Célirányosan hajózunk a sikeres vállalkozások tengerén: Horizon 2020 lehetőségek a horizonton

2018/13/02
Mi a Régensnél abban hiszünk, hogy a világot az lendíti előre, ha közösen hozunk létre értéket. Épp ezért törekszünk folyamatosan nemzetközi együttműködésekre, amelyekben kutatóintézetekkel, egyetemekkel és ambíciózus szakértő vállalkozásokkal karöltve dolgozunk azért, hogy innovatív és értékes megoldásokat alkossunk. 

A K+F kutatások mindig fontos alapkövét jelentették szemléletünknek, hiszen számos tapasztalatot szereztünk már korábbi FP6, FP7, vagy H2020 projektekben. Rendkívül büszkék vagyunk az ezekben a kooperációkban megszerzett kapcsolatainkra, tapasztalatainkra, elismeréseinkre.

Azonban itt nem állunk meg. Folyamatosan kutatjuk az új lehetőségeket, és ha rátaláltunk, motiváltan vágunk bele a munkába.

Így történt ez most is, hiszen a napokban benyújtottunk egy új H2020 pályázatot. Ez a pályázat különösen közel áll hozzánk, hiszen a közlekedési területen jelenleg is van egy futó projektünk, az intelligens infrastruktúra menedzsmentre és karbantartásra fókuszáló INFRALERT.

A jelenlegi kihívásunk témája: Fenntartható multimodális városi közlekedés, regionális mobilitás és területrendezés

Napjainkban az európai lakosság 75%-a él városi környezetben, ezek a városok pedig kritikus mértékben árasztják el a levegőt szén-dioxiddal. 2050-re az urbanizáció szintje elérheti a 80-90%-ot is, márpedig minél többen költöznek városokba, annál több lesz a szén-dioxidot kibocsátó járművek száma is, ami jelentős hatást gyakorol a klímaváltozásra, és egyúttal az itt élő emberek egészségére.

A feladat tehát adott: Olyan fenntartható városi mobilitási- és akcióterveket kell létrehozni és kidolgozni, amelyekkel kényelmesen, de mégis környezetkímélően mehet végbe az urbanizációs folyamat.

A tömegközlekedés javítása, a nem motorizált és a szénmentesített közlekedési módok ösztönzése habár jó megoldásnak tűnhet, de lehetetlenség elvárni, hogy a lakosság jelentős része átszokjon a gyaloglásra, vagy a kerékpározásra. A pályázat célkitűzései között szerepel, hogy csökkentsük az utakon az olyan személygépkocsik számát, amiben kevesen utaznak, a nagyobb kihasználtságúaknál pedig találjuk meg a holisztikus optimumot. Fontos ezeken kívül még a magán, az állami és az újonnan megjelenő közlekedési módok közötti interoperabilitás javítása, a közlekedés mobilitásának előmozdítása, és az útvonalakkal kapcsolatos információ mennyiségének növelése annak érdekében, hogy lecsökkenjen az utazások alatt előforduló bizonytalanság.

Szerencsésnek érezzük magunkat, hiszen sikeres pályázás esetén a projektben olyan nagynevű partnerekkel dolgozhatunk majd együtt, mint például a Sevillai Egyetem, a Fraunhofer Society vagy a Genovai Egyetem.