10 dolog, amit még ma megtehet az AWS költségek csökkentése érdekében

2023/ 06/11

Az AWS szolgáltatásainak és árazási lehetőségeinek széles skálája rugalmasságot biztosít a költségek hatékony kezeléséhez, miközben az üzleti igényeinek megfelelő teljesítményt és kapacitást biztosít. Míg az AWS költségoptimalizálásának alapvető folyamata ugyanaz marad - az AWS költségeinek és használatának nyomon követése, az adatok elemzése a megtakarítások megtalálása érdekében, a megtakarítások megvalósítására irányuló intézkedések meghozatala; ebben a blogban a felhasználói igények változásával kapcsolatos költségcsökkentés taktikusabb megközelítését fogom alkalmazni.

Mielőtt bármilyen költségcsökkentő intézkedést hozna, tájékozódjon az Ön által igénybe vett AWS-szolgáltatások költségeiről. Az AWS Free Tier lehetőséget biztosít az ügyfelek számára az AWS-szolgáltatások ingyenes felfedezésére és kipróbálására az egyes szolgáltatásokra meghatározott határértékekig.

Ezután az AWS Cost Explorer segítségével megtekintheti és elemezheti az AWS költségeit és felhasználását. Az eszköz által kínált alapértelmezett jelentések segítségével megtekintheti a költségeket és a fogyasztást erőforrásszinten (EC2-példány azonosító) vagy magasabb szinten (AWS-fiókok, AWS-szolgáltatások). A "Havi költségek összekapcsolt fiókok szerint" jelentés segítségével kezdje azzal, hogy meghatározza, mely fiókok jelentik a kiadásai fő forrását. Ezután határozza meg, hogy mely szolgáltatások járulnak hozzá leginkább e számlák kiadásaihoz. Ehhez a "Havi költségek szolgáltatásonkénti bontásban jelentés" használható. A szűréshez és annak meghatározásához, hogy mely erőforrások a legdrágábbak, használja az óránkénti és erőforrásszintű részletezettséget és címkéket.

10 praktikus tipp az AWS költségek csökkentéséhez

Most pedig nézzünk át tíz stratégiai intézkedést, amelyet már most megtehet az AWS-költségei csökkentése érdekében a már elérhető AWS-eszközök és -szolgáltatások felhasználásával.

1. Az alacsony kihasználtságú Amazon EC2 példányok azonosítása és a költségek csökkentése leállítással vagy méretcsökkentéssel

Az AWS Cost Explorer erőforrás-optimalizálás használatával jelentést kaphat azokról az EC2-példányokról, amelyek üresen állnak vagy alacsony kihasználtságúak. A költségeket csökkentheti ezen példányok leállításával vagy leépítésével. Az AWS Instance Scheduler segítségével automatikusan leállíthatja a példányokat. Használja az AWS Operations Conductor-t az EC2-példányok automatikus átméretezéséhez (a Cost Explorer ajánlásai alapján készült jelentés alapján). Az AWS Compute Optimizer használatával a példánycsaládon belüli leépítésen túl a példánytípusokra vonatkozó ajánlásokat is megnézheti. Ajánlásokat ad a méretcsökkentésre a példánycsaládokon belül vagy azokon belül, a teljesítményszűk keresztmetszetek megszüntetésére, valamint ajánlásokat ad az automatikus skálázási csoport részét képező EC2-példányokra.

2. Az alacsony kihasználtságú Amazon EBS kötetek azonosítása és a költségek csökkentése snapshotok készítésével, majd törlésével

Azok az EBS kötetek, amelyek 7 napon keresztül nagyon alacsony aktivitást mutatnak (kevesebb mint 1 IOPS/nap), azt jelzik, hogy valószínűleg nincsenek használatban. Azonosítsa ezeket a köteteket a Trusted Advisor Underutilized Amazon EBS Volumes Check (Kihasználatlan Amazon EBS kötetek ellenőrzése) segítségével. A költségek csökkentése érdekében először készítsen pillanatfelvételt a kötetről (arra az esetre, ha később szüksége lenne rá), majd törölje ezeket a köteteket. A pillanatfelvételek létrehozását automatizálhatja az Amazon Data Lifecycle Manager segítségével.

