A mesterséges intelligencia megváltoztathatja az oktatás jövőjét

2017/ 28/03
A mesterséges intelligenciát már évek óta több területen is sikeresen alkalmazzák: gondoljunk csak a chat-botokra vagy a közösségi oldalak által ajánlott ismerősökre. Mai bejegyzésünkben annak járunk utána, hogy milyen szerepe lehet a mesterséges intelligenciának az oktatás fejlesztésében. 

Kezdetben még sci-fi regények és filmek kelléke volt csupán egy intelligenciával felruházott gép, azonban manapság az egyik legaktuálisabb téma és az informatika egyik meghatározó ága fejlődött ki a mesterséges intelligenciából (MI, vagy angolosan AI) és a gépi tanulásból. A webáruházakban chatbotok és automatikus keresőmotorok segítik a vásárlást, Sirivel és Alexával “beszélgetünk”, az IBM Watson nevű mesterséges intelligenciája pedig legyőzi az embereket a Jeopardy! nevű tévés játékban.

Az élet szinte minden területén találkozunk ezzel a technológiával - hogy lehet, hogy pont egy meghatározó területen, az oktatásban nem használjuk ki az AI adta lehetőségeket? A gyerekek ugyanúgy ülnek az iskolapadokban, mint több száz évvel ezelőtt, ugyanúgy egyetlen tanár útmutatására vannak bízva. Pedig az AI-nak több felhasználási módja lenne az oktatás területén, mint hinnénk. De hogyan?

Az oktatás három aspektusa

Az új ismeretek elsajátításának - ha az iskolai keretek között maradunk - három fő aspektusa van: a tartalom, vagyis a tudásanyag, amelyet át szeretnénk adni a tanulónak, a platform, amelyen keresztül történik az oktatás (ez lehet egy hagyományos osztály vagy akár egy e-learning platform), és az értékelés. Mindhárom területen találkozunk innovációkkal, legyen szó a nyomtatott anyagok digitalizálásáról, az e-learning rendszerekről vagy a számonkérések típusainak egyre színesebb palettájáról.

Azonban a legújabb technológiák adta lehetőségek száma végtelen, és bőven van még hova fejlődnünk ezen a területen.

Hogyan jut szerephez az AI?

Először is nem árt tisztázni: úgy gondoljuk, hogy a hagyományos értelemben vett oktatókra és tanárokra mindig is szükség lesz. Azonban a népesség növekedésének köszönhetően egyre több a tanuló, és egyre nehezebb kiszolgálni a növekvő igényeket. Épp ezért a mesterséges intelligencia célja nem az, hogy leváltsa az emberi erőforrásokat, hanem hogy kiegészítse azokat, így a lehető legjobban kihasználva az ember és az automatizált gépek együttműködését.

Egyénekre szabott oktatóanyagok

Vegyük például az oktatás első alappillérét: a tartalmat. Az általános oktatás egyik globális és aggasztó problémája, hogy csupán egyféle tankönyv, egyféle tananyag érhető el minden diák számára. Azonban kutatások szerint azzal, ha különböző igényű tanulóknak nem ugyanazt, hanem egyéni igényekre szabott oktatóanyagokat biztosítunk, hozzájárulunk a tanuló gyorsabb fejlődéséhez mind intellektuális, mind pszichológiai szinten. Gyorsabban fog új ismereteket elsajátítani, a saját érdeklődésének és szintjének megfelelően haladhat, valamint magabiztosabb is lehet, ha a megfelelő ingerek érik a tanulás során.

Az eddigi legjobb AI a piacon: kipróbáltuk az Amazon Echo-t

Szerencsére már elérhető néhány ilyen megoldás a piacon. Szoftverek, oktató jellegű játékok, egyéni programok segítik a különböző szükségletekkel rendelkező, más-más szinten lévő tanulókat. A Régensnél már mi is foglalkoztunk az oktatás megkönnyítésével: Profity nevű online társasjátékunk a gamification-re építve gazdasági ismereteket tanít az érdeklődőknek. Ezt a típusú oktatást remekül kiegészítené egy mesterséges intelligenciával felruházott gép. A különböző képességű diákok hatékonyabban tudnának egyéni és csoportos feladatokat megoldani a mesterséges intelligencia által kifejlesztett egyéni oktatóanyagok és a tanárok segítségével.

A mesterséges intelligencia és az általa összegyűjtött adatok abban is segíthetnének, hogy új tankönyveket hozzunk létre - ezeket pedig felmérések után rendelhetnénk hozzá egy-egy diákhoz, hogy biztosan a neki megfelelő mennyiségű és minőségű anyagok álljanak rendelkezésére. A mai digitalizált világban akár kis költséggel, elektronikus formában állíthatnánk elő egyéni tananyagok százait.

