Így teremthetsz üzleti értéket első mesterséges intelligencia projekteddel

2019/ 23/07
A mesterséges intelligencia számtalan változatos módon juttathatja hozzá vállalkozásodat a kívánt versenyelőnyhöz. Ebben a cikkünkben segítséget szeretnénk nyújtani az AI pilot projekt előtt állóknak.

Sokan említik a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket a versenyhelyzet javítására és vállalati értékek teremtésére. Azonban a gyakorlatban közel sem egyszerű úgy pilot szakaszba lépni egy AI projekttel, hogy az a vállalkozás egészére jótékony hatással legyen és illeszkedjen a vállalati stratégiához és kultúrához is.

Ezért többszöri megalapozatlan próbálkozás helyett a vállalkozásoknak olyan megközelítést kell alkalmazniuk, amely lépésről lépésre fogalmazza meg a projekt hosszú távú előnyeit. Ennek a megközelítésnek az elsajátításához szeretnénk most megosztani néhány tanácsot.

Hogyan kezdj bele az első mesterséges intelligencia projektedbe?

Ismerd fel az automatizálható feladatokat

Mindenek előtt fel kell mérni, hogy mely tevékenységeket lehet és melyeket nem lehet megoldani, vagy megkönnyíteni mesterséges intelligenciával. Így könnyebb azonosítani azokat az automatizálásra alkalmas területeket, ahol a céged valódi üzleti értéket teremt, vagyis ahol a mesterséges intelligencia a stratégia és az üzleti sikerek szerves részét képezheti. Adott pozíciók teljes mértékű helyettesítése helyett célszerűbb olyan ismétlődő feladatokat és részfeladatokat keresni, amelyek részleges automatizálásával gyorsulhat az adott tevékenység végrehajtása, így növelve a hatékonyságot.

Helyezd üzleti kontextusba

Az elsődlegesen automatizálandó feladatkörök kijelölése után fontos, hogy vállalatod egyedi üzleti pozíciója szerint értelmezd az AI technológiát és emellett szem előtt tartsd a cég sikereiben érintettek elvárásait is. A kiválasztott AI technológiának lényegében az üzleti stratégia részét kell képeznie. Ehhez szükségszerűen ki kell jelölni egy vezetőt, aki egyesíti a cég mesterséges intelligencia érdekeit és segít a különböző részlegeknek az átállásban. A kívánt AI megoldások legmagasabb fokú kihasználásához a szükséges technológia mellett egy olyan személyre van szükség, aki levezényli az integrációt.

Állíts fel fontossági sorrendet

A különböző felek érdekeit képviselő területek azonosítása és a technológia üzleti környezetben történő értelmezése után érdemes a legnagyobb potenciális érték alapján rangsorolni a lehetőségeket. Megfelelően átfogó rálátással kiválaszthatóak az elsődleges kezdeményezések, így céged abba a pilot projektbe kezdhet bele, amely a legtöbb értéket adja a vállalkozásnak.

Hogyan lehet sikeresen tovább haladni az AI pilot projekt kiválasztása után?

  • Eredmények, határidők és költségvetés meghatározása
    Minden projekt sikerének titka a különböző célok (eredmények, határidők és költségvetés) világos meghatározásában rejlik. Ezeket érdemes már első körben úgy megfogalmazni, hogy reálisak és mérhetőek legyenek, mivel csak így teremthetnek látható üzleti értéket.
  • Csapat összeállítása
    Mint már korábban említettük, az egész projekt jövője múlhat azon, hogy mennyire sikerül alkalmas személyt találni a vállalat AI vezetői pozíciójára. Az ő feladata lesz a kijelölt AI csapat vezetése, amely a szervezet különböző egységein átnyúló tevékenységeivel mozdítja majd elő a mesterséges intelligencia bevezetését.
  • Megvalósíthatósági tanulmány elkészítése
    A kívánt célok szem előtt tartása mellett legalább ugyanennyire fontos előre mérlegelni a projekt megvalósíthatóságát. Mielőtt belekezdenél egy olyan projektbe, amely a technológia jelenlegi fejlettségi szintje mellett nem kivitelezhető, tanácsos összeállítani egy technikai csapatot, akik az elérhető technológiák és adatok függvényében megvizsgálják a kitűzött célok megvalósíthatóságát.
  • Adatok gyűjtése és feldolgozása
    Egy mesterséges intelligencia bevezetése csak akkor lehetséges, ha rendelkezésre áll egy megfelelően felépített adatbázis. Éppen ezért kimagaslóan fontos az adatmérnökök munkája; ők gyűjtik és rendezik össze, valamint azonosítják az adatokat. Mindemellett felmérik azok hasznosságát és szemetességét is. Az így kezelt adatok a bevezetni kívánt AI elemi részét képezik majd.
  • AI stratégia kialakítása
    Bár egy modern vállalkozás sikere azon múlik, hogy milyen mértékben tudja hasznosítani korunk AI megoldásait, fontos hangsúlyt fektetni a mesterséges intelligencia projektek mindennapi munkafolyamatokba való beépítésére is. Ugyanis így teremhet az AI valódi üzleti értéket, amely nem csak rövid, hanem hosszú távon is képviseli a cég érdekeit. A bevezetéshez elengedhetetlen, hogy a vállalat kezelni tudja az adoptálással járó kihívásokat. A folyamat részeként össze kell egyeztetni az AI kezdeményezéseket a vállalati stratégiával. Az így kialakított új stratégiában a mesterséges intelligencia lehetőségek alapján értelmeződhet újra a vállalat egésze.