3. Az Amazon S3 használatának elemzése és a költségek csökkentése az alacsonyabb költségű tárolási szintek kihasználásával

Az S3 Analytics segítségével elemezze az objektumadathalmaz tárolási hozzáférési mintáit 30 napig vagy annál hosszabb ideig. Ajánlásokat tesz arra vonatkozóan, hogy hol lehet kihasználni az S3 ritkán hozzáférhető (S3 IA) szolgáltatásait a költségek csökkentése érdekében. Az életciklus-irányelvek segítségével automatizálhatja ezen objektumok alacsonyabb költségű tárolási szintre történő áthelyezését. Alternatívaként használhatja az S3 Intelligent-Tieringet is, amely automatikusan elemzi és a megfelelő tárolási szintre helyezi át az objektumokat.

4. Az alacsony kihasználtságú Amazon RDS, Amazon Redshift példányok azonosítása és a költségek csökkentése leállítással (RDS) és szüneteltetéssel (Redshift).

Használja a Trusted Advisor Amazon RDS Idle DB instances ellenőrzését, hogy azonosítsa azokat a DB példányokat, amelyekhez az elmúlt 7 napban nem volt kapcsolat. A Redshift esetében használja a Trusted Advisor Underutilized Redshift clusters (Kihasználatlan Redshift fürtök) ellenőrzést, hogy azonosítsa azokat a fürtöket, amelyekhez az elmúlt 7 napban nem volt kapcsolat, és az elmúlt 7 nap 99%-ában 5%-nál kisebb volt a fürtök átlagos CPU-kihasználtsága.

5. Az Amazon DynamoDB használatának elemzése és a költségek csökkentése az automatikus skálázás vagy az igény szerinti működés kihasználásával

Elemezze a DynamoDB használatát a ConsumedReadCapacityUnits és a ConsumedWriteCapacityUnits megfigyelésével a CloudWatchban. A DynamoDB tábla automatikus skálázásához (ki- és bekapcsolásához) használja az AutoScaling funkciót. Alternatívaként használhatja az on-demand opciót is. Ez az opció lehetővé teszi, hogy kérésenként fizessen az olvasási és írási kérésekért, így csak azért fizet, amit használ, így könnyen egyensúlyba hozhatja a költségeket és a teljesítményt.

6. Hálózatok felülvizsgálata és a költségek csökkentése az üres terheléselosztók törlésével

A Trusted Advisor Idle Load Balancers ellenőrzéssel jelentést kaphat azokról a terheléselosztókról, amelyek RequestCount értéke 100-nál kevesebb volt az elmúlt 7 napban. Ha az EC2-ről a nyilvános internetre történő adatátvitel jelentős költséget jelent, fontolja meg az Amazon CloudFront használatát. Az Amazon CloudFront tartalomszolgáltató hálózat (CDN) segítségével bármilyen kép, videó vagy statikus webes tartalom gyorsítótárba helyezhető az AWS szélein világszerte. A CloudFront kiküszöböli a kapacitás túlbiztosításának szükségességét az esetleges forgalmi csúcsok kiszolgálása érdekében.

7. Amazon EC2 Spot Instances használata az EC2 költségek csökkentésére

Ha a munkaterhelés hibatűrő, a Spot példányok használatával akár 90%-kal csökkentheti a költségeket. Tipikus munkaterhelési példák közé tartoznak a nagy adatok, a konténeres munkaterhelések, a CI/CD, a webszerverek, a nagy teljesítményű számítások (HPC) és más tesztelési és fejlesztési munkaterhelések. Az EC2 Auto Scaling használatával On-Demand és Spot példányokat is indíthat egy célkapacitás elérése érdekében. Az Auto Scaling automatikusan gondoskodik a Spot példányok igényléséről, és megpróbálja fenntartani a célkapacitást akkor is, ha a Spot példányok megszakadnak. A Spot instance-ról többet megtudhat a 2019-es re:Invent ülés megtekintésével.

