Hogyan legyek digitális?

2018/15/10
Értekezés az ún. digitális transzformáció kényszerítő erejéről és előnyeiről

digitális transzformáció

Három hónap sincs már hátra az üzleti évből, annak is legkritikusabb negyedévében járunk. Most kell az üzleti év kitűzött számait „célba juttatni”, de ezzel párhuzamosan már a jövő év terveit kell csiszolgatni.

Ami a technológiai újdonságok felhozatalát illeti, arra nem nagyon lehet panaszunk, a fejlődés igazán lélegzetállító. Digitális átalakítás, Agile szervezetek, Ipar 4.0, Robotika, a Mesterséges Intelligencia alkalmazásának területei. Fontos kifejezésekké váltak az elmúlt években és közvetlen működést átalakító hatásuk is egyre nagyobb. Érdemes nem mélyen elzárkózni előlük, hiszen a túlzott kivárás könnyen lemaradáshoz vezethet.

Már nem egyszerűen az üzleti gyakorlat informatikai támogatásáról beszélünk, hanem magáról a (nagybetűs) Business-ről, a spontán képessé válásról – a nyitottságra, a technológiai újdonságok bevonására, a megújulásra, a széleskörű együttműködésre, többek között.

Úgy tűnik, hogy semmi nem maradhat fenn, ami nem jeleníthető meg, érhető el vagy nem kapcsolódik digitálisan. Ha egy entitás működésében döntően analóg marad, akkor egyben a bevonhatóságát is kockáztatja.

Mint tudható, elsődlegesen fontos a felsővezetés elkötelezettsége a digitális átalakítás iránt. A vevőigények kiszolgálása persze mindig a fókuszban marad, de nem elég csak ezeket a működési területeket fejleszteni, mélyebb innovációval, igazi digitális vállalattá kell válni, újszerű vállalati gyakorlatokat kell bátorítani. Nem feltétlenül egy-két lépésben megy majd, nem is könnyedén. Inkább csak innentől kezdve.

Ezek a változtatási törekvések persze jótékonyan felfrissítik a vállalati kultúrát is. Stratégiai keretek között kiérlelt határozottsággal a kezdeményezőbb, bátrabban kísérletező (szükségszerűen kudarctűrő) karakterek válnak dominánssá.

„Mellékesen” a szervezet nyitottabb lesz a hasonló szemléletű vállalatok felé. Így lesznek egyre többen alkalmasak a modern technológiára építő hatékony kooperációra, feladatmegosztásra (üzleti hálózatok). Rugalmasak és könnyen bevonhatók lesznek az együttműködésekbe.

A kimaradóknak és lemaradóknak kisebb szerep juthat …. ők lesznek a külső megfigyelők.

Probieren Sie unsere AI-basierte Sprachanmeldungsanwendung kostenlos aus!

Beschleunigen Sie Ihre Arbeit mit künstlicher Intelligenz! Mit Hilfe von Alrite können Sie ganz einfach ungarische Transkriptionen und Video-Untertitel für diktierte oder bereits aufgezeichnete Audio- und Videomaterialien erstellen. Die Anwendung bietet die Möglichkeit, Dateien zu speichern, Transkriptionen und Bildunterschriften zu bearbeiten und gemeinsam zu nutzen sowie erweiterte Suchoptionen durchzuführen.

Weitere Informationen