+1. Kommunikáció és képzések biztosítása a teljes folyamat alatt
Mivel az integráció legnagyobb kihívását - a technológia mellett - általában az emberek jelentik, külön figyelmet kell szentelni a személyzet képzésére. Ha a mesterséges intelligencia több munkakört is átalakít, érdemes AI szakértőket megbízni, akik személyesen segíthetik elő a változás zökkenőmentességét. A bevezetés során folyamatos képzésre van szükség, amelyet ha a hierarchia tetején kezdünk, biztosítható az információ megfelelő irányú áramlása, így a vállalat egészében elterjedve letisztult AI stratégia alakulhat ki.
A képzések mellett ugyancsak magas fontossággal bír, hogy biztosítsuk a szervezetben a hatékony kommunikációt, amely segít a mesterséges intelligencia által bekövetkező változások elfogadásában. Az embereket a technológia elé helyező szemléletmód követésével remekül építhetünk ki bizalmat a szervezet dolgozóiban. Az automatizáció által okozott félelmek könnyedén kezelhetők, ha tisztázzuk a technológia nyújtotta előnyöket és eredményeket, továbbá folyamatosan kommunikáljuk az átállással járó változásokat.

Hogyan garantálhatod első mesterséges intelligencia projekted sikerességét?

Kezdj kicsiben

Egy, a cég egészére kiható mesterséges intelligencia bevezetésének sikerességéhez érdemes egy kisebb “próba/pilot” projekttel kezdeni. Nagy mértékben nőhet a fő projekt kivitelezésének esélye, ha első körben egy olyan feladatba kezdesz bele, amely csak a szervezet egy részét érinti. Bár egy ilyen kisebb projekt termelékenységre gyakorolt hatása is alacsonyabb, a látható eredmények motivációs ereje mellett első kézből szerezhetünk hasznos tudást a mesterséges intelligencia projektek megvalósításáról.

Törekedj gyors eredményekre

Holott az AI projektek pozitív hatása hosszú távon látszik igazán, célszerű rövid távú eredmények felmutatására is törekedni. Ha első körben csak olyan kisebb megoldások bevezetéséhez fogtok hozzá, amelyek már jól működő technológiát használnak, könnyebben érhettek el meghatározó eredményeket és az így kialakított bizalom az jövőbeni mesterséges intelligencia projektek fő hajtóerejévé válhat. A kezdeti sikerek döntő tényezők lehetnek a további befektetések szempontjából.

Teremts értéket

Rengeteg forrás szükséges egy mesterséges intelligencia projekt megvalósításához: az AI technológia kifejlesztésén túl sok erőfeszítésbe kerül az adatok összegyűjtése is. Ebből kifolyólag, ha mesterséges intelligenciával tervezel foglalkozni, mindenek előtt mérlegelned kell a megoldás hozzáadott értékét. Önmagában az adatok összegyűjtése által egy vállalat nem válhat AI központúvá. A mesterséges intelligencia akkor teremt értéket, amikor egy megfelően felállított automatizáción és előrejelzéseken alapuló rendszerben kezdesz dolgozni, így céged költségei csökkennek, a bevétel nő, és új lehetőségek nyílnak akár teljesen új üzletágakban is.

A gyakorlat és a tapasztalat legyen az elsődleges

Ha AI megoldásokkal szeretnél az élvonalba lépni, hatalmas szakértelemre lesz szükséged. Még ha a korábban említett módon össze is állítasz egy AI csapatot a mesterséges intelligencia projektek élére, azok továbbfejlesztése céljából folyamatos külső támogatásra van szükség. Másrészről hosszú távon csak úgy tehetsz szert nagy mértékű versenyelőnyre, ha belső fejlesztések útján exkluzív megoldásokat dolgozol ki. Itt is érdemes az arany középútra törekedni: egy arra alkalmas külső partner naprakész tudásával biztosíthatja a szükséges szakértelmet és új AI megoldásokkal szolgálhat céged számára.

Nem egyszerű feladat a mesterséges intelligencia megoldások adoptálása és folyamatos naprakészen tartása, azonban a Régens AI és tanácsadási szolgáltatásai révén szakértő támogatást biztosít a mesterséges intelligencia bevezetéséhez.

Többet szeretnék megtudni

Probieren Sie unsere AI-basierte Sprachanmeldungsanwendung kostenlos aus!

Beschleunigen Sie Ihre Arbeit mit künstlicher Intelligenz! Mit Hilfe von Alrite können Sie ganz einfach ungarische Transkriptionen und Video-Untertitel für diktierte oder bereits aufgezeichnete Audio- und Videomaterialien erstellen. Die Anwendung bietet die Möglichkeit, Dateien zu speichern, Transkriptionen und Bildunterschriften zu bearbeiten und gemeinsam zu nutzen sowie erweiterte Suchoptionen durchzuführen.

Weitere Informationen