8. Az EC2 AutoScaling Groups konfigurációjának áttekintése és módosítása

Az EC2 Autoscaling csoport lehetővé teszi, hogy az EC2-flotta igény szerint bővüljön vagy csökkenjen. Elemezze az eredményt, hogy lássa, lehet-e a skálázási házirendet úgy hangolni, hogy kevésbé agresszívan adjon hozzá példányokat. Tekintse át a beállításokat is, hogy megnézze, csökkenthető-e a minimum, hogy a végfelhasználói kéréseket kisebb flottamérettel, de ki lehessen szolgálni.

9. A Reserved Instances (RI) használata az RDS, Redshift, ElastiCache és Elasticsearch költségek csökkentésére

Használjon egyéves, előleg nélküli RI-ket, hogy akár 42%-os kedvezményt kapjon az On-Demand árazáshoz képest. Használja az AWS Cost Explorer RI-vásárlási ajánlásaiban szereplő ajánlásokat, amelyek az Ön RDS-, Redshift-, ElastiCache- és Elasticsearch-használatán alapulnak. Győződjön meg róla, hogy a paramétereket egy évre állítja be, előleg nélkül. Ez egyéves elkötelezettséget igényel, de a nyereségességi pont jellemzően hét-kilenc hónap.

10. Használja a Compute Savings Plans-t az EC2, Fargate és Lambda költségek csökkentésére.

A Compute Savings Plans automatikusan vonatkozik az EC2 példányok használatára, függetlenül a példánycsaládtól, mérettől, AZ-tól, régiótól, operációs rendszertől vagy bérleti szerződéstől, valamint a Fargate és Lambda használatára is. Az egyéves, előleg nélküli Compute Savings Plans használatával akár 54%-os kedvezményt kaphat az On-Demand árazáshoz képest. Használja az AWS Cost Explorerben megadott ajánlásokat, és győződjön meg arról, hogy a Compute, egyéves, előleg nélküli opciókat választotta. A Savings Plan megoldásra való regisztrációt követően a számítási felhasználás automatikusan a kedvezményes árakkal kerül felszámításra. A kötelezettségvállaláson túli használatot a normál On Demand-díjakkal számoljuk fel.

 

Ezzel a 10 lépéssel költségeket takaríthat meg az EC2, Fargate, Lambda, EBS, S3, ELB, RDS, Redshift, DynamoDB, ElastiCache és Elasticsearch esetében. Javaslom, hogy állítson be költségvetést az AWS Budgets segítségével, így értesítést kap, ha a költségek és a felhasználás változik. A Budgets segítségével riasztást állíthat be az előre jelzett költségekre is (a tényleges költségeken kívül). Ez lehetőséget ad arra, hogy megelőzze a problémát, és proaktívan csökkentse a költségeket.

Segítünk Önnek, kérjük forduljon hozzánk, ha további segítségre van szüksége AWS környezetének optimalizálásához.

Probieren Sie unsere AI-basierte Sprachanmeldungsanwendung kostenlos aus!

Beschleunigen Sie Ihre Arbeit mit künstlicher Intelligenz! Mit Hilfe von Alrite können Sie ganz einfach ungarische Transkriptionen und Video-Untertitel für diktierte oder bereits aufgezeichnete Audio- und Videomaterialien erstellen. Die Anwendung bietet die Möglichkeit, Dateien zu speichern, Transkriptionen und Bildunterschriften zu bearbeiten und gemeinsam zu nutzen sowie erweiterte Suchoptionen durchzuführen.

Weitere Informationen