A robotizált folyamatautomatizálás, azaz az RPA - Mi ez, és hogy tudjuk hasznosítani?

2020/ 14/07

A vállalati erőforrás-tervezők, vagy Enterprise Resource Planning (ERP) szoftverek az elmúlt évtizedben hatalmas népszerűségre tettek szert a vállalatok körében. Az ERP rendszerek könnyebbé teszik a cégen belüli kommunikációt, munkafolyamatokat egyszerűsítenek és hangolnak össze, valamint rutinfeladatokat is automatizálnak.

A robotizált folyamatautomatizálás, angolul Robotic Process Automation, azaz RPA, szoros kapcsolatban áll az ERP rendszerekkel, viszont önmagában is hasznos lehet az alkalmazása. Az RPA technológia az ERP-hez hasonlóan folyamatosan fejlődik, és ezáltal egyre szélesebb körben alkalmazható, lényege viszont állandó: egy szoftverrobot emberek helyett végez el adott munkafolyamatokat. A robotizált folyamatautomatizálás alkalmazása ezáltal számos előnyt biztosíthat vállalkozásodnak, melyeket a továbbiakban részletezünk.

Mi is pontosan a robotizált folyamatautomatizálás, azaz az RPA?

Az RPA szoftverek alapvetően pl. egy vállalkozáson belüli adott munkafolyamatokat automatizálnak. Leutánozzák az ember által végzett folyamatot, és azt automatikusan végrehajtják. Így az adott feladatot nem a dolgozóknak kell elvégezniük, hanem egy szoftverrobot megteszi helyettük. Ez félelmetesen is hangozhat, de nincs ok aggodalomra, emberi munkaerőre ennek alkalmazása mellett is mindenképpen szükség lesz, mert az RPA szoftverrobotok önmagukban nem intelligensek, csak egy adott feladatot tudnak ellátni.

Az RPA szoftverek által bárki alkalmazhat egy szoftverrobotot, hogy egy vagy több addig ember által végzett munkafolyamatot helyettesítsen. A technológia sok munkakörben alkalmazható, és a folyamatos fejlődésnek köszönhetően egyre szélesebb spektrumban. A robotizált folyamatautomatizálás tökéletes alternatívát jelenthet mindennapos, ismétlődő, időigényes, monoton feladatok ellátására. Ennek segítségével a dolgozók fontosabb és kreatívabb feladatok teljesítésére koncentrálhatnak.

Milyen feladatok végezhetőek el robotizált folyamatautomatizálással?

Sok különböző folyamatautomatizálási szoftverrobot van, amelyek igazán különböző feladatokat tudnak ellátni. Jellemző alkalmazási területeik közé tartozik az azonosítókkal történő belépés bizonyos rendszerekbe, adatbevitel, adatok átmásolása különböző felületek között, valamint különböző információtechnológiai kisegítő feladatok, mint például jelszó visszaállítások, rendszermonitorozás és adatösszesítés. Ezek mellett számításokat is végezhetnek, vagy pénzügyi összesítést is készíthetnek, de más standardizálható, szabályokkal leírható feladatok elvégzésére is képesek.

Milyen előnyökre tehet szert vállalkozásod az RPA alkalmazásával?

Gyorsítsd a munkafolyamatokat és takaríts meg időt RPA segítségével

A robotizált folyamatautomatizálás alkalmazásával egy adott feladatot,--például adatok dokumentumokból Excel táblázatba történő beillesztését—egy szoftverrobot automatikusan elvégzi. Tudja, hogy pontosan honnan, hová kell átmásolnia az adatokat, így azt gondolkodás nélkül, pár másodperc alatt megteszi. Ugyanezt a dolgozóknak hosszabb idő elvégezni, és nem is túl élvezetes, nem egy hálás feladat. Az RPA használata tehát a dolgozóknak időt szabadít fel, ezáltal több idejük juthat érdemi feladatok elvégzésére, miközben a monoton munkafolyamatokat pár perc alatt elvégzi helyettük egy szoftverrobot.

Tedd kiszámíthatóbbá a feladatok elvégzését RPA által

Azáltal, hogy RPA szoftvert alkalmazol, adott feladatokat emberek helyett szoftverrobotok végeznek el, amiknek a munkavégzése az emberekénél kiszámíthatóbb, az automatizáltság miatt munkatempójuk egyenletes. Az emberekkel ellentétben nem fáradnak el, nincs szükségük pihenésre a feladatok elvégzése közt. Mivel folyamatosan adott munkafolyamatot végeznek el egyenletesen, szigorú szabályok szerint, nem vétnek hibákat. Emellett a munkavégzésük felügyelhető és követhető, bármikor lehet ellenőrizni, és ha szükséges, be lehet avatkozni a működésükbe. Az RPA szoftverekre mindig számíthatsz, ha vállalatod sikerességére törekszel.

Növeld az ügyfelek elégedettségét RPA alkalmazásával

Az RPA alkalmazásával a folyamatelvégzések minősége javul, a hibák és hibalehetőségek száma csökken. A monoton és alsóbbrendű feladatok automatizálásával pedig a munkakedv a dolgozók körében javulhat, és energiáikat hasznosabb feladatok elvégzésére összpontosíthatják. A kevesebb hiba és elégedettebb dolgozók által pedig az ügyfelek elégedettsége is nőhet.

Hogyan kezdj neki a folyamatautomatizálásnak?

A robotizált folyamatautomatizálás minden vállalkozásnak, kisebbeknek és nagyobbaknak is rendkívül hasznos lehet, eredményesebbé teheti őket, ezért az alkalmazását mindenképp megéri elkezdeni. Az RPA továbbá azért is jó megoldás, mert nem igényel költséges IT beruházást, a meglévő rendszereket nem szükséges módosítani, sem pedig bővíteni, az adott szoftverrobot működése tökéletesen beilleszthető a vállalat működésébe.

Az RPA bevezetése során először beazonosítani és priorizálni kell az automatizálható folyamatokat, majd egy erre alkalmas szoftver segítségével meghatározni azt az utasítássorozatot, melyet a szoftverrobot fog elvégezni. Szakértő kollégáink a teljes bevezetési és után követési szakaszban magas szakértelemmel és precizitással vezetnek végig az RPA rejtelmein, és segítik elő, hogy minél hamarabb megjelenjenek az alkalmazása során jelentkező előnyök. Ha az alkalmazottak, dolgozók szkeptikusan állnak az automatizáláshoz, esetleg félnek munkájuk elvesztésétől, előnyös lehet, ha fokozatosan vezetjük be az RPA alkalmazását, fokozatosan alkalmazzuk egyre több területen. Valószínűleg rövid időn belül már ők is élvezni fogják a robotizált folyamatautomatizálás előnyeit.

Források: uipath.comenterprisersproject.com/rpa-robotic-process-automation-how-beginenterprisersproject.com/rpa-robotic-process-automation-beginnersselecthub.com

Probieren Sie unsere AI-basierte Sprachanmeldungsanwendung kostenlos aus!

Beschleunigen Sie Ihre Arbeit mit künstlicher Intelligenz! Mit Hilfe von Alrite können Sie ganz einfach ungarische Transkriptionen und Video-Untertitel für diktierte oder bereits aufgezeichnete Audio- und Videomaterialien erstellen. Die Anwendung bietet die Möglichkeit, Dateien zu speichern, Transkriptionen und Bildunterschriften zu bearbeiten und gemeinsam zu nutzen sowie erweiterte Suchoptionen durchzuführen.

Weitere Informationen