Az oktatók munkájának kiegészítése

Már létezik olyan mesterséges intelligencia, amelyhez a diákok kérdéseket intézhetnek, és a gép a “legjobb tudása” szerint válaszol nekik (ha belegondolunk, az Amazon Echo is így működik). Olyanok is léteznek, amelyek matematikában, statisztikában vagy épp szövegírásban segítik az oktatók munkáját. Ezzel pedig képesek szilárd alapokat biztosítani a tanulók számára - melyre az oktatók már bátran alapozhatják tananyagaikat, módszertanukat.

Az oktatáson belül az értékelés az a terület, ahol a mesterséges intelligencia a legjobban fejlett és leginkább kihasznált. Kutatások bebizonyították, hogy olyan vizsgáknál, ahol két tanár független értékelése szükséges (azért, hogy a lehető legkevésbé elfogult eredmény szülessen), az egyikük helyettesíthető mesterséges intelligenciával. Az AI szintén képes arra, hogy kielemezze és értékelje a diákok írott vagy szóbeli válaszait, és válaszoljon a felmerülő kérdésekre. A feleletválasztós és kiegészítős teszteknél szintén elegendő az AI a válaszok kiértékeléséhez - így a tanároknak több idejük marad egyénileg segíteni a tanulók előrehaladását.

Azonban korántsem teljes a lista, amelyen az AI jelenleg kiaknázott lehetőségei vannak. Amit még az oktatástól és az AI-től várunk 2020-ig:

  • Virtuális személyi asszisztensek: olyan gépek, amelyek “magántanárként” funkcionálnak a diákok egyedi igényeire fókuszálva
  • A tanulói válaszok kiértékelésének tökéletesítése
  • Mesterséges intelligenciával felruházott virtuális valóság használata az oktatásban
 
 
Szeretné Ön is hasznosítani vállalkozásában a mesterséges intelligenciát? Ismerje meg AI megoldásainkat!
 
 

Az adatok felhasználása

Arról se feledkezzünk meg, hogy azzal, hogy a mesterséges intelligenciát felhasználjuk az oktatásban, rengeteg a tanulókkal kapcsolatos adathoz juthatunk hozzá. Az adatmennyiséget felhasználva pedig saját ismereteinket is elmélyíthetjük az oktatás minőségét tekintve.

Gyakran ütközünk abba a problémába, hogy a formális keretek között kitöltött kérdőívek torz eredményt adnak, hiszen a kutatásban részt vevők nem mernek őszintén válaszolni a feltett kérdésekre. Azonban ha ezt egy intelligens eszköz végzi (a tanulási folyamat közben), a diákok észrevétlenül biztosítanak visszajelzéseket, amelyek segítségével tisztább képet kapunk egyes kurzusok és általában az oktatás helyzetéről. A mesterséges intelligencia használható lenne egy bizonyos kurzus, egy iskola vagy akár egy egész ország szintjén is. Megtudhatnánk, hogy egyes tanulók vagy bizonyos osztályok hogyan fejlődnek, sőt, az egyes tanárok vagy döntéshozók figyelmeztetéseket is kaphatnának, ha valamilyen rendellenesség mutatkozik a teljesítményben.

A hatalmas adattömegeket felhasználva statisztikák készíthetők, és bizonyos korrelációk is megfigyelhetők a tanulók teljesítménye és más faktorok között - olyanok, amelyekre nem is gondoltunk volna. Ezzel pedig még pontosabb, még személyre szabottabb tananyagok válnának elérhetővé.

Az AI és az oktatás - a jövő

Habár sokáig szinte hihetetlen volt, hogy pl. chatbotok helyettesíthetik az embert, mára egyre népszerűbbé és mindennapi életünk részévé válik a mesterséges intelligencia. A kérdés azonban még mindig adott: vajon kiegészítheti-e a mesterséges intelligencia a tanárok munkáját? Vagy a tanár és diák közti kapcsolat ennél személyesebb, és egy gép nem adhatja vissza az élményt? Akárhogy is, rengeteg ismeretlen terület és fejlesztés lehetősége vár ránk e téren - reméljük, hamarosan választ kapunk ezekre a kérdésekre.

 

Forrás: Forbes, The Next Web, Venture Beat

Probieren Sie unsere AI-basierte Sprachanmeldungsanwendung kostenlos aus!

Beschleunigen Sie Ihre Arbeit mit künstlicher Intelligenz! Mit Hilfe von Alrite können Sie ganz einfach ungarische Transkriptionen und Video-Untertitel für diktierte oder bereits aufgezeichnete Audio- und Videomaterialien erstellen. Die Anwendung bietet die Möglichkeit, Dateien zu speichern, Transkriptionen und Bildunterschriften zu bearbeiten und gemeinsam zu nutzen sowie erweiterte Suchoptionen durchzuführen.

Weitere Informationen