A Cloud Hosting fejlődése: Az elosztott rendszerektől az AWS-ig és azon túl

2023/ 25/09

A legújabb blogbejegyzésünkben betekintést nyújtunk a felhőalapú tárhelyszolgáltatások lenyűgöző fejlődéstörténetébe, melynek gyökerei az 1950-es évekbe nyúlnak vissza. A számítástechnikai szolgáltatások bérbeadásának koncepciója egykor elképzelhetetlennek tűnt, de a modern technológia forradalma révén valósággá vált. Az alapoktól kezdve vizsgáljuk meg, hogyan játszottak kulcsszerepet a mainframe-ek és az elosztott rendszerek a számítógépek teljesítményének növelésében, és miért vált szükségessé a klaszteres számítástechnika megjelenése, mint költséghatékony alternatíva. A felhőalapú tárhelyszolgáltatások útja lenyűgöző, és érdemes megérteni annak hátterét és fejlődését.

A felhőalapú tárhelyszolgáltatás hosszú utat tett meg az 1950-es évekbeli kezdetek óta. A számítástechnikai szolgáltatások bérbeadásának koncepciója akkoriban álomnak tűnt, de a modern technológiák megjelenésével valósággá vált. Az elosztott rendszerek, például a mainframe-ek, döntő szerepet játszottak a számítógépek feldolgozási képességeinek növelésében. Ezek azonban drágák voltak, ami a klaszteres számítástechnika mint költséghatékonyabb alternatíva megjelenéséhez vezetett. Ezután következett a grid computing, amely a különböző helyekről származó rendszerek összekapcsolásával áttörte a földrajzi korlátokat. A virtualizáció lett a felhőalapú számítástechnika kulcstechnológiája, amely lehetővé tette több példány egyidejű futtatását. Az olyan felhőszolgáltatások, mint az AWS, a Microsoft Azure és a Google Cloud megjelenésével a felhőinfrastruktúra elérhetőbbé és skálázhatóbbá vált. A fogyasztói és üzleti felhasználás növekedésével a világ tanúja lett annak, hogy a hagyományos, helyhez kötött infrastruktúráról a felhőre váltottak. A felhőalapú tárhelyek fejlődése továbbra is átformálja a számítási és adattárolási módokat.

A felhőalapú számítástechnika kezdeti napjai

A felhőalapú számítástechnika kezdete a kísérletezés, az innováció és a sok próba és hiba időszaka volt. A számítástechnikai szolgáltatások bérbeadásának koncepciója forradalmi volt, és mindenki be akart szállni az akcióba.

De tegyünk egy lépést hátrafelé, és nézzük meg, hogyan jutottunk idáig. Minden az elosztott rendszerekkel és hűséges társaikkal, a mainframe-ekkel kezdődött. Ezek a nagy teljesítményű gépek voltak a nagy mennyiségű adat és a hatalmas input-output műveletek kezelésére alkalmasak. A számítástechnikai világ szuperhősei voltak, megbízhatóak és gyakorlatilag legyőzhetetlenek. De természetesen komoly költséggel jártak.

Jöjjön a klaszteres számítástechnika, a számítástechnikai világ lázadói. Ezek a nagyszámítógépek olcsóbb alternatívái voltak, de ugyanolyan nagy számítások elvégzésére voltak képesek. A nagy sávszélességű hálózatokkal, amelyek a klaszter minden egyes gépét összekötötték.

Volt azonban még egy probléma - a földrajzi korlátok. Itt lépett be a grid computing, hogy megmentse a helyzetet. A különböző szervezetek különböző rendszereit az interneten keresztül heterogén csomópontokból álló, zökkenőmentes rácsba kapcsolta össze. De ahogy nőtt a csomópontok közötti távolság, úgy nőttek a nagy sávszélességű kapcsolat alacsony elérhetőségével és más hálózati problémákkal kapcsolatos problémák is.

Aztán jött a virtualizáció, a felhőalapú számítástechnika kulcsa. Ez lehetővé tette egy virtuális réteg létrehozását a hardver fölött, ami lehetővé tette több példány egyidejű futtatását. Ez a technológia teremtette meg az alapját az olyan jelentős felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásoknak, mint az Amazon EC2 és a VMware vCloud.

Elosztott rendszerek: Mainframes

Gyakran a számítástechnika óriásaként emlegetett mainframe-ek kulcsszerepet játszottak az elosztott rendszerek fejlődésében. A 20. század közepén megjelent nagy teljesítményű gépek központi szerepet játszottak a nagy szervezetek adatfeldolgozásában. A mainframe-ek robosztusságukról és megbízhatóságukról voltak ismertek, és olyan kritikus feladatokat láttak el, mint a tranzakciófeldolgozás, az adatbázis-kezelés és az összetett számítások. Ugyanakkor magas költséggel jártak, ami csak a tőkeerős vállalatok számára tette őket elérhetővé. Ez a költségtényező költséghatékonyabb alternatívák keresésére késztetett, ami a fürtözött számítástechnikai megoldások kifejlesztéséhez vezetett, és végül megnyitotta az utat a felhőalapú szolgáltatások előtt, amelyekre ma támaszkodunk. Bár a mainframe-ek fejlődtek és új réseket találtak, történelmi jelentőségük az elosztott rendszerek területén tagadhatatlan.

