Blockchain, Bitcoin, kriptopénzek? – ott voltunk az első B-Day Konferencián

2018/02/02

2018. január 30-án a Budapesti Kongresszusi Központban megrendezésre került az első, eddigi legnagyobb magyarországi konferencia, amelynek középpontjában a napjainkban nagy népszerűségnek örvendő blockchain technológia állt. Emellett szó esett a kripto-világ egyéb mozgatórugóiról is, vagyis az okosszerződésekről, ICO-król, illetve kriptopénzekről, köztük természetesen a Bitcoinról.

Szinte elképzelhetetlen, hogy ne hallottunk volna mindnyájan már valamilyen formában a Bitcoinról és az azt használó technológiáról, a blockchainről. Mint általában minden újdonság térnyerése esetén, ebben az esetben is sok a kétkedő vélemény, amely azt hangoztatja, hogy ez csak egy újabb divatos kifejezés, nem fog szélesebb körben elterjedni.

Azonban a konferencián így is szép számmal jelentek meg különböző szektorokból és generációkból résztvevők. Ez is azt mutatja, hogy igenis nagy az érdeklődés a blokklánc iránt, sokan nagy lehetőségeket látnak benne, és azt keresik, hogy miként tudnák beépíteni saját elképzeléseikbe, üzletük fejlesztése érdekében. Mi is közéjük tartozunk, a résztvevők között voltak munkatársaink is.

Blockchain Day

Minek köszönhető a blockchain népszerűsége?

A 2008-as gazdasági válság hatására számos addig megingathatatlannak hitt eszme összedőlt. Dr. Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint bebizonyosodott, hogy a bankok önszabályozása nem elégséges, megrendült a bizalom a bankok felé. A háztartások pénzhasználati szokásai megváltoztak, visszaszorult a készpénzhasználat. Az online számlázás és befizetés, illetve az ügyletazonosítás elterjedőben volt.

A kriptopénzek és a blokklánc a bankrendszerek alternatívájaként tudott előtérbe kerülni. Az értékek szabad áramlását teszi lehetővé, nem csak a valutákét, hanem akár szerződésekét, egyéb dokumentumokét vagy adatokét.

Blockchain: a Bitcoin mögötti technológiában több lehetőség van, mint egy új pénznem

A technológiának számos előnye van – avatta be a közönséget Országh Örs, a Blockchain Competence Center helyettes vezetője –, amely vonzóvá teszi azt a felhasználóinak.

Egyrészről rendkívül hatékony, ugyanakkor biztonságos. Hatékonyságát annak köszönheti, hogy a közvetítőket, harmadik feleket kihagyja az értékek áramlásából, olcsóbbá és könnyebben kezelhetővé téve a tranzakciókat. A biztonságról pedig az ún. kriptográfiai elemek használata és számos, több országon átívelő adminisztrátor-hálózat gondoskodik.

További előnye, hogy tökéletesen lekövethető, átlátható és auditálható a rendszer. Ami egyszer rögzítésre került a láncon, az megmásíthatatlan és örökérvényű, egyszerűen visszakereshető, ha bármiféle kérdés merülne fel egy tranzakció vagy szerződés kapcsán.

Számos területet érzékenyen érinthet a jövőben a technológia. Szilágyi Imre a Blockchain Budapest főszervezője meg is jelölt néhányat, amelyek végérvényesen megváltozhatnak. Ilyen a bankrendszer, a supply chain management, az ingatlanpiac, a szavazásos rendszerek, illetve az egészségügy. A felsorolt piacok mindegyike hasznosítani tudná a blokklánc sajátosságait.

 

Mi az az ICO (Initial Coin Offering)?

Számos előadás fókuszában ez a sokak számára ismeretlen kifejezés állt. Az IPO (nyilvános tőzsdei kibocsájtás) „kripto-testvéreként” is csúfolják, de inkább hasonlít a crowdfunding-ra, a közösségi finanszírozásra. A kibocsátó célja, hogy tokenek kibocsátásával szerezzen tőkét projektjének finanszírozásához.

Dr. Cseh György – aki épp most vesz részt tanácsadóként egy ilyen projektben – úgy gondolja, hogy az ICO sikerét elsősorban a közösség hite a csapatban, illetve a marketing határozza meg. Fontos, hogy a közösség higgyen abban, hogy végig viszik a projektet, és a termék elkészül, valamint eladható lesz. És fontos, hogy ez a vízió minél több embert elérjen a marketing startégiának és eszközöknek köszönhetően.

2017 egyértelműen az ICO éve volt, rengeteg projekt választotta ezt az utat a fejlesztések költségeinek a fedezésére. De amennyi lehetőséget, ugyanannyi veszélyt is jelent ez a befektetők számára. Csabai Csaba is felhívta arra a figyelmet, hogy mielőtt befektetnénk a pénzünket, győzödjünk meg a projekt és a csapat legitimitásáról. Ugyanis a kiberbűnözők is felismerték azt, hogy nagy mennyiségű pénzre tudnak úgy szert tenni, ha létrehoznak egy ún. scam-ICO-t, így mindenkit óva intett ettől a crypto-blogger.