásokat vagy eszközöket használhatnak, amelyeket az informatikai részleg nem vizsgált át, ami potenciális biztonsági réseket és megfelelőségi problémákat okozhat.

A shadow-IT legelterjedtebb formája

A felhőalapú szoftver mint szolgáltatás (SaaS) vitathatatlanul a shadow-IT legelterjedtebb formája. Az alkalmazottak a hatékonyság és a kényelem érdekében gyakran fordulnak a SaaS-megoldásokhoz, hogy egyszerűsítsék munkafolyamataikat. Az olyan népszerű eszközöket, mint az együttműködési platformok, fájlmegosztó szolgáltatások és projektmenedzsment alkalmazások gyakran az informatikai osztály tudta nélkül veszik át.

A Shadow IT SaaS előnyei

  • Megnövekedett termelékenység: A shadow-IT, különösen SaaS formájában, növelheti a termelékenységet. Az alkalmazottak gyakran olyan eszközöket választanak, amelyek illeszkednek a munkafolyamatukhoz, így hatékonyabban és együttműködőbben dolgozhatnak.
  • Innováció és rugalmasság: A shadow-IT elősegítheti az innovációt, mivel az alkalmazottak új eszközökkel kísérleteznek, hogy megfeleljenek saját igényeiknek. Ez a rugalmasság olyan megoldások felfedezéséhez vezethet, amelyek az egész szervezet számára előnyösek lehetnek.

A shadow-IT jelentette kihívások:

  • Biztonsági kockázatok: A shadow-IT-vel kapcsolatos legfőbb aggodalom a biztonság lehetséges veszélyeztetése. Az illetéktelen alkalmazások és szolgáltatások esetleg nem tartják be a szervezet biztonsági szabványait, így az érzékeny adatok veszélybe kerülhetnek.
  • Megfelelési problémák: A shadow-IT megfelelési kihívásokhoz vezethet, különösen a szigorú szabályozási követelményekkel rendelkező iparágakban. Az adatok jogosulatlan kezelése jogi következményekkel járhat a szervezet számára.
  • Integrációs kihívások: Az informatikai részlegek nehézségekkel szembesülhetnek a shadow IT-eszközök integrálásában a szervezet meglévő infrastruktúrájába. Az integráció hiánya akadályozhatja az adatáramlást és az együttműködést.

Mi a shadow IT-alkalmazás?

A shadow IT-alkalmazás minden olyan szoftver vagy eszköz, amelyet egy szervezeten belül az informatikai vagy biztonsági osztály kifejezett jóváhagyása vagy tudta nélkül használnak. Ezek az alkalmazások a felhőalapú szolgáltatásoktól és együttműködési eszközöktől kezdve a speciális részlegek igényeit kielégítő, hiányos szoftverekig terjedhetnek.

A shadow-IT ellenőrizetlen elterjedése azonban jelentős kockázatokat rejt magában. Az egyensúly megtalálása az alkalmazottaknak a szükséges eszközökkel való felruházása és a szervezet informatikai tájképének ellenőrzése közötti egyensúly megteremtése kulcsfontosságú. Az informatikai részlegeknek proaktívan kell együttműködniük a felhasználókkal, megismerve igényeiket, és jóváhagyott megoldásokat kínálva enyhíteniük kell a shadow-IT jelentette kihívásokat. Ahogy a szervezetek továbbra is navigálnak a változó digitális környezetben, az shadow IT kezelése kulcsfontosságú lesz az IT-műveletek biztonságának, megfelelőségének és hatékonyságának biztosításában.

Probieren Sie unsere AI-basierte Sprachanmeldungsanwendung kostenlos aus!

Beschleunigen Sie Ihre Arbeit mit künstlicher Intelligenz! Mit Hilfe von Alrite können Sie ganz einfach ungarische Transkriptionen und Video-Untertitel für diktierte oder bereits aufgezeichnete Audio- und Videomaterialien erstellen. Die Anwendung bietet die Möglichkeit, Dateien zu speichern, Transkriptionen und Bildunterschriften zu bearbeiten und gemeinsam zu nutzen sowie erweiterte Suchoptionen durchzuführen.

Weitere Informationen