A felhőalapú számítástechnika kezdetei az 1950-es évekre vezethetők vissza, amikor először jelent meg a számítástechnikai szolgáltatások bérlésének koncepciója. Ez egy olyan átalakító út kezdetét jelentette, amely megváltoztatta a vállalkozások működését és a technológiafogyasztás módját. 

Az elosztott rendszerek, különösen a mainframe-ek, jelentős szerepet játszottak a felhőszolgáltatás fejlődésében. A mainframe-ek, ezek a nagy teljesítményű és rendkívül megbízható számítógépek hatalmas mennyiségű adat kezelésére és összetett műveletek elvégzésére voltak képesek. Azonban magas árcédulával jártak, ami sok szervezet számára elérhetetlenné tette őket. A költségek csökkentése érdekében tehát alternatív megoldásra volt szükség.

Cluster Computing: A Mainframe-ek alternatívája

Az 1980-as években a klaszteres számítástechnika fényes páncélú lovagként jelent meg a színen, költséghatékony megoldást kínálva a nagyszámítógépek drága világára. Ahelyett, hogy egyetlen monolitikus gépre támaszkodtak volna, a klaszterszámítás több gépet kapcsolt össze egy nagy sávszélességű hálózaton keresztül. Ez nemcsak a költségeket csökkentette jelentősen, hanem megőrizte a nagy számítások elvégzésének képességét is.

De nem állt meg itt. A klaszteres számítástechnikának volt még egy trükk a tarsolyában. Ennek az alternatívának az volt a szépsége, hogy szükség esetén könnyen hozzá lehetett adni új csomópontokat a fürthöz. Több feldolgozási teljesítményre van szüksége? Csak csatlakoztasson egy újabb gépet. Nem kell bankot robbantani vagy elavult technológiára támaszkodni.

Természetesen még mindig volt néhány földrajzi korlátozás, amellyel meg kellett küzdeni. De nem kell félni, a grid computing koncepciója hamarosan megjelent, hogy megoldja ezt a problémát. És ezzel megteremtődött a színpad a felhőalapú számítástechnika, a grid computing valódi utódjának megszületéséhez.

Grid Computing: A földrajzi korlátozások leküzdése

Az 1990-es években a grid computing megjelenése forradalmasította a szervezetek számítástechnikai megközelítését. A grid-számítástechnika lehetővé tette, hogy a különböző földrajzi helyeken lévő rendszereket az interneten keresztül összekapcsolják, heterogén csomópontokból álló hálózatot hozva létre. Ez azt jelentette, hogy a szervezetek különböző helyszíneken lévő számítástechnikai erőforrásokat használhattak fel, növelve ezzel képességeiket és rugalmasságukat.

Azonban mint minden új technológiának, a grid computingnak is megvoltak a maga kihívásai. Az egyik fő probléma a csomópontok közötti nagy sávszélességű kapcsolat rendelkezésre állása volt. Ahogy nőtt a csomópontok közötti távolság, úgy romlott a hálózati teljesítmény, ami lassabb adatátvitelt és megnövekedett késleltetést eredményezett. Ez jelentősen hátráltatta a grid computing széles körű elterjedését.

A technológia szépsége, hogy soha nem áll meg a fejlődésben. Mivel a grid computing szembesült ezekkel a kihívásokkal, előkészítette az utat a felhőalapú számítástechnika megszületéséhez. A felhőalapú számítástechnika a grid computing utódjaként jelent meg, és elődje számos korlátját kezelte.

Virtualizáció: A felhőalapú számítástechnika kulcsa

A virtualizáció a felhőalapú számítástechnika kulcsa. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyidejűleg több példányt futtassanak egyetlen hardverrendszeren, a hardver fölött egy virtuális réteget létrehozva. Ez a technológia képezi az alapját az olyan jelentős felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásoknak, mint az Amazon EC2 és a VMware vCloud.

A virtualizációval a szervezetek optimalizálhatják hardveres erőforrásaikat azáltal, hogy több virtuális gépet konszolidálnak egyetlen fizikai szerveren. Ez jobb hatékonyságot és költségmegtakarítást eredményez. A virtualizáció emellett egyszerű skálázhatóságot tesz lehetővé, mivel az új virtuális gépek gyorsan, további fizikai hardverek nélkül is rendelkezésre bocsáthatók.

A hardveres virtualizáció mellett a felhőalapú számítástechnika a szoftveres virtualizációt is alkalmazza, amely lehetővé teszi az alkalmazások virtualizált operációs rendszereken történő futtatását. Ez tovább növeli a rugalmasságot, mivel a szoftverek könnyen telepíthetők és kezelhetők különböző virtuális gépeken.

A virtualizáció nemcsak a számítástechnikai erőforrások felhasználásának módját forradalmasította, hanem megnyitotta az utat a felhőszolgáltatások széles körű elterjedése előtt is. Ez volt az a kulcsfontosságú technológia, amely lehetővé tette a skálázható, igény szerinti és költséghatékony felhőinfrastruktúrák létrehozását.

A felhőszolgáltatások felemelkedése

A 2000-es évek elején a felhőszolgáltatások kezdtek népszerűvé válni, mivel a fogyasztók kezdték elfogadni az általuk kínált kényelmet és elérhetőséget. Az olyan szolgáltatások, mint a Dropbox, a Google Drive és az iCloud felváltották az USB-pálcikák magunkkal hurcolását és a fájlok e-mailben történő elküldését biztonsági mentés céljából. Ez egy friss levegővétel volt, és az emberek nem tudtak betelni vele. A felhőkből záporoztak a tárhelyek, és mindenki boldog volt.

Nem sokkal később a vállalkozások is felugrottak a felhő szekérre. A 2008-as pénzügyi válságot követő költségtudatosság miatt a szervezetek a felhőszolgáltatásokban a drága privát infrastruktúra életképes alternatíváját látták. Ráadásul a felhőszolgáltatások igény szerinti jellege azt jelentette, hogy a csapatok hosszú, bürokratikus jóváhagyási folyamatok nélkül hozhattak létre felhőkörnyezeteket. 

De nem csak a kisvállalkozások látták meg a felhőszolgáltatások értékét. Még a nagyvállalatok is látták a vonzerőt. A pay-as-you-go modell lehetővé tette a csapatok számára, hogy felhőkörnyezeteket hozzanak létre a saját részlegük költségvetésének felhasználásával, elkerülve ezzel a hosszadalmas tőkejóváhagyási folyamatokat. Olyan volt, mintha valaki más pénzével játszanánk, csak éppen legálisan!

A felhőszolgáltatások térhódítását tehát a fogyasztók és a vállalkozások egyaránt ösztönözték. A számítástechnika új korszakát hozta el, ahol a határ a csillagos ég, a felhők pedig mindig ott voltak, hogy támogassanak minket. Szerencsére ezeket a felhős napokat valóban élvezhettük.

Az AWS és a felhőinfrastruktúra születése

A felhőinfrastruktúra születése az Amazon Web Services (AWS) és a harmadik fél kiskereskedők számára létrehozott piactér megjelenésének tulajdonítható. Még 2006-ban az AWS kiadta az S3 tárolórendszerét és az EC2 számítási szolgáltatást, megvalósítva a kihasználatlan kapacitást a vásárlási csúcsidőszakokon kívül. Ez fordulópontot jelentett a felhőalapú számítástechnikai iparágban.

Az AWS nyomdokaiba lépve a Microsoft és a Google 2008-ban mutatta be felhőszolgáltatásait az Azure és a Google App Engine segítségével. Nagyjából ugyanebben az időben a NASA kiadta a Nebula platformot, amelyből végül az OpenStack fejlődött ki. A Google a Google Apps csomag 2007-es bevezetésével a Software-as-a-Service (SaaS) területére is belépett, míg az Apple 2009-ben az iWorkkal próbálkozott az online dokumentummegosztással és -szerkesztéssel. A Microsoft 2011-ben csatlakozott a SaaS-piachoz az Office 365 bevezetésével.

Ahogy a virtualizáció egyre nagyobb teret nyert a vállalati adatközpontokban, a szervezetek a számítási példányokat kihasználva távoli katasztrófa-helyreállítási környezeteket hoztak létre a dedikált másodlagos létesítményekhez képest töredék áron.

A 2010-es években a felhőalapú számítástechnika fejlődött, mivel a 2008-as pénzügyi válságból kilábaló, költségtudatos vállalkozások a tőkeigényes magáninfrastruktúra alternatíváit keresték. A felhőszolgáltatások "pay-as-you-go" kényelme a nagyvállalatokon belüli alulról felfelé történő elfogadást ösztönözte, lehetővé téve a csapatok számára, hogy a hosszadalmas tőkejóváhagyási folyamatok nélkül változtassanak a helyzeten.

Fogyasztói elfogadás és SaaS termékek

Ami a felhőszolgáltatások fogyasztói elfogadását illeti, az olyan vállalatok, mint a Dropbox, a Google Drive, az iCloud és más fájltároló termékek utat törtek maguknak. Elmúltak az e-mail csatolmányok és a fájlmegosztásra szolgáló USB-pálcikák. Az emberek elfogadták a fájlok felhőben való tárolásának kényelmét és hozzáférhetőségét. Olyan volt, mintha saját virtuális tárolóegységünk lenne, amelyhez bárhonnan hozzáférhetünk.

De nem csak a fogyasztók voltak a felhőforradalom haszonélvezői. A vállalkozások is hamarosan felismerték a felhőszolgáltatásokban rejlő lehetőségeket. A csomagolt SaaS biztonsági mentési termékek népszerűvé váltak, amelyek off-site megoldást kínáltak az adatok tárolására és archiválására. Azok számára pedig, akik költséghatékonyabb katasztrófa-helyreállítási lehetőséget kerestek, az olyan olcsó IaaS-tárolási szolgáltatások, mint az Amazon S3 és a Microsoft Azure Storage változást hoztak.

A virtualizáció elterjedésével a vállalati adatközpontokban a vállalkozások elkezdték kihasználni a felhőalapú számítási példányokat távoli katasztrófa-helyreállítási környezetek létrehozásához. A dedikált másodlagos létesítményekhez képest a költségmegtakarítás csillagászati volt. Ráadásul a felhőszolgáltatások pay-as-you-go modellje lehetővé tette a csapatok számára, hogy felhőkörnyezeteket hozzanak létre a saját részlegük költségvetéséből, megkerülve a hosszadalmas tőkejóváhagyási folyamatokat.

Üzleti elfogadás és a felhőre való áttérés

A felhőalapú számítástechnika nem csak egy divatos kifejezés; az erőforrások optimalizálására és a költségek csökkentésére törekvő vállalkozások számára a játék megváltoztatását jelenti. A felhőalapú számítástechnikára való áttérés figyelemre méltó volt, és az évek során jelentősen megnőtt az üzleti alkalmazásra való áttérés. 

Az egyik legfontosabb tényező, amely az üzleti alkalmazást ösztönzi, a felhőszolgáltatások költséghatékonysága. Ahelyett, hogy nagy összegeket fektetnének be a hagyományos, helyhez kötött infrastruktúrába, a vállalkozások ma már igény szerint bérelhetnek számítástechnikai erőforrásokat, így igényeiknek megfelelően növelhetik vagy csökkenthetik a kapacitásaikat. Ez a "pay-as-you-go" modell kiküszöböli a tőkebefektetések és a bonyolult telepítési folyamatok szükségességét, így minden méretű vállalkozás számára vonzó megoldást jelent.

Az üzleti bevezetés másik hajtóereje a felhőalapú számítástechnika által kínált nagyobb rugalmasság és agilitás. A felhőszolgáltatások segítségével a vállalkozások gyorsan létrehozhatnak és telepíthetnek felhőkörnyezeteket, lehetővé téve a csapatok számára a közös és hatékony munkavégzést. Ez a rugalmasság lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy alkalmazkodjanak a változó piaci igényekhez és gyorsabb ütemben újítsanak, ami versenyelőnyhöz juttatja őket.

Emellett a felhőalapú számítástechnika a hagyományos infrastruktúrához képest magasabb szintű biztonságot és megbízhatóságot kínál. A felhőszolgáltatók robusztus biztonsági intézkedéseket alkalmaznak az adatok védelme és az üzletmenet folyamatosságának biztosítása érdekében. Az adatok replikálásának és a távoli katasztrófa-helyreállítási környezetek létrehozásának lehetőségével pedig a költségek töredékéért a vállalkozások megvédhetik kritikus adataikat és műveleteiket.

Összefoglalva, a felhőinfrastruktúra fejlődése átalakította a számítástechnikához való hozzáállásunkat. A mainframe-ek kezdeti napjaitól az AWS születéséig és más felhőszolgáltatások megjelenéséig a felhő a digitális tájképünk szerves részévé vált. A vállalkozások és a fogyasztók egyaránt elfogadták a felhőalapú számítástechnika előnyeit, például a skálázhatóságot, a rugalmasságot és a költséghatékonyságot. A technológia folyamatos fejlődésével a felhőalapú számítástechnika további fejlődésére és a számítástechnika jövőjének alakítására számíthatunk.

Probieren Sie unsere AI-basierte Sprachanmeldungsanwendung kostenlos aus!

Beschleunigen Sie Ihre Arbeit mit künstlicher Intelligenz! Mit Hilfe von Alrite können Sie ganz einfach ungarische Transkriptionen und Video-Untertitel für diktierte oder bereits aufgezeichnete Audio- und Videomaterialien erstellen. Die Anwendung bietet die Möglichkeit, Dateien zu speichern, Transkriptionen und Bildunterschriften zu bearbeiten und gemeinsam zu nutzen sowie erweiterte Suchoptionen durchzuführen.

Weitere Informationen